Για τη συνεργασία μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών πανεπιστημίων μίλησε στην ΕΡΤ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι πλέον ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τους Έλληνες φοιτητές. Επίσης, μίλησε για την ευκαιρία που θα έχουν οι Έλληνες φοιτητές να συνεργαστούν στην χώρα μας με τους καλύτερους και να μη χρειαστεί να φύγουν εκτός Ελλάδος.
«Τα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν έρθει για να συνεργαστούν με τα δικά μας, να συνάψουν νέες συνεργασίες, όπως αυτή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Yale. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, φοιτητές θα μπορούν να πάνε στο πανεπιστήμιο Yale, για ένα ή δύο εξάμηνα, χωρίς δίδακτρα. Αυτό ήταν απλησίαστο για το 99,9% των φοιτητών της χώρας. Τώρα αυτό γίνεται απτό.
Το Yale στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αποφασίσει να απεμπολήσει το δικαίωμά του για δίδακτρα. Aυτός είναι ο ορισμός της κοινωνικής κινητικότητας» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας», τόνισε.
Όπως εξήγησε, αυτό θα αφορά, αρχικά, έναν μικρό αριθμό φοιτητών, περίπου 25, οι οποίοι θα επιλεγούν και από τα δύο πανεπιστήμια. «Μιλάμε για πολύ υψηλού επιπέδου φοιτητές. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων. Έχουμε πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσει να περάσει αυτή τη διαδικασία», ανέφερε η υπουργός.
«Χωρίς να φύγουν τα παιδιά έξω θα συνεργάζονται εδώ με τους καλύτερους. Οι καθηγητές μας θα δημοσιεύουν από κοινού. Εξωστρέφεια. Ανοιχτοί ορίζοντες. Αυτό θέλουμε για τα πανεπιστήμια μας», σχολίασε.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κα Κεραμέως, το Columbia ανοίγει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης στην Ελλάδα, όπου θα έρχονται καθηγητές και θα κάνουν σεμινάρια και διαλέξεις.
Τέλος, όπως είπε στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν 60 εκατ. ευρώ για επισκέπτες καθηγητές και ερευνητές. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του λεγόμενου “brain gain”, πώς θα γίνει ο επαναπατρισμός των λαμπρών μυαλών που έχουν φύγει στο εξωτερικό.