Προσεγγίζοντας την Ανδρίτσαινα, αντικρίζουμε την πιο εντυπωσιακή όψη της. Τα σπίτια της, χτισμένα αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Λυκαίου όρους, σε υψόμετρο 760 μέτρων, δημιουργούν ένα μαγευτικό θέαμα. Παρότι η Ανδρίτσαινα υπάγεται στην Ηλεία, το τοπίο που την περιβάλλει φέρει έντονα χαρακτηριστικά της Αρκαδίας.
Περπατώντας στο χωριό, συναντάμε τα περισσότερα μαγαζιά κλειστά, τις μικρές πλατείες άδειες και ελάχιστους ανθρώπους. Η Ανδρίτσαινα, χτισμένη δεξιά και αριστερά του δρόμου, όπως πολλά άλλα χωριά της Πελοποννήσου, δεν διαθέτει ένα σαφές κέντρο.
Υπάρχει μια όμορφη κεντρική πλατεία με πλατάνια, η ραχοκοκαλιά του χωριού, όπου λαμβάνουν χώρα όλες οι δραστηριότητες, όμως δεν την αντιλαμβάνεται κανείς με την πρώτη ματιά. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι βρεθήκαμε εδώ μια χειμωνιάτικη καθημερινή. Σύμφωνα με τους ντόπιους, η Ανδρίτσαινα ζωντανεύει κυρίως το Πάσχα και τον Αύγουστο.
Αφήνουμε το αυτοκίνητό μας κοντά στην Τρανή Βρύση, δροσισμένοι από το νερό της. Χτισμένη το 1724, θεωρείται μια από τις παλαιότερες βρύσες της Πελοποννήσου.
Πέρα από την Τρανή Βρύση, η Ανδρίτσαινα κοσμείται από πλήθος άλλων βρυσών, όπως η βρύση του Στένι, του Ρισβάνη, το Αγιονέρι και πολλές άλλες, μερικές από τις οποίες δυστυχώς έχουν καταστραφεί.
Καθώς περιπλανιόμαστε στις γειτονιές της Ανδρίτσαινας, αντικρίζουμε τα παλιά αρχοντόσπιτα. Ιστορικά, χτίστηκαν από Λαγκαδινούς, Ηπειρώτες και Ιταλούς τεχνίτες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πέτρα και ξύλο με μεγάλη δεξιοτεχνία, δημιουργώντας κεραμοσκεπείς κατοικίες.
Η Ανδρίτσαινα διατηρεί ζωντανές τις ιστορικές μνήμες, με σημαντικότερη ίσως αυτή του Πρωτοφιλικού Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, ο οποίος καταγόταν από το χωριό. Το 1932, οι συντοπίτες του έστησαν ανδριάντα προς τιμήν του, κοντά στο σπίτι όπου γεννήθηκε.
Ακριβώς πάνω από την Τρανή Βρύση, συναντάμε το ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο μας μυεί στο σπουδαίο παρελθόν του χωριού. Ιδρύθηκε το 1981 από τον «Εξωραϊστικό Σύλλογο Γυναικών Ανδρίτσαινας» και φιλοξενεί περίπου 4.000 εκθέματα. Στεγάζεται στο τριώροφο αρχοντικό του Γεωργίου Κανελλοπούλου, χτισμένο το 1847, το οποίο δωρίστηκε στον σύλλογο από την τελευταία απόγονο της οικογένειας. Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται η πλήρης οικοσκευή ενός παραδοσιακού σπιτιού, φορεσιές, ένα παλιό κουρείο και πολλά άλλα.
Την επόμενη μέρα, επισκεφθήκαμε την εντυπωσιακή Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ιστορικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας. Η δημιουργία της βασίστηκε στη δωρεά της συλλογής του Κωνσταντίνου Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου, η οποία περιλαμβάνει 6.500 σπάνιους τόμους. Αργότερα, δωρήθηκε και η συλλογή 4.500 τόμων του Ευάγγελου Καλλανιώτη. Στην αίθουσα που φέρει το όνομά του, εκτίθενται αντίγραφα της ιωνικής ζωφόρου που κοσμούσε τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, τα οποία κοσμούν τους τοίχους.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης: www.andritsainalibrary.gr.
Για φαγητό, υπάρχουν διάφορες επιλογές στην Ανδρίτσαινα.
Το εστιατόριο “Συνταγές Μαγειρικής” (ανοικτά από Παρασκευή έως Κυριακή) προσφέρει μαγειρευτά και ψητά.
Το εστιατόριο “Το Πεύκο” σερβίρει σπιτικά μαγειρευτά φαγητά και πιάτα της ώρας.
Για καφέ, γλυκό, ποτό ή κοκτέιλ, μπορείτε να επισκεφθείτε τον “Κόκκινο Μύλο”, ένα όμορφα διακοσμημένο καφέ-μπαρ.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα