Ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το πού κρατείται η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλη, η οποία αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στις Βρυξέλλες. Αναζητά νομική εκπροσώπηση στο Βέλγιο η 44χρονη πολιτικός.
Την τρίτη νύχτα ως κρατούμενη των Αρχών του Βελγίου θα περάσει η Εύα Καϊλή, μετά την απαγγελία των κατηγοριών από τη δικαιοσύνη της χώρας. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, οι Αρχές του Βελγίου δεν δίνουν πληροφορίες για το πού κρατείται η κ. Καϊλή, πλην, όμως, στο αντίστοιχο δελτίο του Mega αναφέρθηκε ότι κρατείται σε φυλακή των Βρυξελλών.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως η κ. Καϊλή κρατείται στη φυλακή Saint Gilles στις Βρυξέλλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Έχουν τον ρόλο του κέντρου κράτησης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες και αναμένεται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Σε αυτήν τη φυλακή, μάλιστα, είχε οδηγηθεί ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, μέχρι την έκδοσή του στην Ελλάδα.
Χτισμένη σύμφωνα με το μοντέλο Ducpétiaux, η φυλακή Saint-Gilles τέθηκε σε λειτουργία το 1884 για να αντικαταστήσει τη φυλακή Petits-Carmes στο κέντρο των Βρυξελλών. Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα του συνωστισμού που προέκυψε σε αυτή τη φυλακή, άνοιξε η φυλακή του Δάσους το 1910. Κατά τον Μεσοπόλεμο, εκεί έμεναν μόνο κατάδικοι. Πέρασαν τη μέρα τους σε κοινοτικό τρόπο και εργάστηκαν σε βιομηχανικά εργαστήρια.
Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η φυλακή ήταν στα χέρια των Γερμανών κατακτητών. Μεταξύ 1945 και 1950, ο ημερήσιος πληθυσμός της φυλακής ανήλθε σε 2.100 άτομα λόγω μαζικών καταδίκων συνεργατών.
Αυτή η φυλακή σε σχήμα αστεριού είναι ένα κέντρο κράτησης. Παρ’ όλα αυτά μένουν και οι κατάδικοι. Μία από τις πτέρυγες φιλοξενεί κρατούμενους που συμμετέχουν στο έργο «Primaries». Με αυτό το έργο, η φυλακή επιθυμεί να επιτρέψει στους κρατούμενους να περάσουν την περίοδο κράτησής τους με τον πιο εποικοδομητικό δυνατό τρόπο και έτσι να περιορίσουν τις ζημιές που συνδέονται με την κράτηση. Οι κρατούμενοι μαθαίνουν να εργάζονται με γνώμονα το μέλλον και εξοικειώνονται με την ανάληψη ευθυνών. Εκτός από τις παραδοσιακές δραστηριότητες (αθλητισμός, διδασκαλία, κοινές δραστηριότητες κ.λπ.), οι κρατούμενοι μπορούν κάθε δύο μέρες να περνούν το βράδυ μαζί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Μερικές φορές έχουν επίσης μια επιπλέον βόλτα. Οι κρατούμενοι που εργάζονται στα εργαστήρια μένουν σε άλλη πτέρυγα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, Οι πόρτες των κελιών τους είναι ανοιχτές και μπορούν επίσης να γευματίσουν μαζί. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι και κατάδικοι κρατούνται στις υπόλοιπες πτέρυγες.
Επιπλέον, η φυλακή διαθέτει ένα ιατροχειρουργικό κέντρο που δέχεται κρατούμενους που χρειάζονται θεραπεία από άλλες φυλακές του Βασιλείου.
Η φυλακή έχει χωρητικότητα 502 κρατουμένων. Το ιατροχειρουργικό κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει 26 κρατούμενους.
Η φυλακή περιβάλλεται από έναν εξωτερικό τοίχο με ύψος 6 μέτρα και μήκος 960 μέτρα. Η μνημειακή πρόσοψη της φυλακής, με τους δύο πύργους και την οξυκόρυφη είσοδο, έχει χαρακτήρα μεσαιωνικού οχυρού. Η φυλακή αποτελείται από έξι φτερά, τοποθετημένα σε ένα αστέρι γύρω από το κέντρο.