H εικόνα που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας είναι κυρίως από της Βυζαντινές εικόνες και καθώς και μεγάλη επιρροή σε αυτήν μας την εικόνα έχει παίξει και «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι. Η διαχρονική ταινία του Ρόμπερτ Πάουελ που μέσα από την οποία έχουμε συνδυάσει και την μορφή του Ιησού Χριστού.
Κανείς λοιπόν δεν γνωρίζει ποια ήταν η ακιβείς εικόνα του Ιησού, μιας και η εξωτερική του εμφάνιση έχει ποτέ περιγραφτεί στη Γραφή. Και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του Ιησού δεν είχαν σημασία. Η Γραφή όμως μας έχει δώσει κάποια γενικά στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση του.
Η σελίδα History in Pictures στο Facebook προέβη σε μια δημοσίευση του πορτραίτου του Χριστού, με την βοήθεια φυσικά της τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα δημιουργήθηκε ένα πορτραίτο του Ιησού Χριστού, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και στην προσπάθειά της συνδύασε την παραδοσιακή εικονογραφία αντλώντας και χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την εθνικότητα και τον πολιτισμό του Ιησού λαμβάνοντας υπόψιν την εποχή αλλά και την περιοχή στην οποία ζούσε ο Ιησούς Χριστός.
Σήμερα μάλιστα δεν είναι λίγοι οι ιστορικοί που πιστεύουν ότι ο Ιησούς και ως γνώμονα και τον τόπο γέννησής την Βηθλεέμ, μια περιοχή στην Ιερουσαλήμ στη Μέση Ανατολή, ήταν ένας άνδρας με μαύρους τόνους δέρματος και διακριτικά χαρακτηριστικά του προσώπου. Εν αντιθέσει με τι σύγχρονες εικόνες του Ιησού, επηρεασμένες ξεκάθαρα από τη ρωμαϊκή έκφραση του Ιησού Χριστού, που τον απεικονίζουν κυρίως ως έναν λευκό άνδρα με ίσια μαλλιά.
Σίγουρα δεν είναι η εικόνα που είχαμε στο μυαλό μας και είναι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Αλλά και πόση σημασία μπορεί να έχει το τι θεωρεί η τεχνολογία είτε ο σκηνοθέτης και ο κάθε ζωγράφος που προσπάθησε ανα τα χρόνια να απεικονίσει την εικόνα του ;
Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι εικόνες του Ιησού διαχρονικά μας δίνουν κάποιες ενδείξεις για το πώς τον φαντάζονταν σε διάφορα περιβάλλοντα, αλλά δεν λένε απολύτως τίποτε για το πώς πραγματικά ήταν.