Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Ευρώπη για το τί μέλει γενέσθαι με το σιτάρι τον χειμώνα που έρχεται, μετά την ανακοίνωση από τη Ρωσία ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά.
Η Μόσχα έχει ζητήσει να συνεδριάσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας και εμφανίζεται ανοιχτή στο να δοθεί μια παράταση στη συμφωνία μετά τη συνεδρίαση.
Η χώρα υποστηρίζει ότι δεν έχει τηρηθεί η συμφωνία κι ότι έχουν στα χέρια τους θραύσματα από drones, τα οποία αποδεικνύουν πως πέρασαν από τον διάδρομο των σιτηρών.
Πιο συγκεκριμένα, η Μόσχα υποστηρίζει ότι μελετήθηκε η μνήμη των drones κι ότι προκύπτει πως τουλάχιστον ένα από αυτά απογειώθηκε από το κατάστρωμα πλοίου, που μετέφερε σιτηρά.
Μάλιστα, αφήνει αιχμές και κατά της Τουρκίας, η οποία είναι η εγγυήτρια δύναμη, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το βανάκι που προκάλεσε τη μεγάλη έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας να πέρασε από τον διάδρομο.
Όσον αφορά τις καθυστερήσεις για τις οποίες την κατηγορούν, η Μόσχα διαμηνύει ότι έχουν συγκεντρωθεί πλοία στα στενά κι ότι θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι.
Χθες το βράδυ τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία και η Ουκρανία συμφώνησαν να αποπλεύσουν σήμερα 14 πλοία από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Σε ανακοίνωσή του, το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάζονται Ρώσοι, Ουκρανοί, Τούρκοι και προσωπικό του ΟΗΕ, ανέφερε ότι οι τρεις αντιπροσωπείες συμφώνησαν επίσης να γίνουν επιθεωρήσεις αύριο Δευτέρα σε 40 εξερχόμενα πλοία. Το JCC τόνισε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε και για τα δύο σχέδια.
Το ταξίδι του στο Αλγέρι ανέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά την απόφαση της Ρωσία να αποσυρθεί από τη συμφωνία των σιτηρών.
Ο εκπρόσωπός του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε ότι ο ΟΗΕ βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις για να αναθεωρήσει η Μόσχα την απόφαση της.
Όπως είπε, στόχος είναι «η ανανέωση και η πλήρης υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τη διευκόλυνση της εξαγωγής τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία αλλά και η απομάκρυνση των εμποδίων που έχουν απομείνει για τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων».