H Μόσχα πρέπει να «υποχρεωθεί» να συμμετάσχει σε «αληθινές» ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο, είπε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τί είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την στάση της Μόσχας και του Βλαντιμίρ Πούτιν
Για τον Ζελένσκι η Ρωσία είναι «αποσταθεροποιητική» δύναμη σε ευρύ φάσμα ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε την «αποσταθεροποιητική επιρροή» της Μόσχας εν μέσω πολέμου, πολλαπλών κρίσεων -ενεργειακής, επισιτιστικής- και αυτής που αποκάλεσε καταστροφή των διεθνών σχέσεων. Η ατζέντα όσον αφορά την κλιματική κρίση «πλήττεται αληθινά» και το θέμα αυτό δεν μπορεί να «τεθεί σε αναμονή» αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.
Συνέδεσε τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής «με την ανάγκη να τερματιστεί αμέσως η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, να αποκατασταθεί η εδαφική μας ακεραιότητα και να αναγκαστεί η Ρωσία (να συμμετάσχει) σε αληθινές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει διάλογο… αλλά οχι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Νωρίτερα, σύμβουλος του κ. Ζελένσκι επανέλαβε πως το Κίεβο είναι διατεθειμένο να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με κάποιον ρώσο ηγέτη, αλλά όχι με τον σημερινό ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι τοποθετήσεις αυτές καταγράφονται έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post το σαββατοκύριακο, κατά το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε τελευταία αυτήν της Ουκρανίας να δείξει πως είναι ανοικτή στην επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.
Πιθανές οι επιτάξεις κι άλλων εταιρειών
Ο Ζελένσκι τόνισε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του πως δεν αποκλείει να μεγεθυνθεί ο κατάλογος των εταιρειών που επιτάσσονται στο πλαίσιο της πολεμικής προσπάθειας.
«Δεν αποκλείω περαιτέρω παρόμοιες αποφάσεις», διεμήνυσε ο κ. Ζελένσκι μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησής του πως πήρε των έλεγχο πέντε μεγάλων εταιρειών.
Ο αρχηγός του κράτους τόνισε πως κάποιες από τις πέντε βιομηχανίες δεν λειτουργούσαν καν. «Τώρα θα δουλεύουν. Για την άμυνα. Για την επισκευή και την ανανέωση εξοπλισμού, για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών, για την επισκευή των υποδομών μας», επιχειρηματολόγησε.
Από ότι φαίνεται και οι δύο πλευρές κρατάν με τον τρόπο τους κλειστές της πόρτες του διαλόγου και ας λένε ότι θέλουν να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.