ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Ο Μεσαίωνας βρυχάται στο Ιράν: «Απείλησαν ότι θα μας βιάσουν»

Μαύρα Σαραντοπούλου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 3λ. 17δ.

Δεν έχει τέλος η βία και η καταστολή στο Ιράν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί

Αν σε εμάς τους λεγόμενους δυτικούς όλα αυτά που ακούμε και βλέπουμε φαντάζουν εξωπραγματικά, για τους πολίτες του Ιράν είναι μία ζοφερή πραγματικότητα.

Ιράν: Άγρια καταστολή, ξύλο, φυλακίσεις και απειλές για βιασμούς

Την άγρια καταστολή που επικρατεί στο Ιράν μετά τις διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί περιγράφουν Ιρανοί που συνελήφθησαν από αστυνομικούς τις τελευταίες 12 ημέρες, από τη στιγμή, δηλαδή, που άρχισε να εκδηλώνεται η λαϊκή οργή για το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης.

«Με πέταξαν στο έδαφος, ένας αστυνομικός με πάτησε στην πλάτη. Με κλώτσησε στο στομάχι, μου έδεσε τα χέρια, με σήκωσε από τα χέρια και με έσπρωξε σε ένα βαν» περιέγραψε η 51χρονη Μαριάμ στο BBC τη στιγμή της σύλληψής της την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη.

«Τα πράγματα είναι χειρότερα από όσα έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Άκουσα τον επικεφαλής μιας ομάδας αστυνομικών να τους ζητά να μην δείξουν κανένα έλεος. Οι γυναίκες αξιωματικοί είναι το ίδιο φρικτές. Μια εξ αυτών με χαστούκισε, με χαρακτήρισε “κατάσκοπο του Ισραήλ” και “πόρνη”» συνέχισε την περιγραφή της η 51χρονη γυναίκα που μίλησε με αλλαγμένο το όνομά της στο βρετανικό δίκτυο.

Σε βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στα social media έχουν καταγραφεί αξιωματικοί να ζητούν από αστυνομικούς «μην τους λυπάστε τους διαδηλωτές, πυροβολήστε τους» καθώς και περιστατικά στα οποία έχει γίνει χρήση πραγματικών πυρών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο ρόλος του προέδρου του Ιράν στις εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων

Αυτό που τρομάζει αρκετούς από τους διαδηλωτές είναι ο ρόλος του σημερινού προέδρου του Ιράν, Ιμπραήμ Ραΐσι, στις μαζικές εκτελέσεις χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων τη δεκαετία του ’80 όταν ήταν ένας από τους τέσσερις δικαστές που συμμετείχαν στα μυστικά δικαστήρια που τους είχαν καταδικάσει σε θάνατο.

«Με πέταξαν σε ένα λεωφορείο μαζί με άλλους συλληφθέντες για 1,5 ώρα. Σκεφτόμουν τον ρόλο του Ραΐσι στις εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων και για λίγο μου πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να εκτελούσαν και εμένα» πρόσθεσε ο νεαρός Ιρανός μιλώντας στο BBC.

Ιράν: «Μας απείλησαν να μην δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία των φυλακισμένων»

Συγγενείς κρατουμένων στις φυλακές του Ιράν καταγγέλλουν πως οι αρχές τους απείλησαν πως αν δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία των ανθρώπων τους που έχουν συλληφθεί, η κατάστασή τους θα γίνει πολύ χειρότερη. Συγγενείς των κρατουμένων βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από τη φυλακή Εβίν στην βόρεια Τεχεράνη, προσπαθώντας να μάθουν νέα τους.

 

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ