Σπίτι στην Ελλάδα ψάχνουν χιλιάδες Γερμανοί επενδυτές και ιδιώτες αγοραστές ακινήτων ενώ σ΄αυτό το άρθρο θα δείτε και τις πιο δημοφιλείς περιοχές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων της αγοράς, κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, ιδίως από την υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης και μετά, οι Γερμανοί αγοραστές κατοικιών έχουν αναδειχθεί ως οι πλέον κινητικοί, ξεπερνώντας τους Κινέζους, οι οποίοι είχαν σημαντική παρουσία λόγω του προγράμματος «χρυσή βίζα».
«Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου και σε σχέση με πέρυσι καταγράφουμε μια αύξηση των αναζητήσεων ακινήτων στην Ελλάδα κατά τουλάχιστον 70%», αναφέρει στην «Κ» ο Μάριος Χριστοδούλου, επικεφαλής της ψηφιακής πλατφόρμας ακινήτων Ferimmo.
H πλατφόρμα αυτή απευθύνεται σε όλο τον γερμανόφωνο πληθυσμό της Ευρώπης και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Λουξεμβούργο. Φιλοξενεί περίπου 40.000 ακίνητα από όλη την Ελλάδα, συνολικής αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ, έχοντας συνάψει συνεργασία με πάνω από 200 μεσιτικά γραφεία. Σε σχέση με το 2021 καταγράφεται αύξηση του αριθμού των ακινήτων κατά 25% και κατά 40% συγκριτικά με το 2020.
Η άνοδος αυτή αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΤτΕ για τις εισροές ξένων κεφαλαίων για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Με βάση αυτά, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο παρατηρείται αύξηση κατά 61%, σε 788 εκατ. ευρώ, έναντι 488 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο, το σχετικό μέγεθος διαμορφώθηκε σε 414,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια άνοδο κατά 67%.Σπίτι στην Ελλάδα θέλουν χιλιάδες Γερμανοί – Οι πιο δημοφιλείς περιοχές-1
Σύμφωνα με σχετικές αναλύσεις, υπολογίζεται ότι ο δυνητικός αριθμός των Γερμανών αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα ξεπερνά τις 250.000. Αυτό το μέγεθος μεταφράζεται σε μια πιθανή αγορά αξίας της τάξεως των 4-5 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, για να μεταφραστεί το ενδιαφέρον αυτό και σε αγοραπωλησίες, απαιτούνται πρόσθετες κινήσεις. Μία εξ αυτών είναι, π.χ., η πρόσφατη συνεργασία ανάμεσα στη Ferimmo και στη Eurobank. Η τελευταία προσφέρει πλέον ειδικά στεγαστικά δάνεια τα οποία απευθύνονται στην ευρωπαϊκή αγορά και δη σε εκείνη της Γερμανίας. «Κάθε Γερμανός υπήκοος μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί για να αποκτήσει ακίνητο στην Ελλάδα, με υποθήκη το ίδιο το ακίνητο, κάτι που δεν ήταν εφικτό μέχρι σήμερα για μη μόνιμους κατοίκους και μη Ελληνες υπηκόους», αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να «ξεκλειδώσει» μεγάλο μέρος της γερμανικής αγοράς, κάτι που προβλέπεται να αποτυπωθεί και σε περισσότερες αγοραπωλησίες κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Σε βάθος χρόνου, εφόσον αναπτυχθεί η στεγαστική πίστη για την αγορά ελληνικών ακινήτων από Γερμανούς πολίτες, θα δημιουργηθεί μια αγορά συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.
Ζητούν κυρίως μεμονωμένες κατοικίες δύο υπνοδωματίων και άνω, εμβαδού μεταξύ 100-120 τ.μ., ενώ η μέση αξία κινείται μεταξύ 250.000 και 450.000 ευρώ.
Αλλο ένα στοιχείο το οποίο ενισχύει την τάση των Γερμανών να επενδύσουν κεφάλαια εκτός της χώρας τους προκύπτει και από την πορεία της γερμανικής αγοράς κατοικίας. Σύμφωνα με τον δείκτη UBS Global Real Estate Bubble Index, που επιμελείται η UBS, σε δύο γερμανικές πόλεις, τη Φρανκφούρτη και το Μόναχο, παρατηρείται αυτήν την περίοδο «φούσκα» στην αγορά ακινήτων. Μάλιστα, η μεν Φρανκφούρτη θεωρείται η δεύτερη και το Μόναχο η τέταρτη πιο υπερτιμημένη πόλη της συνολικής κατάταξης των 25 μεγαλουπόλεων που μελετά η UBS. Ως εκ τούτου, δύο από τις μεγαλύτερες αγορές για τους Γερμανούς θεωρούνται πλέον μη ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί, ενώ σημαντικά υψηλές είναι οι τιμές και σε άλλες πόλεις της χώρας. Συνεπώς, η προοπτική τοποθέτησης κεφαλαίων σε αγορές ακινήτων εκτός Γερμανίας είναι πιο ελκυστική αυτήν την περίοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ferimmo, oι αμιγώς Γερμανοί (όχι δηλαδή οι ομογενείς από τη Γερμανία) ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτια σε παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, τα Επτάνησα, η Χαλκιδική, το Πήλιο και οι Κυκλάδες. «Συνεχώς αυξανόμενο όμως είναι το ενδιαφέρον που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα και για αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και γενικά η Αττική και κυρίως η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης», τονίζει ο κ. Χριστοδούλου. Το είδος των ακινήτων που ζητούν οι Γερμανοί είναι κυρίως μεμονωμένες κατοικίες (ιδανικά με θέα θάλασσα και κήπο), με τη ζήτηση να αφορά σπίτια δύο υπνοδωματίων και άνω, εμβαδού μεταξύ 100-120 τ.μ. κατά μέσον όρο, ενώ η μέση αξία κινείται μεταξύ 250.000 και 450.000 ευρώ.
Φορολογικά κίνητρα
Ασφαλώς, οι Γερμανοί αγοραστές ακινήτων και βεβαίως και οι Ελληνες ομογενείς ανέκαθεν αποτελούσαν βασική επενδυτική ομάδα στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, εσχάτως το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί σημαντικά, κάτι που αποδίδεται και στη μεγαλύτερη ευκολία πρόσβασης στην αναζήτηση κατοικιών στην Ελλάδα.
Αλλωστε με τον τρόπο αυτό γιγαντώθηκαν κατά τις προηγούμενες δύο δεκαετίες οι αγορές ακινήτων της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, καθώς κατέστη ευκολότερη η εύρεση ακινήτων από τους αγοραστές των χωρών της Βόρειας Ευρώπης μέσω της χρήσης της τεχνολογίας. Ενας ακόμη λόγος έγκειται στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση, ενώ σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η υιοθέτηση μέτρων φιλικών προς τους ξένους επενδυτές ακινήτων. Ενα εξ αυτών είναι τα φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα από συνταξιούχους των χωρών της Β. Ευρώπης, αλλά και η αναστολή του ΦΠΑ 24% για την απόκτηση ακινήτου.
Οι Γερμανοί κατάλαβαν την αξία της Ελλάδας και πόσο μάλλον ενός σπιτιού στη χώρα, γι΄αυτό σπεύδουν να αγοράσουν ακίνητα.