Κουκλίστικο, με πετρόχτιστα σπίτια και πολύ πράσινο: Το μαγευτικό χωριό της Πελοποννήσου στη λίστα με τα καλύτερα της Ευρώπης

Αυτό το άγνωστο σε πολλούς χωριό της Πελοποννήσου βρίσκεται στην λίστα με τα ωραιότερα μέρη όλης της Ευρώπης
κουκλίστικο-με-πετρόχτιστα-σπίτια-κα-217135

Καρδαμύλη: Ένα χωριό στην Πελοπόννησο αλλιώτικο από τα άλλα – Πως μπήκε στη λίστα με τους καλύτερους προορισμούς τη Ευρώπης.

Μπορεί οι μεγάλες πόλεις και τα κοσμοπολίτικα νησιά να κερδίζουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών τους ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι οι μικροί προορισμοί, παραδοσιακά χωριά και οικισμοί που προσφέρουν υπέροχες εικόνες σε όσους τα επισκεφθούν.

Το περιοδικό Travel+Leisure κάνει μια βόλτα σε άγνωστους ευρωπαϊκούς οικισμούς και αναδεικνύει τους καλύτερους, ανάμεσά τους και δύο ελληνικοί που ήδη αγαπάμε… Δείτε λοιπόν τη λίστα με τα 15 καλύτερα χωριά – και τα 2 ελληνικά, που είναι η Φολέγανδρος και η Καρδαμύλη στη Μάνη, στη 10η και 15η θέση αντίστοιχα.

Η κουκλίστικη πολιτεία με τα πετρόχτιστα σπίτια και τις κεραμιδένιες στέγες, σ’ έναν απάνεμο κόλπο στα πόδια του Ταΰγετου, απέναντι από το καταπράσινο νησάκι Μερόπη ή Αμυγδαλόνησος, έχει εξελιχθεί στο πιο σοφιστικέ θέρετρο της Μεσσηνίας. Η γοητευτική παλιά πόλη με τους αναστηλωμένους πύργους, οι βοτσαλωτοί κολπίσκοι με τις ελιές και τα κυπαρίσσια, τα πετρόχτιστα χωριά του Ταΰγετου μαγνητίζουν τους φυσιολάτρες και τους καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένους (κυρίως Άγγλους, αλλά και Γερμανούς και Βορειοευρωπαίους), που έχουν κάνει την όμορφη αυτή πύλη της Μεσσηνιακής Μάνης στέκι τους. Μικρές ξενοδοχειακές μονάδες με προσωπικότητα, ταβέρνες σε λιόφυτες αυλές με θέα στη θάλασσα, κουλτουριάρικα μαγαζιά, ατμοσφαιρικά μπαράκια κι ένα μεγάλο δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών συνθέτουν μια μικρή όαση καλού γούστου σ’ ένα θέρετρο όπου η τουριστική ανάπτυξη δεν προσβάλλει την ήρεμη γοητεία του μεσογειακού τοπίου.

Ανεξερεύνητοι τόποι: Παλαιά Καρδαμύλη, μία μικροσκοπική καστροπολιτεία στην Πελοπόννησο

Βρεθήκαμε στην Καρδαμύλη μετά από ένα ταξίδι περίπου μίας ώρας, ξεκινώντας από την Αρεόπολη. Από τη Λακωνική Μάνη, με την πέτρα, την άγονη γη και τις απότομες ακτογραμμές, φτάσαμε στη Μεσσηνιακή Μάνη, γνωστή και ως Αποσκιερή. Εδώ, το τοπίο είναι σαφώς πιο πράσινο, με λόφους γεμάτους ελαιόδεντρα και πιο ομαλή ακτογραμμή. Αυτό που μας θυμίζει ότι βρισκόμαστε ακόμα στη Μάνη είναι τα κτίσματα. Στη Μεσσηνιακή Μάνη θα βρείτε πολλά σημεία για να θαυμάσετε τη μανιάτικη αρχιτεκτονική, με την Παλαιά Καρδαμύλη να ξεχωρίζει ως το πιο όμορφο από όλα.

Η Παλαιά Καρδαμύλη βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον νεότερο οικισμό. Ουσιαστικά αποτελεί ένα οχυρωματικό σύμπλεγμα κτιρίων όπου έδρευαν ιστορικές οικογένειες της περιοχής. Στις αρχές του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρέθηκε σε αυτό το σύμπλεγμα ως φιλοξενούμενος του Παναγιώτη Τρουπάκη-Μούρτζινου. Ο Κολοκοτρώνης, επικηρυγμένος από τους Τούρκους, κατέφυγε στα οχυρωμένα τείχη της Καρδαμύλης για προστασία. Εκεί συνάντησε τους οπλαρχηγούς της περιοχής, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση που ξεκίνησε λίγο αργότερα. Η συνεργασία και η συμφιλίωση μεταξύ των ισχυρών οικογενειών της Μάνης ήταν απαραίτητες για να μπορέσει να ξεκινήσει και να αναπτυχθεί η Επανάσταση στην Πελοπόννησο. Αυτό επιτεύχθηκε με το Σύμφωνο των Κιτριών.

Μέσα στη μικρή καστροπολιτεία, ένα από τα πιο εντυπωσιακά οικοδομήματα είναι ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος αποτελούσε την οικογενειακή εκκλησία των Μουρτζινών. Ο ναός, που χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, είναι ένα έργο μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένος από πορόλιθο και μαρμαρόπετρα. Το κωδωνοστάσιό του, με προέλευση από τα Επτάνησα, θεωρείται ένα από τα ομορφότερα σε ελληνικές εκκλησίες. Στον συγκεκριμένο ναό, στις 21 Μαρτίου 1821, έγινε δοξολογία με παρόντες τον Κολοκοτρώνη, τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και άλλους σημαντικούς οπλαρχηγούς. Δύο μέρες αργότερα, οι ελληνικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την Καλαμάτα.

Για την ιστορία της περιοχής, μπορείτε να ενημερωθείτε στο Αρχοντικό Τρουπάκηδων-Μουρτζινών, ένα εντυπωσιακό φρουριακού τύπου κτήριο το οποίο αποκαταστάθηκε και λειτουργεί σήμερα ως μουσείο. Εκτός από τα εκθέματα και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες, αξίζει να βρεθείτε εντός του για να απολαύσετε τη θέα από τα παράθυρα του πύργου.

Εντός της Παλαιάς Καρδαμύλης υπάρχει και ένα εξαιρετικό εστιατόριο που δίνει έμφαση στις μανιάτικες γεύσεις. Όλα εδώ είναι διαλεγμένα με βάση την εποχικότητα και την ποιότητα και συνδυάζονται σε παραδοσιακές συνταγές, κάποιες με πιο μοντέρνα προσέγγιση.

Ακόμα και αν είστε απλά περαστικοί από την περιοχή, συστήνεται ανεπιφύλακτα μία στάση στην Παλαιά Καρδαμύλη. Όλη η ιστορία και η γοητείας της Μάνης συμπυκνώνονται σε αυτή την μικρή γωνιά της Μεσσηνίας.

Μερικά tips και πληροφορίες για μία εκδρομή στην Καρδαμύλη και τη Μεσσηνιακή Μάνη

Η Καρδαμύλη απέχει 273 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 36 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και 45 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη της Λακωνικής Μάνης.

Η δυτική Μάνη φημίζεται και για τα φαράγγια της, με το φαράγγι του Βυρού να είναι το πιο γνωστό, προσφέροντας 19 χιλιόμετρα φυσικής ομορφιάς. Η παλιά βασιλική οδός, που κάποτε ένωνε την αρχαία Σπάρτη με την Καρδαμύλη, ξεκινά από τον Άγιο Παντελεήμονα και καταλήγει στη θάλασσα της Καρδαμύλης.

Στην Καρδαμύλη βρίσκεται επίσης ένα από τα πιο γνωστά και ωραιότερα σπίτια στην Ελλάδα, η κατοικία του Βρετανού συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ.

Η πιο δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία της Δυτικής Μάνης είναι πιθανώς η παραλία της Στούπας, μια μεγάλη αμμουδερή παραλία με ξαπλώστρες. Ακριβώς δίπλα της βρίσκεται και η παρόμοια παραλία της Καλογριάς.

Πιο κοντά σε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως «παραθαλάσσια Μάνη» είναι οι τρεις βοτσαλωτές παραλίες ανάμεσα στην Καρδαμύλη και τη Στούπα: το Καλαμίτσι, ο Φονέας και τα Δελφίνια. Περισσότερα για αυτές μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Αν παραθερίζετε για αρκετές ημέρες στη Μεσσηνιακή Μάνη και αναζητάτε μια πιο αστική εμπειρία, αξίζει να περάσετε μία ημέρα στη ζωντανή και μοντέρνα πόλη της Καλαμάτας, με τις ωραίες παραλίες και την πλούσια νυχτερινή ζωή.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Μεγάλες χαρές για Κατερίνα Στικούδη – Βαγγέλη Σερίφης: Βάφτισαν τον δεύτερο γιο τους

Καιρός – Ολική ανατροπή: Δικαιώνεται ο Χατζηγρίβας και τα μερομήνια

Αδιανόητο: Έναν χρόνο μετά τη φωτιά, βάζουν ανεμογεννήτριες σε βιότοπους στον Έβρο

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ