ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας: Διαπρέπουν οι Έλληνες αθλητές – Ασημένιες οι γυναίκες, χάλκινοι οι άνδρες

Έλενα Θάνου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 7λ. 52δ.

Στο Μπλεντ της Σλοβενίας διεξάγεται από τις 25 έως τις 28 Μαΐου το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας. Η διοργάνωση στο Μπλεντ συγκεντρώνει πολύ σπουδαίους αθλητές και πληρώματα με τον συναγωνισμό να αναμένεται πολύ υψηλός, αφού ξεκινάει μία χρονιά που οδηγεί στα πρώτα ολυμπιακά εισιτήρια, τα οποία και θα δοθούν το ερχόμενο φθινόπωρο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βελιγραδίου. Η εθνική μας ομάδα συμμετέχει με 6 πληρώματα, τρία ανδρών και τρία γυναικών.

Χάλκινοι οι άνδρες

Στο σκιφ ανδρών αγωνίζεται ο Στέφανος Ντούσκος. Στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών αγωνίστηκαν οι Πέτρος Γκαϊδατζής και Αντώνης Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι κέρδισαν σήμερα το χάλκινο μετάλλιο. Και τέλος, στη δίκωπο άνευ ανδρών αγωνίζονται οι Δημήτρης Μπουκουβάλας και Ζήσης Μπουκουβάλας, οι οποίοι ήταν και το πρώτο ελληνικό πλήρωμα που αγωνίστηκε περίπου στις 10:50 (ώρα Ελλάδας), την Πέμπτη, 25 Μαΐου.

Ασημένιες οι γυναίκες

Στο σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών αγωνίστηκε η Ευαγγελία Αναστασιάδου στις 11:45, την Πέμπτη, 25 Μαΐου. Στο σκιφ γυναικών αγωνίζεται η Ευαγγελία Φράγκου. Και τέλος, στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών αγωνίστηκαν οι Δήμητρα Ελένη Κοντού και Ζωή Φίτσιου, οι οποίες κατέκτησαν σήμερα το ασημένιο μετάλλιο.

Ασημένιο μετάλλιο για τις Δήμητρα Ελένη Κοντού και Ζωή Φίτσιου

Τα πρώτα μετάλλιά τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας ανδρών/γυναικών που διεξάγεται στο Μπλεντ της Σλοβενίας πανηγυρίζουν τα ελληνικά κουπιά.

Εξαιρετική εμφάνιση έκανε το δίδυμο Δήμητρα Ελένη Κοντού και Ζωή Φίτσιου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας ανδρών/γυναικών, που διεξάγεται στο Μπλεντ της Σλοβενίας, καταφέρνοντας να κερδίσουν το αργυρό μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.

Οι Μιλένα Κοντού και Ζωή Φίτσιου κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.

Το ελληνικό δίδυμο μέχρι περίπου τα μισά της κούρσας βρισκόταν στην τέταρτη θέση όμως έπειτα βγήκαν μπροστά, άφησαν τρίτες τις Γαλλίδες και βρέθηκαν στη δεύτερη θέση, όσο οι Βρετανίδες είχαν πάρει ξεκάθαρο προβάδισμα.

Με όσες δυνάμεις είχαν, κράτησαν αυτή τη θέση μέχρι το τέλος για να μπορέσουν να αναδειχθούν δευτεραθλήτριες Ευρώπης στις γυναίκες με 6:54.78.

Το ελληνικό πλήρωμα ολοκλήρωσε την προσπάθειά του στον τελικό σε 6:54.78 και έμεινε πίσω από το πλήρωμα της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο συγκροτούσαν οι Έμιλι Κρέιγκ και Ιμότζεν Γκραντ (6:52.32).

Νικήτρια του αγώνα ήταν η ομάδα της Βρετανίας, με τις Κρεγκ και Γκραντ, με χρόνο 6:52.32, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου θα ανέβουν οι Γαλλίδες Ταράντολα και Μποβ, που τερμάτισαν σε 6:55.30.

Το χάλκινο μετάλλιο πήραν οι Γαλλίδες Λόρα Ταραντόλα και Κλερ Μποβέ με επίδοση 6:55.30.

Αυτό το μετάλλιο έρχεται να προστεθεί στη συλλογή της Φίτσιου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού έχει ήδη ένα αργυρό στο μονό σκιφ από το Μόναχο 2022, ενώ ήταν πέμπτη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022.

Για τη μόλις 18 ετών Κοντού είναι το πρώτο της μετάλλιο σε διοργάνωση γυναικών.

Χάλκινο μετάλλιο για τους Πέτρο Γκαϊδατζή και Αντώνη Παπακωνσταντίνου

Από την πλευρά τους, οι Πέτρος Γκαϊδατζής και Αντώνης Παπακωνσταντίνου κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, καθώς ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους στον τελικό σε 6:15.99.

Το δεύτερο μετάλλιο της Εθνικής στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έφεραν οι Πέτρος Γκαϊδατζής και Αντώνης Παπακωνσταντίνου, που κατέκτησαν το χάλκινο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.

Η Ελλάδα ανέβηκε και πάλι στο βάθρο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ανδρών Γυναικών στο Μπλεντ της Σλοβενίας.

Πέτρος Γκαϊδατζής και Αντώνης Παπακωνσταντίνου κατέκτησαν το δεύτερο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Μπλεντ της Σλοβενίας, καθώς τερμάτισαν στην τρίτη θέση στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών.

Ο Πτελεάτης στην καταγωγή Αντώνης Παπακωνσταντίνου και ο Πέτρος Γκαϊδατζής κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών.

Με χρόνο 6:15.99 οι δύο Έλληνες πρωταθλητές της κωπηλασίας τερμάτισαν πίσω από τις ομάδες των Ελβετία (6:13.81) και Ιταλία (6:15.06) και θα ανέβουν στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Το χρυσό μετάλλιο κρέμασαν στο λαιμό τους οι Ελβετοί Γιάν Σόιμπλε και Ραφαέλ Αχουμάντα Άϊρλαντ με επίδοση 6:13.81, οι οποίοι άφησαν στην δεύτερη θέση τους Ιταλούς Στέφανο Όπο και Γκάμπριελ Σοάρες με χρόνο 06:15.06.

Ο δευτεραθλητής κόσμου και πρωταθλητής Ευρώπης στο μονό σκιφ ελαφρών βαρών, Παπακωνσταντίνου, φαίνεται πως έχει κάνει καλή ομάδα με τον νεαρό Γκαϊδατζή και μαζί, πλέον, διεκδικούν διακρίσεις με τη σημερινή να είναι μόνο η αρχή.

Αύριο οι τελικοί ανδρών και γυναικών στο σκιφ με Ντούσκο και Φράγκου

Στο μεταξύ, ο Στέφανος Ντούσκος προκρίθηκε στον τελικό του σκιφ.

Στον μεγάλο τελικό του σκιφ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κωπηλασίας ανδρών/γυναικών στο Μπλεντ της Σλοβενίας προκρίθηκε ο Στέφανος Ντούσκος.

Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τόκιο τερμάτισε δεύτερος στην 2η ημιτελική σειρά με επίδοση 7:00.28 και πήρε το «εισιτήριο» για τον αυριανό (28/5, 14:25) τελικό, όπου θα διεκδικήσει μια θέση στο βάθρο.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο τερμάτισε στη δεύτερη θέση στον ημιτελικό με 7:00.28 και θα διεκδικήσει αύριο, Κυριακή 28/5 στις 14:25, μια θέση στο βάθρο της διοργάνωσης και να προσθέσει στη συλλογή του ακόμη ένα ευρωπαϊκό μετάλλιο ανδρών, μετά από το αργυρό που κέρδισε το περασμένο καλοκαίρι στο Μόναχο.

Για την ιστορία, ο Ντούσκος έμεινε πίσω από τον Γερμανό Όλιβερ Τσάιντλερ, ο οποίος ολοκλήρωσε την προσπάθειά του σε 6:57.17.

Αύριο ο Β’ τελικός για την Ευαγγελία Φράγκου

Η 20χρονη Ευαγγελία Φράγκου, στο σκιφ γυναικών, τερμάτισε έκτη στη δεύτερη ημιτελική κούρσα με χρόνο 7:54.42 και δυστυχώς δεν κατάφερε να μπει στον Α τελικό.

Αύριο, Κυριακή 28/5, θα αγωνιστεί στον Β’ τελικό με στόχο να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο την εμφάνισή της στο πρωτάθλημα.

Η Ευαγγελία Φράγκου κατετάγη έκτη στον 2ο ημιτελικό του σκιφ με 7:54.42 και πήρε το «εισιτήριο» για τον αυριανό (28/5, 11:28) τελικό Β΄.

Διαπρέπουν οι Έλληνες αθλητές στην κωπηλασία

Στο περσινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών τον περασμένο Αύγουστο στο Μόναχο τα ελληνικά κουπιά είχαν κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο και τρία ασημένια όλα στα σκιφ (ελαφριά και βαριά).

Συνολικά στην ιστορία των σύγχρονων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων η Ελλάδα έχει συγκομιδή 34 μεταλλίων εκ των οποίων 21 χρυσά, 10 ασημένια και 3 χάλκινα.

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ