Οι συνεχείς αναφορές του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Χιροσίμα και η αναβάθμιση του πολεμοχαρή Καντίροφ τρομάζουν όλο τον κόσμο και φυσικά την Δύση.
Θορυβημένη εμφανίζεται η διεθνής κοινότητα μετά τις νέες απειλές του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έφερε το παράδειγμα της Χιροσίμα στη συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου γίνονται ενώ έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος του πολεμοχαρή Τσετσένου ηγέτη, Ραμζάν Καντίροφ, που στέκεται πιστά στο πλευρό του και καλεί τον Πούτιν να ρίξει πυρηνικά.
Η όξυνση από τον Πούτιν σημειώνεται, δε, ενώ οι δυτικές δυνάμεις επιθυμούν η Ουκρανία να εμπλακεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Ο Ρώσος ηγέτης «έριξε βόμβα» τους δυτικούς ηγέτες αναφερόμενος στις πυρηνικές επιθέσεις στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι σε συνομιλία που είχε με τον Μακρόν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο Πούτιν εξέφρασε την άποψη ότι οι βομβαρδισμοί -που προκάλεσαν την παράδοση της Ιαπωνίας και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- απέδειξαν ότι «δεν χρειάζεται να επιτεθείς στις μεγάλες πόλεις για να νικήσεις».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησαν δύο ατομικές βόμβες πάνω από τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, αντίστοιχα.
Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι. Η Ιαπωνία παραδόθηκε στους συμμάχους στις 15 Αυγούστου.
Οι ανησυχίες ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί όλο και περισσότερες απώλειες μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο.
Μια πηγή δήλωσε: «Ο Μακρόν ήταν σαφώς θορυβημένος. Ακούστηκε σαν μια πολύ βαριά νύξη ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας το Κίεβο άθικτο. Αυτή φάνηκε να είναι η ουσία των παρατηρήσεών του».
Κυβερνητική πηγή των Γάλλων δήλωσε στη «dailymail»: «Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν αναμφίβολα τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα».
Αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να γίνει «πυρηνικός» μετά την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στην γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει ότι θα «ξεπερνούσε την κόκκινη γραμμή» και θα προκαλούσε την «ημέρα της κρίσης».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας του ότι υπήρχε «πολύ υψηλός» κίνδυνος η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.
Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι αν οι δυτικές δυνάμεις θέσουν σε κίνδυνο την «ακεραιότητα» του ρωσικού εδάφους τότε «θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», προσθέτοντας πως «αυτό δεν είναι μπλόφα».
Αρχίστε συνομιλίες με τη Μόσχα, γιατί θα χάσετε την υποστήριξη των άλλων χωρών λένε οι ΗΠΑ στο Κίεβο
Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν κατ΄ιδίαν την Ουκρανία να σηματοδοτήσει ότι είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ανέφερε δημοσίευμα της Washington Post, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λέει ότι η Μόσχα κλιμακώνει τον πόλεμο και δεν επιθυμεί στα σοβαρά να εμπλακεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες πηγές σύμφωνα με τις οποίες η προτροπή των αμερικανών αξιωματούχων δεν έχει στόχο να οδηγήσει την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι μια σκόπιμη προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών.
Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι η άρνηση του Oυκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι να συνομιλήσει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπου οι επιπτώσεις του πολέμου ως προς το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων είναι περισσότερο αισθητές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα στις 4 Οκτωβρίου που χαρακτηρίζει επισήμως «αδύνατη» την προοπτική κάθε είδους συνομιλίας με τον Πούτιν, αλλά αφήνει ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες με τη Ρωσία.
Ο Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος για όλα και ειδικά στη μάχη για τη Χερσώνα δεν απέκλεισε το γεγονός ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά.