Η λέξη “μαντείο” φέρνει στο μυαλό εικόνες από την αρχαία Ελλάδα, μυστηριακές τελετές, αινιγματικές μορφές, συνήθως γυναικείες, που με δυσνόητα λόγια έλυναν τα προβλήματα των ανθρώπων. Σήμερα, τα μαντεία αποτελούν μερικά από τα πιο όμορφα αρχαιολογικά αξιοθέατα της χώρας.
Χτισμένα σε δύσβατες περιοχές, τα αρχαία μαντεία αποτελούν ένα από τα πιο συναρπαστικά και αινιγματικά κεφάλαια της αρχαίας ιστορίας. Ακόμα και σήμερα, ασκούν γοητεία και προσελκύουν το ενδιαφέρον, όχι μόνο των ιστορικών, αλλά και του ευρύτερου κοινού.
Ένα από αυτά τα μαντεία είναι το μαντείο της Δωδώνης στην Ήπειρο, από το οποίο έχει διασωθεί μέρος του μέχρι σήμερα.
Το μαντείο της Δωδώνης, νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων και ανατολικά του όρους Τόμαρος, υπήρξε για αιώνες το παλαιότερο, σημαντικότερο και ίσως πιο αινιγματικό μαντείο του αρχαίου κόσμου.
Σταδιακά, όμως, έχασε την αίγλη και την επιρροή του προς όφελος του μαντείου των Δελφών, το οποίο, αν και νοτιότερο, άσκησε εξίσου μεγάλη γοητεία.
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος της Δωδώνης. Ορισμένοι μύθοι αναφέρουν ότι προέρχεται από τον Δώδωνα, γιο του Δία και της Ευρώπης, ενώ άλλοι την αποδίδουν στη Δωδώνη, κόρη του Ωκεανού και της Τηθύας. Ανεξάρτητα από την ετυμολογία, το μαντείο της Δωδώνης φαίνεται να διατηρούσε για αιώνες την πρωτοκαθεδρία ως το σημαντικότερο μαντείο του ελληνικού κόσμου. Η φήμη του παρέμενε ακμαία, παρά την απομακρυσμένη του θέση σε σχέση με τις πόλεις-κράτη του νότου.
Η ιστορία του μαντείου της Δωδώνης άρχισε να γράφεται στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., όταν ο βασιλιάς Πύρρος θέλησε να την αναδείξει σε θρησκευτική πρωτεύουσα του βασιλείου του.
Προς τούτο, ανέγειρε πλήθος κτηρίων στον αρχαιολογικό χώρο που σώζεται έως σήμερα, όπως το περίφημο θέατρο της Δωδώνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω θέατρο αποτελούσε το μεγαλύτερο της αρχαιότητας, με χωρητικότητα που αγγίωνε τους 20.000 θεατές.
Με την πάροδο του χρόνου, η φήμη του μαντείου άρχισε να φθίνει. Σταδιακά, ερημώθηκε και υπέστη σοβαρές καταστροφές από τους Αιτωλούς. Παρότι γνώρισε μια σύντομη περίοδο αναζωογόνησης, το μαντείο έλαβε το τελειωτικό χτύπημα από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο το 392 μ.Χ., ο οποίος διέταξε το κλείσιμο του χώρου και την κοπή της ιερής βελανιδιάς.
Σύμφωνα με τον μύθο, από τα ξύλα της βελανιδιάς κατασκευάστηκε η καρίνα της Αργούς, με την οποία οι Αργοναύτες έφεραν εις πέρας την αποστολή τους για την απόκτηση του Χρυσόμαλλου Δέρατος.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, συμπεριλαμβανομένου του θεάτρου, είναι πλέον ανοιχτός στο κοινό μετά από εκτεταμένες ανασκαφές, εργασίες συντήρησης και αναστηλώσεις.
Παρόλο που τα ερείπια δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την ατμόσφαιρα του μυστηριακού μαντείου που υπήρχε κάποτε, αποτελούν μια αξιόλογη επιλογή για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά το αρχαίο παρελθόν της Ηπείρου.
Ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικού χώρου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:00 – 16:00
Κλειστά: Τρίτη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26510 82287
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Ίδια με τον Γιάννη Μπέζο: Η Ηρώ Μπέζου είναι 35 ετών και έχει κληρονομήσει το ταλέντο των γονιών της
Τα πιο αφράτα μπισκοτάκια: Λαχταριστά βουτήματα για τον καφέ σας και έτοιμα μόνο σε 10 λεπτά