Το κοκορέτσι βρίσκεται στην πρώτη θέση των πιάτων που φτιάχνονται από εντόσθια ζώων, σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ψηφοφορία γευσιγνωστών.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα tasteatlas.com, η οποία παρουσίασε τα 50 κορυφαία πιάτα παγκοσμίως που φτιάχνονται από εντόσθια, τρία ελληνικά φαγητά βρίσκονται μέσα στη λίστα, ύστερα από βαθμολόγηση του κοινού.
Για το κοκορέτσι, που συγκέντρωσε βαθμολογία 4,6, το tasteatlas υπογραμμίζει “ο κοκορέτσι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από εντόσθια αρνιού ή κατσικιού που κόβονται σε μικρά κομμάτια, καρυκευμένα με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια, τα εντόσθια καλύπτονται με λίπος για να κρατήσουν τα κομμάτια στη θέση τους και σουβλίζονται πάνω στα κάρβουνα.
Παραδοσιακά καταναλώνεται ως ορεκτικό ή μεζές την Κυριακή του Πάσχα στην Ελλάδα. Αν και συνδέεται με το Πάσχα, συνήθως μπορεί να το βρει κανείς όλο το χρόνο σε όλη τη χώρα. Το κοκορέτσι είναι επίσης δημοφιλές σε όλα τα Βαλκάνια και το όνομα του πιάτου προέρχεται από την αλβανική λέξη kukurec, που σημαίνει πατσάς”.
Τα άλλα δύο πιάτα είναι η μαγειρίτσα, που καταλαμβάνει την 9η θέση, με βαθμολογία 4,2 και το φρυγαδέλι, που βρίσκεται στην 20η θέση, με βαθμολογία 4.