Ο Νίκος Καζαντζάκης το βάφτισε «Τολέδο της Ελλάδας» και αυτός ο τίτλος για το κάστρο της Καρύταινας παραμένει ο πιο αντιπροσωπευτικός. Δίπλα στο κάστρο της Καρύταινας βρίσκεται ο οικισμός, μια «καστροπολιτεία» με μεσαιωνική αύρα που χαρίζει εντυπωσιακές φωτογραφίες στους φωτογράφους. Μάλιστα, αυτή η καστροπολιτεία έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Γορτυνίας, στον νομό Αρκαδίας.
Φυσικά τοπία που κόβουν την ανάσα, ιστορικά μνημεία και καλό ντόπιο φαγητό, αυτός ο προορισμός τα προσφέρει όλα.
Κοντά στον ιστορικό οικισμό της Καρύταινας βρίσκονται δύο γεφύρια που ενώνουν τις πλαγιές ανάμεσα στις οποίες ρέει ο ποταμός Αλφειός, κοντά στη συμβολή του με τον ποταμό Λούσιο.
Σε αυτό το σήμειο, ο Αλφειός, και λίγο μακρύτερα ο Λούσιος, χαρίζουν στους river trekkers και τους λάτρεις του rafting τις σπάνιες εικόνες της δασωμένης φύσης τους. Το νερό ρέει και στις κρήνες της Καρύταινας με τους μαχαλάδες της χωρισμένους στα δυο από τον κεντρικό δρόμο.
Σε αυτή την εξόρμηση θα μείνετε άφωνοι και με το δεύτερο γεφύρι του Αλφείου μαζί με τον εφάπτομενο σε αυτό εκκλησάκι της Παναγίας.
Το κάστρο της Καρύταινας, από τα πλέον αξιόλογα ολόκληρης της Πελοποννήσου, χρονολογείται από τα μέσα του 13ου αιώνα, με την κατασκευή του να αποδίδεται στη φράγκικη οικογένεια ντε Mπριέλ (Μπρυγέρ). Στους κατοπινούς αιώνες το κάστρο-σύμβολο της Καρύταινας γνώρισε την κυριαρχία των Βυζαντινών, των Τούρκων και των Βενετσιάνων. Κατά τη διάρκεια της Eπανάστασης του 1821 είχε εγκατασταθεί σε αυτό ο Θεόδωρος Kολοκοτρώνης.
Kάτω από τα τείχη του κάστρου βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας.