ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Η Ελλάδα αναμένει το Αλικανέ: Την Παρασκευή η συνάντηση των αρχηγών κρατών

Μαύρα Σαραντοπούλου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 2λ. 54δ.

Διαρροές διπλωματικών πηγών θέλουν τους ηγέτες του Νότου να καταδικάζουν στο Αλικανέ την τουρκική προκλητικότητα

Την Τετάρτη διπλωματικές πηγές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ανέφεραν ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Αλικάντε της Ισπανίας, και θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία.

Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές, το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν.

Αλικανέ: Παρέμβαση σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή

Η παρέμβαση από πλευράς Παρισιού έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τα ελληνοτουρκικά και κρίνεται ως εξόχως σημαντική από την Αθήνα, αφού αντικατοπτρίζει τη γενικότερη αλλαγή στάσης που παρατηρείται στην ΕΕ έναντι της Άγκυρας, η οποία εμμένει στην ρητορική του αναθεωρητισμού.

Άλλωστε, για το θέμα αυτό είχε τοποθετηθεί ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου είχε τονίσει χαρακτηριστικά:

«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις «κόκκινες γραμμές της», όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον Τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη.

Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ