Η Άγκνες Κελέτι, μία από τις πιο επιτυχημένες Εβραίες Ολυμπιακές αθλήτριες και επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης στη Βουδαπέστη, σε ηλικία 103 ετών. Σύμφωνα με το ουγγρικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, η Κελέτι νοσηλεύτηκε με πνευμονία την ημέρα των Χριστουγέννων.
Άγκνες Κελέτι: Πέθανε στα 103 της η πέντε φορές ολυμπιονίκης της γυμναστικής
Η Κελέτι κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Ολυμπιακής γυμναστικής, κατακτώντας συνολικά 10 μετάλλια, εκ των οποίων 5 χρυσά, εκπροσωπώντας την Ουγγαρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952 και της Μελβούρνης το 1956. Η πορεία της στον αθλητισμό υπήρξε μοναδική, ενώ η προσωπική της ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης, καθώς κατάφερε να επιβιώσει από τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος και να διαπρέψει στον αθλητισμό.
Η Άγκνες Κελέτι πέθανε το πρωί της Πέμπτης στη Βουδαπέστη, αφού νοσηλεύτηκε με πνευμονία την ημέρα των Χριστουγέννων, όπως μετέδωσε το ουγγρικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Θεωρούμενη ως μία από τις πιο επιτυχημένες Εβραίες Ολυμπιακές αθλήτριες, η Κελέτι κέρδισε 10 μετάλλια στη γυμναστική, εκ των οποίων πέντε χρυσά, για την Ουγγαρία στους Αγώνες του Ελσίνκι το 1952 και στους Αγώνες της Μελβούρνης το 1956.
Όταν γιόρτασε τα 100ά γενέθλιά της, δήλωσε: «Αυτά τα 100 χρόνια μου φάνηκαν σαν 60. Ζω καλά. Και αγαπώ τη ζωή. Είναι υπέροχο που είμαι ακόμα υγιής».
Γεννημένη ως Άγκνες Κλάιν το 1921 στη Βουδαπέστη, η καριέρα της διακόπηκε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1940 και του 1944.
Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ομάδα γυμναστικής της το 1941 λόγω της εβραϊκής καταγωγής της.
Αργότερα κρύφτηκε στην ουγγρική ύπαιθρο, όπου επέζησε του Ολοκαυτώματος παίρνοντας ψεύτικη ταυτότητα και δουλεύοντας ως υπηρέτρια.
Η μητέρα και η αδελφή της επέζησαν από τον πόλεμο με τη βοήθεια του διάσημου Σουηδού διπλωμάτη Raoul Wallenberg, αλλά ο πατέρας της και άλλοι συγγενείς της πέθαναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Εξομολόγηση από τον Στέφανο Κασσελάκη: «Πιστεύω πως κάποια μέρα θα κυβερνήσω»
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Μην φορτίζετε το κινητό σας τηλέφωνο στο 100%
Παντελής Παντελίδης: Η οικογένεια του ανοίγει eshop με προϊόντα που έχουν το όνομα του