Μετά από το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν όπου αναφέρθηκε σε μερική επιστράτευση ανακοίνωσε οι νέοι ψάχνουν να βρουν τρόπους να φύγουν.
Μια επιστράτευση, που ξεκινάει από σήμερα και κατά την οποία οι εφεδρείες του ρωσικού στρατού θα κληθούν να πολεμήσουν στην εισβολή του στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στο διάγγελμά του, ότι οι Ρώσοι πολίτες που βρίσκονται σε εφεδρεία, αλλά και όσοι έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις με «ορισμένες στρατιωτικές ειδικότητες και σχετική εμπειρία» θα κληθούν σε επιστράτευση. Μάλιστα, όσοι κληθούν θα πρέπει να υποβληθούν σε πρόσθετη στρατιωτική εκπαίδευση προτού σταλούν σε μονάδες.
Ένα μέτρο, όπως τόνισε ο Πούτιν, απαραίτητο απαραίτητο «για την προστασία της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας», εννοώντας προφανώς τα εδάφη στα ανατολικά της Ουκρανίας που είχε καταλάβει η Ρωσία μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο και πρόσφατα, μετά την ουκρανική αντεπίθεση, ανεκατέλαβε το Κίεβο.
Σε ότι αφορά στην επιστράτευση, με το διάταγμα, ο Πούτιν ουσιαστικά «δηλώνει» ότι οι συμβάσεις των Ρώσων στρατιωτών θα παρατείνονται επ’ αόριστον, εκτός από τις περιπτώσεις απόλυσης των στρατιωτικών.
Με το μέτρο αναμένεται να κληθούν 300.000 έφεδροι, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος δήλωσε ότι οι κληρωτοί δεν θα επηρεαστούν από την κινητοποίηση, ενώ σε επιστράτευση δεν θα κληθούν οι φοιτητές.
Πρόκειται για την πρώτη επιστράτευση από τότε που η Σοβιετική Ένωση πολέμησε τη ναζιστική Γερμανία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και όπως αναφέρθηκε θα ξεκινήσει αμέσως.
Πάντως, όπως αναφέρει το Reuters έχουν ξεπουλήσει τα one way εισιτήρια στη Ρωσία, μετά το διάγγελμα Πούτιν, προς προορισμούς στο εξωτερικό που δεν χρειάζονται βίζα οι Ρώσοι.
Πάντως, οι «φωνές» κατά της επιστράτευσης αναμένεται να είναι πολλές, με την ομάδα δικαιωμάτων «Vesna» να ανακοίνει ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία.
Μάλιστα, το κάλεσμα για την κινητοποίηση του ρωσικού οργανισμού δικαιωμάτων, ανάρτησε στο Twitter o σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Αντόν Γερατσένκο.
Όπως γραφει η «Vesna»: «Το διάγγελμα του Πούτιν θα σήμαινε ότι χιλιάδες Ρώσοι άνδρες – οι πατεράδες, τα αδέλφια και οι σύζυγοί μας – θα ριχτούν στην κρεατομηχανή του πολέμου. Για ποιο λόγο θα πεθάνουν; Γιατί οι μητέρες και τα παιδιά θα χύσουν δάκρυα; Για το παλάτι του Πούτιν;».
Οι νέοι ψάχνουν τρόπους να φύγουν μετά το διάγγελμα Πούτιν για μερική επιστράτευση
Η απόφαση αυτή του Ρώσου προέδρου, δεν φαίνεται να υιοθετείται και από αρκετούς Ρώσους πολίτες, οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους τόσο για τους ίδιους όσο και για τους δικούς τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με το BBC, ο 30χρονος Ρώσος υπήκοος Ευγένιος, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται σε σύγχυση, καθώς με το άκουσμα του διαγγέλματος ανησυχεί για τον 55χρονο πατέρας του, ο οποίος θα κληθεί να καταταγεί στο στρατό.
Ο νεαρός δήλωσε στο BBC βαθιά «σοκαρισμένος, λυπημένος, αλλά και θυμωμένος για την επιστράτευση», ενώ προσθέτει: «Μιλάω με τη μαμά μου τώρα και προσπαθώ να καταλάβω αν κάποιος από την οικογένειά μας, ένας από τους αδελφούς μου ή ο πατέρας μου, θα πρέπει να πάει στον πόλεμο. Η μητέρα μου μου είπε “Δεν ξέρω.Έφυγες από τη Ρωσία πάνω στην ώρα”».
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Ευγένιος, όλοι του οι φίλοι -και πιθανότατα και πολλοί ακόμοι νέοι- ψάχνουν τρόπους να φύγουν από τη χώρα: «Συζητώ με τους φίλους μου που βρίσκονται στη Ρωσία και παρακολουθούν όλες τις ειδήσεις και τα κανάλια Telegram για να μάθουν αν τους επιτρέπεται να φύγουν από τη Ρωσία σήμερα ή αύριο.
Είναι δύσκολο να φανταστώ τι μπορεί να σημαίνει αυτή η κινητοποίηση και για τους ανθρώπους στην Ουκρανία, ντρέπομαι βαθιά για τη χώρα μου. Δεν θέλω αυτόν τον πόλεμο. Φαινόταν ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Προφανώς, μπορούν…», μία κουβέντα «γροθιά στο στομάχι», με την οποία συνειδητοποιεί κανείς πόσο «εγκλωβισμένος» ίσως νιώθει ο ρωσικός λάος σε αυτό τον πόλεμο.
Σημειώνεται ότι η μερική επιστράτευση της Ρωσίας προκάλεσε τις αντιδράσεις των χωρών της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ, που μιλούν για ανησυχητική κλιμάκωση» της ρητορικής του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και για ένδειξη ότι το Κρεμλίνο έχει αποτύχει στον πόλεμο.
Από ότι φαίνεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αστειεύεται αφού και στο διάγγελμα ξεκαθάρισε πως δεν παίζει μιλώντας για τα πυρηνικά.