ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

H τροπική παραλία της Ελλάδας με νερά πισίνας που λίγοι γνωρίζουν

Christos Chatzis
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 9λ. 16δ.

Είναι ίσως μία από τις άσημες παραλίες της Ελλάδας και όμως δεν υστερεί σε τίποτα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Την χειμερινή περίοδο, τα νερά που λιμνάζουν από τις βροχές και της πλημμύρες φτάνουν στο εσωτερικό μέρος της παραλίας σχηματίζοντας κάτι που μοιάζει με μικροσκοπική λίμνη, την οποία οι κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν ως «Λιμνίτσα». Αποτελεί ένα τοπίο εντυπωσιακού κάλλους με λόφους από άμμο και πολύ γαλανά νερά που φτάνουν σε μεγάλα βάθη.

Στην αγκάλη της Παναγιάς συναντάμε τα τέσσερα νησάκια της: τις Ξεροπούλες, το Λεπτό Νησί, το Πρασονήσι και την Κασσέλα, το μεγαλύτερο νησάκι της Ελαφονήσου με ύψος 18 μέτρων. Στην παραλία της Παναγίας μπορεί κανείς να απολαύσει ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, καθώς ο ήλιος δύει ανάμεσα στα νησάκια.

Πάνω από την παραλία βρίσκεται η γραφική Παναγία. Γύρω από την εκκλησία εκτείνεται ο οικισμός “Κατωνησί”. Καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλές σπηλιές, η ντόπια παράδοση θεώρησε το Κάτω Νησί σαν τη Χώρα των Κυκλώπων και τα νησιά της Παναγίας σαν “Κυκλώπετρες”.

Έξω από τα νησιά της Παναγίας έγινε η Β’ Βενετοτουρκική Ναυμαχία της Ελαφονήσου το 1717 με το ναύαρχο Πιζάνη (Δρ Μέντης Κ. 1993: 60-61), ενώ στα γαλανά νερά της διασώθηκε ο Κολοκοτρώνης το 1806 (Ανωμήτρης Τζ. 1984-1996).

Ελαφόνησος: Πού θα φας, πού θα πιεις, πού θα κολυμπήσεις

Είναι οι ταξιδιώτες που αναζητούν περιπετειώδης διαδρομές, κακοτράχαλες παραλίες -που για να τις προσεγγίσεις πρέπει σχεδόν να αναρριχηθείς- και οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να περάσουν ατελείωτες ώρες στο πλοίο της γραμμής για να φτάσουν στον προορισμό τους. Είναι όμως και οι άλλοι, που ψάχνουν έναν προορισμό εύκολα προσβάσιμο, χωρίς πολλές επιλογές για να μη διανύουν χιλιόμετρα, με τεράστιες αμμουδιές και καταγάλανα νερά. Γι΄αυτούς υπάρχει η Ελαφόνησος.

Σμαραγδένια νερά και ατελείωτη αμμουδιά με κατάλευκη άμμο. Αυτά είναι τα δύο χαρακτηριστικά της Ελαφονήσου πού θα θυμάσαι για πάντα, φεύγοντας από εκεί. Το μικρό αυτό νησί βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου και είναι προσβάσιμο οδικώς. Σχεδόν δηλαδή, αφού μόλις φτάσεις στην Πούντα Λακωνίας, αρκεί να επιβιβαστείς στο τοπικό πλοίο και να περάσεις κυριολεκτικά απέναντι σε ελάχιστα λεπτά.

Οι παραλίες του Σίμου και του Σαρακήνικου συγκαταλέγονται ανάμεσα στις καλύτερες της Μεσογείου. Ψηλές αμμοθίνες και θαλασσόκεδρα έρχονται να προστεθούν στο σκηνικό, δημιουργώντας μια σχεδόν παραδεισένια εικόνα. Στο Παυλοπέτρι, μια βυθισμένη πολιτεία από την εποχή του Χαλκού, σε προσκαλεί να κάνεις βουτιά σε μια ιστορία αιώνων, ενώ το ηλιοβασίλεμα στην Παναγιά θα είναι από τα ομορφότερα της ζωής σου.

Στο γραφικό λιμανάκι, τον βασικό οικισμό της Ελαφονήσου, θα κάνεις τη βόλτα σου στον παραλιακό δρόμο κατά μήκος των ψαροκάικων και θα περάσεις τη γέφυρα που συνδέει τη στεριά με τη βραχονησίδα η οποία βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα – σήμα κατατεθέν του νησιού.

Πού θα φας

Στον παραλιακό δρόμο της Ελαφονήσου, οι επιλογές για φαγητό είναι πολλές, αφού οι ψαροταβέρνες στοιχίζονται η μία πλάι στην άλλη. Πιατέλες με αστακομακαρονάδες, ψάρια και θαλασσινά είναι όσα θα δεις να κυριαρχούν στα μενού των εστιατορίων. Η συμβουλή μου είναι να εστιάσεις σε μικρά ψαράκια και να ενημερωθείς για την ψαριά των καϊκιών.

Η ψαροταβέρνα Αντώνης είναι από τις πλέον δημοφιλείς του νησιού και στον κατάλογό της θα βρεις εκτός από ψαρικά, κόκκορα με μακαρόνια, παστίτσιο και μουσακά, αφού δε λείπουν τα μαγειρευτά από τον κατάλογο. Το ίδιο και της Ουρανίας, με τραπεζάκια κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα.

Στα Νησιά της Παναγιάς, συνδυάζεις φαγητό-θέα-ηλιοβασίλεμα, το τρίπτυχο της επιτυχίας στις διακοπές. Κι αφού καλοκαιρινές διακοπές και ιταλική κουζίνα πάνε μαζί, στο Quarter απολαμβάνεις πίτσα ψημένη στον ξυλόφουρνο και πιάτα με ζυμαρικά. Αν πάλι θέλεις κρέας, το βρίσκεις στο παραδοσιακό ψητοπωλείο Τράκαινα, με φόντο τα γραφικά ψαροκάικα. Μπορείς να πάρεις και σουβλάκι στο χέρι αν θέλεις να συνεχίσεις τη βόλτα σου.

Πού θα πιεις

Τα μπαρ στην Ελαφόνησο κινούνται σε δύο ταχύτητες: Τραπεζάκια από τη μία μεριά για χαλαρή διάθεση και μπάρα από την άλλη για όσους έχουν όρεξη για πιο έντονη διασκέδαση. Ποτό και κοκτέιλ θα πιεις στην Taratsa και στο Mare Nostrum (ενδείκνυται και για πρωινό – καφέ) που βρίσκονται και τα δύο στον οικισμό του νησιού. Το καλύτερο πράγμα με την Ελαφόνησο είναι πώς αν επιλέξεις να μείνεις στη Χώρα, μετακινείσαι αποκλειστικά με τα πόδια.

Beach bar λειτουργεί στην παραλία του Σίμου και συγκεκριμένα στον χώρο του κάμπινγκ, για απογευματινά κοκτέιλ μετά την παραλία. Ξυπόλυτος, με το μαγιό σου, δε χρειάζεσαι τίποτα άλλο.

Πού θα κολυμπήσεις

Οι διακοπές στην Ελαφόνησο είναι ιδιαίτερα ξεκούραστες κι αυτό γιατί αν θέλεις μπορείς να περάσεις όλες σου τις ημέρες στην παραλία του Σίμου. Η πιο γνωστή παραλία του νησιού, έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή από την UNESCO και χωρίζεται σε δύο μέρη, τον Σίμο και το Σαρακήνικο.

Ρηχά, τιρκουάζ νερά, ψιλή λευκή άμμος, μεγάλοι αμμόλοφοι και οι κέδροι συνθέτουν ένα εξωτικό σκηνικό. Ένα μεγάλο μέρος της παραλίας είναι οργανωμένο, καθώς εκεί βρίσκεται και το ομώνυμο κάμπινγκ, αλλά υπάρχει χώρος και για όσους επιθυμούν να απέχουν από την πολυκοσμία.

Στην Παναγιά, θα συνδυάσεις μπάνιο και ηλιοβασίλεμα, στο ίδιο σκηνικό με τον Σίμο (βλέπε τιρκουάζ νερά και αμμόλοφους). Στην ανατολική ακτή του νησιού, βρίσκεις τη Λεύκη, μια παραλία με λευκή αμμουδιά και βράχια, ενώ αν θέλεις να επιδοθείς σε θαλάσσια σπορ, ο Καλογεράς σε περιμένει.

Για όσους δε θέλουν να μετακινηθούν καθόλου από τον οικισμό της Ελαφονήσου, υπάρχει το Κοντογόνι, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι και διαθέτει ξαπλώστρες. Αν πάλι αναζητάς απομόνωση, ο Αγλύφτης είναι η πιο άγνωστη παραλία του νησιού και η μοναδική με βότσαλα. Την προσεγγίζεις είτε με σκάφος είτε από μονοπάτι, το οποίο είναι περίπου 40 λεπτά.

Η Ελαφόνησος συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με τακτικά δρομολόγια τοπικών πλοίων από την Πούντα Λακωνίας, στην οποία μπορείς να φτάσεις με δικό σου όχημα ή με λεωφορείο ΚΤΕΛ (το ταξίδι διαρκεί γύρω στις 4,5 ώρες). Η ακτοπλοϊκή σύνδεση εξυπηρετείται αρκετές φορές καθημερινά και το ταξίδι διαρκεί μόλις 10 λεπτά. Εισιτήρια για το πλοίο μπορείς να προμηθευτείς στο λιμάνι της Πούντας και της Ελαφονήσου.

Ελαφόνησος: Μηνιαίο επίδομα 700 ευρώ δίνει ο δήμος, για να προσελκύσει γιατρούς

Οι ιατρικές ελλείψεις και τα προβλήματα για τους κατοίκους της Ελαφονήσου, ανάγκασαν τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις.

Εκτός από τον μισθό και όσα προβλέπονται από τον νόμο, καθώς το νησί είναι παραμεθόριος περιοχή, ο δήμος επιδοτεί τις θέσεις με ένα σημαντικό ποσό.

Ο δήμαρχος Άγγελος Τσιριγωτάκης, εξηγεί πως από τις περίπου 12 θέσεις που θα έπρεπε να λειτουργούν, το νησί διαθέτει μόνο ένα γιατρό. Έτσι, κατέληξε ότι πρέπει να δοθεί ένα μηνιαίο επίδομα 700 ευρώ για τους μονίμους γιατρούς και για τους αγροτικούς 400 ευρώ.

Επίσης, αναλαμβάνει να βοηθήσει στην εύρεση κατοικίας για εκείνους που θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν στο νησί.

 

 

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Λάμπης Λιβιεράτος: Απολαμβάνει οικογενειακές διακοπές με τις κόρες του

5 ζώδια που θα βρουν τον έρωτα τον Ιούλιο

Γιάννης Κότσιρας: Το γλυκό στιγμιότυπο με τους γιους του στη Σέριφο

 

 

 

 

 

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ