Ιράν: Κατέσχεσαν το διαβατήριο του θρυλικού ποδοσφαιριστή Αλί Νταεΐ

Ο θρύλος του ιρανικού ποδοσφαίρου Αλί Νταεί κατήγγειλε τη βία και την καταστολή των αρχών και του κατέσχεσαν το διαβατήριο
ιράν-κατέσχεσαν-το-διαβατήριο-του-θρυ-69317

Ο θρύλος του ιρανικού ποδοσφαίρου Αλί Νταεί κατήγγειλε τη βία των αρχών και του κατέσχεσαν το διαβατήριο

Οι αρχές κατέσχεσαν το διαβατήριο του Αλί Νταεϊ, επειδή κατήγγειλε την «βία» των αρχών και την «καταστολή» των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν την χώρα του από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η κατάσχεση του διαβατηρίου του Αλί Νταεϊ, ο οποίος ζει στο Ιράν, «οφείλεται σε όσα έγραψε στο Instagram ως αντίδραση στον θάνατο της Μάχσα Αμίνι», έγραψε χαρακτηριστικά, η εφημερίδα «Χαμιχάν».

Το Ιράν έχει γίνει θέατρο διαμαρτυριών από τότε που πέθανε η 22χρονη Ιρανή -κουρδικής καταγωγής- στις 16 Σεπτεμβρίου, αφού συνελήφθη στην Τεχεράνη από αξιωματούχο της αστυνομίας, ο οποίος την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες και ειδικότερα για την χρήση πέπλου.

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί από εκείνη την ημερομηνία κατά την διάρκεια συγκεντρώσεων, που οι αρχές χαρακτηρίζουν «ταραχές», ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

Ο Αλί Νταεί προέτρεψε τις αρχές να επιλύσουν το πρόβλημα

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Αλί Νταεϊ, με το πρωσονύμιο «βασιλιάς», προέτρεψε τις αρχές να «επιλύσουν τα προβλήματα του ιρανικού λαού αντί να καταφύγουν σε καταστολή, βία και συλλήψεις.

Όπως είναι γνωστό, ο Νταεϊ ήταν ο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία σε επίπεδο εθνικών ομάδων, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο τον προσπέρασε στον σχετικό πίνακα (σ.σ. σήμερα ο CR7 μετρά 117 γκολ, έναντι 109 του Ιρανού).

Ο Αλί Νταεϊ, είναι επίσης ο πρώτος Ιρανός ποδοσφαιριστής που έπαιξε στην Ευρώπη, καθώς αγωνίσθηκε στο γερμανικό πρωτάθλημα με την Αρμίνια Μπίλεφελντ, πριν ενταχθεί στην Μπάγερν Μονάχου και στην Χέρτα Βερολίνου.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ