Πρόκειται για ένα μικρό, γραφικό χωριό του Σουλίου. Το πανέμορφο χωριό βρίσκεται στη Θεσπρωτία και πιο συγκεκριμένα, στις όχθες του ποταμού Αχέροντα. Ο λόγος για τη Γλυκή Θεσπρωτίας, το χωριό που έγινε πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο.
Οι άνθρωποι εκεί ασχολούνται, κυρίως, με τη γεωργία μιας και το χωριό βρίσκεται σε πεδιάδα. Το όνομά του οφείλεται σύμφωνα με την παράδοση στον Άγιο Δονάτο. Ο Άγιος Δονάτος σκότωσε τον δράκο, ο οποίος φώλιαζε στις πηγές του Αχέροντα. Έτσι, το νερό του ποταμού μετατρέπονταν σε θανατηφόρο για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και για εκείνη των ζώων. Στη συνέχεια, ο Άγιος αποφάσισε να ευλογήσει το νερό και να το κάνει γλυκό. Έτσι, το χωριό πήρε το όνομα Γλυκή.
Ιστορικά, το χωριό Γλυκή Θεσπρωτίας παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον. Στη συγκεκριμένη περιοχή, οι επιστήμονες θεωρούν από τα ευρήματά τους πως έδρευε η αρχαία Εύροια. Αυτό, βέβαια, διασταυρώνεται και από πηγές του 4ου μετά Χριστόν αιώνα.
Το χωριό οφείλει την ιστορία, τη διαδρομή του, αλλά και την ύπαρξή του, κατά το πέρασμα των χρόνων, κυρίως, στη στρατηγική θέση του. Το χωριό έλεγχε μία από τις διαβάσεις του Αχέροντα ποταμού. Από εκεί περνούσε ο διεθνής δρόμος για την εποχή, Απολλωνίας – Βουθρωτού – Νικόπολης.
Ο Αχέροντας απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τη Γλυκή Θεσπρωτίας και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα ζωηρά, αλλά και κρυστάλλινα νερά του, τα οποία είναι ιδιαιτέρως ορμητικά κατά την περίοδο του χειμώνα, διασχίζουν τεράστιες εκτάσεις. Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι προσβάσιμα από τον κόσμο. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν αιωνόβια πλατάνια, αλλά και το φαράγγι του ποταμού Αχέροντα. Πραγματικά, ένα θαύμα της φύσης.
Αν δεν το έχετε ήδη επισκεφτεί, αξίζει να το βάλετε πρώτο-πρώτο στη λίστα με τους επόμενους προορισμούς σας.