ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Κιβωτός του Νώε: Δέος με το εύρημα από τη βιβλική εποχή

Γεωργία Κεφάλα
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 4λ. 12δ.

Ένα από τα παλαιότερα μυστήρια του κόσμου έρχεται στο φως, από μια ομάδα αρχαιολόγων στην Τουρκία: Η Κιβωτός του Νώε.

Κιβωτός του Νώε: Τι συμβαίνει με το εύρημα στην Τουρκία

Μετά από δεκαετίες εικασιών, ο λεγόμενος σχηματισμός Durupinar – ένας λόφος σε σχήμα βάρκας που βρίσκεται μόλις δύο μίλια από τα σύνορα Τουρκίας- Ιράν – έχει και πάλι τραβήξει την προσοχή του κόσμου.

Η ιστορία ξεκίνησε με το περίεργο εύρημα ενός Κούρδου αγρότη το 1948, αλλά μόλις το καλοκαίρι του 2021 μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων ξεκίνησε να αναλύσει επιστημονικά αυτόν τον ενδιαφέροντα γεωλογικό σχηματισμό.

Εργαζόμενοι υπό τη σημαία της «Ερευνητικής Ομάδας για το Όρος Αραράτ και την Κιβωτό του Νώε», επιστήμονες από πανεπιστήμια της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών συγκλίνουν στην περιοχή με τεχνολογία αιχμής και μια μοναδική αποστολή: να προσδιορίσουν αν ο σχηματισμός θα μπορούσε να περιέχει ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας που χρονολογούνται από τους βιβλικούς χρόνους.

Ερευνώντας την αλήθεια
Η ομάδα προσέγγισε το έργο με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ενώ ο σχηματισμός Durupinar ήταν γνωστός εδώ και δεκαετίες – για πρώτη φορά τον έφερε στην ευρύτερη προσοχή τη δεκαετία του 1950 ο λοχαγός του τουρκικού στρατού Ilhan Durupinar – η επιστημονική συναίνεση σχετικά με την προέλευσή του παρέμενε ασύλληπτη.

Ήταν απλώς ένας φυσικός σχηματισμός, ή θα μπορούσε πραγματικά να είναι τα απολιθωμένα απομεινάρια της θρυλικής Κιβωτού;

Προκειμένου να απαντήσουν σε αυτό, οι ερευνητές άρχισαν να συλλέγουν σχεδόν 30 δείγματα χώματος και πετρωμάτων από την περιοχή, καθένα από τα οποία επιλέχθηκε προσεκτικά για να βοηθήσει στο ξεκλείδωμα των γεωλογικών μυστικών του τύμβου.

Η ανάλυσή τους, η οποία διεξήχθη στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, αποσκοπούσε στον προσδιορισμό της ηλικίας και της σύνθεσης του σχηματισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στον εντοπισμό σημείων αρχαίας ανθρώπινης δραστηριότητας ή ενδείξεων ότι η τοποθεσία είχε κάποτε βυθιστεί κάτω από το νερό.
Τα αποτελέσματα, όταν ήρθαν, ήταν εκπληκτικά.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι η ομάδα ανακάλυψε την παρουσία ουσιών που μοιάζουν με άργιλο και θαλάσσιων υλικών στο έδαφος.

Τα ευρήματα αυτά τροφοδότησαν τη θεωρία ότι ο σχηματισμός Durupinar μπορεί όντως να αποτελούσε μέρος ενός θαλάσσιου περιβάλλοντος πριν από χιλιάδες χρόνια, ενισχύοντας την υπόθεση ότι εδώ θα μπορούσε να βρίσκεται η Κιβωτός του Νώε.

Αποκαλύπτοντας το μυστήριο
Είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς το εντυπωσιακό σχήμα του σχηματισμού Durupinar. Από το έδαφος, η τοποθεσία εμφανίζεται ως ένας τεράστιος λόφος μήκους 538 ποδιών, που στενεύει σε ένα σημείο που μοιάζει πολύ με την πλώρη ενός πλοίου.

Εδώ και δεκαετίες, αυτό και μόνο το χαρακτηριστικό έχει προσελκύσει τυχοδιώκτες, επιστήμονες και λάτρεις της Κιβωτού στην περιοχή, ελπίζοντας ότι αυτό το φυσικό θαύμα θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσει την αλήθεια πίσω από μια από τις πιο διαχρονικές ιστορίες της Βίβλου.
Τα φυσικά χαρακτηριστικά της τοποθεσίας ευθυγραμμίζονται στενά με τη βιβλική περιγραφή της Κιβωτού: «Μήκος τριακοσίων πήχεων, πλάτος πενήντα πήχεων και ύψος τριάντα πήχεων».

Για ορισμένους, αυτές οι διαστάσεις είναι πολύ κοντά για να είναι απλή σύμπτωση!

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Γάμος Χάρη Δούκα – Γεωργίας Πολυτάνου: Η άφιξη της νύφης στην εκκλησία και το τρυφερό φιλί

Λίγοι το γνωρίζουν: Αυτό ήταν το πραγματικό όνομα του σπουδαίου Κώστα Βουτσά

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ