ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Προορισμός για όλα τα βαλάντια: Η γραφική πόλη για οικονομικές ανοιξιάτικες διακοπές με πανέμορφη φύση, θεόρατα βουνά και υπέροχο φαγητό

News Room
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 5λ. 14δ.

Ένας από τους ανοιξιάτοικους προορισμούς που αξίζει να εξερευνήσετε στην Ελλάδα είναι τα Γρεβενά. Από την πόλη των Γρεβενών μέχρι τα γραφικά χωριουδάκια που βρίσκονται στα πέριξ, θα βρείτε πολύ καλό τοπικό φαγητό, διαμονή για όλα τα βαλάντια και μερικές από τις καλύτερες εξορμήσεις στην φύση. Κατά την επιστροφή σας, μην παραλείψετε να εφοδιαστείτε με τα τοπικά προϊόντα όπως: γλυκά του κουταλιού, φρέσκα άγρια μανιτάρια, βότανα από το βουνό, ανεβατό (τυρί) αλλά και μέλι.

Εμείς προτείνουμε να μην μείνετε μόνο στην πόλη αλλά να εξερευνήσετε και τα περίφημα βλαχοχώρια των Γρεβενών. Αν και η ίδια η πόλη δεν θα σας απογοητεύσει. Στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης θα απολαύσετε τους ήρεμους ρυθμούς των Γρεβενών, υπό τη μυρωδιά του καμένου ξύλου από τα τζάκια.

Η πόλη συγκεντρώνει αρκετές προτάσεις για καλό παραδοσιακό φαγητό και είναι βέβαιο πως οι γεύσεις είναι κάτι που θα σας μείνει μετά από αυτό το ταξίδι. Μια βόλτα στους πεζόδρομους και τις πλατείες του κέντρου, γύρω από το παλιό πέτρινο ρολόι-σήμα κατατεθέν της πόλης, θα σας γεμίσει.

Τα βλαχοχώρια των Γρεβενών

Σμίξη

Η Σμίξη είναι χτισμένη στα 1220 μ. κι είναι ένα από τα ορεινά βλαχοχώρια της Β. Πίνδου. Η παρουσία του χιονοδρομικού κέντρου, σε μικρή απόσταση από αυτήν, την έχει καταστήσει ορεινό θέρετρο της περιοχής. Στην Σμίξη σώζονται πολλά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια που προσδίδουν ιδιαιτερότητα στον οικισμό. Τα περισσότερα είναι ηλικίας 100-150 ετών, διατηρούνται σε καλή κατάσταση και κατοικούνται. Επίσης, η Σμίξη, όπως όλα τα βλαχοχώρια της Πίνδου, διαθέτει πολλές παλιές πέτρινες βρύσες που η ηλικία τους φτάνει μέχρι και τους τέσσερις αιώνες.

Σαμαρίνα

Σε υψόμετρο 1650 μ., βρίσκεται το μεγαλύτερο και πιο φημισμένο βλαχοχώρι των Γρεβενών και ολόκληρης της Ελλάδας, η Σαμαρίνα. Είναι ο ορεινότερος οικισμός της πατρίδας μας, χτισμένος κάτω από το δάσος της Κιούριστας, στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα (2637 μ.) του δεύτερου υψηλότερου βουνού της Ελλάδας. Σήμερα ο σταθερός πληθυσμός του χωριού είναι περίπου 1000 κάτοικοι. Ενώ το καλοκαίρι, από τις 5 μέχρι τις 20 Αυγούστου ο πληθυσμός αυξάνεται και αγγίζει τις 10.000.

 

Αβδέλα

Η Αβδέλλα είναι ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα του νομού Γρεβενών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μ. (1.400 μ. η πλατεία) και το χειμώνα είναι σχεδόν έρημη (μένουν μόνο λίγοι φύλακες), αλλά το καλοκαίρι γεμίζει κόσμο (επισκέπτες και κτηνοτρόφοι που επιστρέφουν από τον κάμπο).

Το χωριό περιβάλλεται από πανέμορφες κορυφές, άλλες γυμνές και άλλες δασωμένες. Τα δέντρα που καλύπτουν τις πλαγιές των κορυφών αυτών είναι κυρίως οξιές και πεύκα. Το Σμιξιώτικο ρέμα, που πηγάζει από τη Βασιλίτσα και καταλήγει στο Βενέτικο, περνά από την περιφέρεια της Αβδέλλας και εμπλουτίζεται με τα νερά των γύρω πηγών. Σημαντικές για την αισθητική της περιοχής είναι οι πολλές βρύσες μέσα και γύρω από το χωριό.

Στο Σπήλαιο των Γρεβενών το ομορφοτέρο αξιοθέατο, το Γεφύρι της Πορτίτσας

Σπήλαιο

Το Σπήλαιο είναι οικισμός 25 χλμ. δυτικά της πόλης των Γρεβενών στον ορεινό όγκο της ΒΑ Πίνδου, χτισμένο σε υψόμετρο 980 μ. στο νοτιότερο υψίπεδο του όρους Όρλιακα κάτω από την κορυφή Σταυρός. Δύο ποταμοί από δυτικά ο Περιβολιώτικος και ανατολικά ο Σμιξιώτικος ενώνονται και δημιουργούν τον Βενέτικο τον κυριότερο παραπόταμο του Αλιάκμονα. Η τοποθεσία του χωριού είναι ανεπανάληπτης ομορφιάς με πλατειά θέα που βλέπει ανατολικά τα Πιέρια-Καμβούνια-Όλυμπο-Ζυγό και δυτικά τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου με την πανέμορφη κοιλάδα Βάλια Κάλντα.

Στο Σπήλαιο βρίσκεται η μεταβυζαντινή (17ος αι.) Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, της οποίας το σωζόμενο καθολικό είναι σημαντικό μνημείο της περιοχής. Εσωτερικά η εκκλησία καλύπτεται από πλήθος αγιογραφιών εξαιρετικής τέχνης.

Στα νότια του χωριού, στην είσοδο του φαραγγιού, βρίσκεται το Γεφύρι της Πορτίτσας. Είναι ένα θαυμάσιο δίτοξο πέτρινο γεφύρι του 1743, που χτίστηκε με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου. Στην περιοχή του Σπηλαίου βρίσκονται δύο ακόμη πέτρινα γεφύρια, που χτίστηκαν γύρω στο 1800: το τρίτοξο Γεφύρι Κατσογιάννη και το μονότοξο Γεφύρι Λιατίσας, χτισμένο σε τοποθεσίας άγριας ομορφιάς του φαραγγιού.

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ