Η οικογένεια από το Σιδηρόνερο που διατηρεί τις παραδόσεις
Στις παρυφές της Ροδόπης, στο δαιδαλώδες μονοπάτι που οδηγεί από την Δράμα στην Ελατιά, ο επισκέπτης έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με το Σιδηρόνερο, ένα χωριουδάκι λίγο μετά το ποτάμι του Νέστου. Κεντρικό χωριό της περιοχής, το Σιδηρόνερο φιλοξενεί το μαγαζί με όνομα «Λάλος».
Στο εν λόγω μαγαζί, ιδιοκτησία του ντόπιου Παναγιώτη Γρηγοριάδη, θα βρείτε τα πάντα: από οικοδομικά υλικά μέχρι φαγητά και ταχυδρομείο. Κυρίως όμως, θα βρείτε την έδρα του «Sidironero Mushrooms Land», μία μικρή επιχείρηση που αναδεικνύει και προωθεί τα βρώσιμα μανιτάρια της περιοχής.
Στα ράφια της επιχείρησης δοχεία με αποξηραμένα μανιτάρια που συλλέγει η οικογένεια Γρηγοριάδη και πολλά παρασκευάσματα από διάφορους μεταποιητές όπως κασέρι με τρούφα και πορτσίνι, γραβιέρα με τρούφα και το must: αιγοπρόβειο βούτυρο με άρωμα τρούφας. Επίσης, ζυμαρικά με μανιτάρια, αλλά και λάδι τρούφας.
Από την πρώτη στιγμή που θα γνωρίσεις τον Παναγιώτη αντιλαμβάνεσαι το πάθος και την αγάπη του για τα μανιτάρια. Ποια είναι αυτά που ευδοκιμούν και συλλέγει και παρασκευάζει; Κανθαρέλα, βωλίτης, ερύγγιος, γκριφόλα φροντόζα, μαύρη και χρυσή τρομπέτα, αμανίτης κοκκινίζων, αγαρικοί, μορχέλα και βέβαια τρούφα. Για κάθε μανιτάρι έχει κάτι να σου πει. Που θα το βρεις, τα «μυστικά» του, αλλά και πως μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική γαστρονομική απόλαυση.
Ο Παναγιώτης, που μεγάλωσε στα χώματα αυτά, γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή τις πλαγιές και τα λιβάδια του βουνού που «οργώνει» καθημερινά γεμίζοντας τα καλάθια του με μανιτάρια. Όπως λέει είναι σημαντικό να γνωρίζει ο μανιταροσυλλέκτης τον βιότοπο του κάθε είδους μανιταριού και τη χρονική περίοδο που βγαίνει, για να εξορμήσει και να τα συλλέξει. Μια εξόρμηση μαζί του στη άγρια φύση, αποτελεί ευκαιρία για ένα «σεμινάριο» γνώσης όχι μόνο για τα άγρια μανιτάρια, αλλά και για το περιβάλλον, τη φύση, καθώς και τη διατροφή. «Όλα αλληλένδετα μεταξύ τους» όπως λέει με νόημα.
Ο ίδιος αφιέρωσε ώρες ολόκληρες προκειμένου να εκπαιδευτεί και να γνωρίσει τα μανιτάρια και τον μικρόκοσμό τους, ακόμη και με κλειστά μάτια. Εξάλλου «με τα μανιτάρια δεν μπορείς να παίζεις», μια και υπάρχουν και αυτά που η βρώση τους μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Γι’ αυτό η μανιταροσυλλογή απαιτεί προσοχή και σοβαρότητα. Εξού και το moto του σωστού μανιταροσυλλέκτη. «Μαζεύω αυστηρά ό,τι γνωρίζω».
Η συλλογή των μανιταριών ξεκίνησε σαν χόμπι πριν χρόνια από τον Παναγιώτη και κατέληξε σήμερα μία από τις πλέον σοβαρές μικρές επιχειρήσεις του είδους, προμηθεύοντας με μανιτάρια gourmet κουζίνες εστιατορίων και ξενοδοχείων, αλλά και ιδιώτες. Είτε χορτοφάγους, είτε λάτρεις του καλού φαγητού. «Το «Sidironero Mushrooms Land», είναι τρόπος ζωής και προσωπικής φιλοσοφίας, ενός απόλυτα φυσικού προϊόντος, του άγριου μανιταριού» λέει επισημαίνοντας πως: «δεν γνωρίζουμε απλώς το άγριο μανιτάρι, αλλά προσπαθούμε να φτιάξουμε λίγο λίγο μια άλλη νοοτροπία για την διατροφή, την ευλογία της ανοιχτής φύσης, μέσα από τις αρχές της απλής και ορθολογικής ζωής. Είναι ώρα να επιστρέψουμε στην φύση και στην ιερότητά της».
Η «Sidironero Mushrooms Land» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Εκτός από τον Παναγιώτη, η σύζυγος του Άννα, η μεγαλύτερη κόρη Σοφία, η μεσαία κόρη Μαρίνα και ο Βενιαμίν της οικογένειας Λάζαρος ασχολούνται με τη συλλογή μανιταριών, την παρασκευή προϊόντων και την προώθηση τους στην αγορά, κάνοντας γνωστό το brand «Μανιτάρια Σιδηρόνερου» εντός και εκτός συνόρων. Πολύτιμος βοηθός του Παναγιώτη είναι η Λάρα. Ένα γεροδεμένο, μεγαλόσωμο σκυλί Κάνε Κόρσο, που έχει εκπαιδευτεί και εντοπίζει Τρούφες μέσα στη γη.
Για χρόνια ολόκληρα ο Παναγιώτης ζούσε και δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στην πόλη της Δράμας. Το 2006 αποφάσισε να επιστρέψει μόνιμα στο Σιδηρόνερο, βάζοντας στόχο να αναδείξει τα μανιτάρια ως τοπικό προϊόν της Δράμας γενικότερα. Σήμερα δεν συλλέγει και εμπορεύεται μονάχα μανιτάρια, αλλά αποτελεί μια πηγή γνώσης για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στον μαγικό κόσμο της μανιταροσυλλογής.
Γι’ αυτό και σε συνεργασία με τo δίκτυο «Drama4Seasons», διοργανώνονται συχνά μανιταροεξορμήσεις στην άγρια φύση της Ελατιάς, συνδυάζοντας πεζοπορία, μύηση στον υπέροχο κόσμο των μανιταριών και μανιταρογευσία στον «Λάλο», με μοναδικά πιάτα που επιμελείται ο ίδιος και η σύζυγός του Άννα.
Από αυτά που ξεχωρίζουν: Τηγανιά από άγρια μανιτάρια Σιδηρόνερου, κριθαρότο με Γκριφόλα Φροντόζα και Τρούφα, συνοδευόμενα από κατσικίσιο τυρί πουδραρισμένο με πούδρα Βωλίτη και μπουσκέτες με τρουφοβούτυρο. Μπορείτε να απολαύσετε τα μοναδικά πιάτα -κυριολεκτικά «δυναμίτες» γεύσεων και αρωμάτων- στον «Λάλο» στο Σιδηρόνερο, αφού πρώτα συνεννοηθείτε τηλεφωνικά με τον Παναγιώτη στο 6977500821.
Για την εξόρμησή σας στην Ελατιά και γενικότερα στον πανέμορφο νομό Δράμας, μπορείτε να ενημερωθείτε επίσης από τον πλήρη οδηγό visit-drama της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας. Από τους καλύτερους διαδικτυακούς οδηγούς στη χώρα.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Κι όμως! Το σουβλάκι προέρχεται από τη Σαντορίνη – Η έρευνα αρχαιολόγου
Θεσσαλονίκη: Μετατρέπεται ξανά σε κινηματογραφικό πλατό
Τι καιρό «δείχνουν» τα Μερομήνια για το Πάσχα 2024