“Δεν είναι απαραίτητο ο ελληνικός χώρος να επηρεαστεί από τον μεγάλο σεισμό που προβλέπεται να συμβεί στην Τουρκία,” δήλωσε ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ.
Ανατρέχοντας στον μεγάλο σεισμό του 1999, ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι “αν και τότε είχαμε άμεση επίδραση του σεισμού στην Ελλάδα με τον σεισμό στην Αθήνα που συνέβη 20 ημέρες μετά από αυτόν της Τουρκίας, τώρα η κατάσταση δεν είναι πανομοιότυπη ή αμφίδρομη, καθώς πρέπει να λάβουμε υπόψη πότε θα συμβεί ο σεισμός, ποια θα είναι η δυναμική και η γεωμετρία του, για να καταλάβουμε εάν θα επηρεάσει την Ελλάδα. Ενδέχεται και να μην επηρεαστεί, αλλά αυτό θα το καταλάβουμε με βάση τα χαρακτηριστικά του σεισμού.”
Τι μέλλει γενέσθαι για την Τουρκία
Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι «δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των κατασκευών στον ελληνικό χώρο και των τουρκικών. Στην Ελλάδα, τα δημόσια κτίρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος θεσμικός υποχρεωτικός έλεγχος. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία μερική εικόνα και στη συνέχεια, στο τέλος του χρόνου, θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα».
Ο Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι «Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, που αρχίζει από την Κασπία και τελειώνει στο Αιγαίο, με 1.300 χιλιόμετρα μήκος, έχει μόνο ένα τμήμα που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και είναι αυτό που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κωνσταντινούπολης», εξηγώντας γιατί είναι «εξαιρετικά πιθανός» ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, με δυνατότητα ισχυρότατου σεισμού, μέχρι και 7,5 Ρίχτερ.
Ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα νέο ρήγμα. Αλλά «μια μεγάλη τεκτονική δομή που αποτελεί έναν κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Ένας δεύτερος κλάδος είναι αυτός από τη Νικομήδεια που περνάει από την Προύσα. Και διαχέεται σε δύο κλάδους, 50 χιλιόμετρα νοτιότερα».
Ο καθηγητής απάντησε: «Ναι, και τα δύο ρήγματα αυτά έχουν μία διεύθυνση Ανατολή-Δύση». Άρα, και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας».
Ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις δεν είναι μόνο Τούρκων σεισμολόγων. Αλλά αντιστοιχούν σε εκτιμήσεις ομάδων από όλο τον κόσμο. Συνεπώς, υπάρχει αυτή τη στιγμή σαν δεδομένο ότι περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.