Μεγάλη ποσότητα κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο Nargis, στην ανατολική Μεσόγειο, ανακάλυψε η Αίγυπτος, όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Tarek El Molla.
Προς το παρόν, κανείς δεν γνωρίζει αν η ανακοίνωση έγινε τυχαία λίγες μόλις ώρες μετά τη μονομερή ανακήρυξη των ορίων της Αιγυπτιακής ΑΟΖ αλλά, όπως ανακοινώθηκε, η αξιολόγηση συνεχίζεται ακόμη για τον προσδιορισμό του μεγέθους του κοιτάσματος.
Δημοσιεύματα, ωστόσο, στον τοπικό Τύπο υποστήριξαν πως το κοίτασμα υπολογίζεται στα 3,5 τρισ. κυβικά πόδια αερίου.
Το οικόπεδο Νάργκις είναι ένα από τα τέσσερα που έχει αναλάβει να διερευνήσει η αμερικανική Chevron, σε συνεργασία με την αιγυπτιακή Tharva Petroleum. Θυμίζουμε πως η Ιταλική Eni είχα ανακαλύψει το γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου Ζορ, στα ανοιχτά των ακτών της χώρας, το 2015.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν λεπτομέρειες για το μέγεθος του κοιτάσματος.
Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις προσπάθειες της Αιγύπτου να γίνει ενεργειακός κόμβος στην ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακοίνωση του 2015 για την ανακάλυψη από την Eni του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Zohr.
Σημειώνεται πως, προ ημερών, η Αίγυπτος προσχώρησε με προεδρικό διάταγμα σε οριοθέτηση των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της χώρας με τη Λιβύη, απόφαση που επηρεάζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις γεωγραφικές συντεταγμένες που ορίζει το διάταγμα του προέδρου Σίσι η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας προς βορρά. Μάλιστα, η οριοθέτηση σταματά ακόμη πιο νότια, στη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις προβλέψεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και δίνοντας ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στους ισχυρισμούς της Αγκυρας και της Τρίπολης.
Πρακτικά, το διάταγμα Σίσι υπ’ αριθμόν 595/2022 οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με την Τρίπολη προς δυσμάς, με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Αγκυρας, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται σε όλα τα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και το δυτικό όριο των αιγυπτιακών συνόρων αγγίζει το γεωγραφικό μήκος προς δυσμάς του 25ου μεσημβρινού, τότε η χάραξη είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου του 2020.
Η εξέλιξη εξαναγκάζει ουσιαστικά τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης να συρθεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, καθώς η (σ.σ. μονομερής, όπως έχει κάθε χώρα το δικαίωμα) χάραξη ΑΟΖ από την πλευρά της Αιγύπτου αφήνει ουσιαστικά προς βορράν ένα τριεθνές σημείο Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης προκειμένου να καθοριστεί περαιτέρω βάσει βεβαίως των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου και της UNCLOS και όχι των φαντασιώσεων της Αγκυρας.