Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η δοκιμή του Tayfun ήταν το καλύτερο μήνυμα στις εχθρικές εστίες
Νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου Tayfun ετοιμάζει η Τουρκία μέσα στα επόμενα 24ωρα, λίγες ημέρες μετά την πρώτη εμφάνιση του ίδιου πυραύλου.
Mάλιστα χθες, Τρίτη, ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ισχυρίστηκε ότι η δοκιμή του «Τυφώνα» ήταν «το καλύτερο μήνυμα στις εχθρικές εστίες» σημειώνοντας πως «η Τουρκία δεν αστειεύεται καθόλου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Άγκυρα για τη νέα δοκιμή δεσμεύει περιοχή στη Σινώπη από σήμερα μέχρι και τις 8 Νοεμβρίου για εκτόξευση πυραύλου μέσου βεληνεκούς, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στον «Τυφώνα» ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοκιμαστεί όπλο διαφορετικής κατηγορίας που αναπτύσσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές από την Αθήνα, γνωρίζουν ότι οι δοκιμές ανάλογων συστημάτων θα συνεχιστούν και κατά το επόμενο διάστημα καθώς πύραυλοι όπως ο «Tayfun» βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης.
Άλλωστε, η εκτόξευση που είδε το φως της δημοσιότητας στις 18 Οκτωβρίου ήταν προϊόν διαρροής και όχι επίσημη ανακοίνωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό σημαίνει πως είτε η δοκιμή δεν ήταν απολύτως επιτυχημένη, δηλαδή ο πύραυλος δεν κάλυψε την απαιτούμενη απόσταση ή δεν έπληξε τον προκαθορισμένο στόχο, είτε γίνονται διορθώσεις και αλλαγές σε υποσυστήματα όπως ο κινητήρας, η κεφαλή, το σύστημα διεύθυνσης κλπ.
Άλλωστε και ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο εργοστάσιο παραγωγής του ηλεκτρικού αυτοκινήτου TOGG, υποστήριξε πως η δοκιμή του «Tayfun» ήταν μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν νέες εκτοξεύσεις πυραύλων ενώ υπονόησε πως σύντομα η Τουρκία θα έχει πρόσβαση και σε πυρηνικά όπλα.
Επίδειξη δύναμης από την Τουρκία με τον πύραυλο Tyfun
Στην Αθήνα καθίσταται σαφές ότι η Τουρκία επιχειρεί να κάνει επίδειξη δύναμης στοχεύοντας τόσο στο εσωτερικό όσο και στους μεγάλους «παίκτες» που εμπλέκονται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Φιλοδοξεί να γίνει το επόμενο Ιράν ή η επόμενη Β. Κορέα, να μπει στο κλαμπ των χωρών που έχουν τη δυνατότητα βαλλιστικού πλήγματος, αλλά χωρίς την παροχή τεχνολογίας από ξένες δυνάμεις αυτό είναι πρακτικά αδύνατον» επισημαίνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές.