Η Κομισιόν δεν λαμβάνει υπόψη της τις εκκλήσεις των κρατών- μελών για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέει όχι στο πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αναφέρει το Politico. Η επικεφαλής της Κομισιόν συνεχίζει να μη λαμβάνει υπόψη της τις εκκλήσεις των κρατών- μελών, όπως και Ευρωπαίων Επιτρόπων, που ζητούν να υπάρξει ενιαία απάντηση στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.
Η απόφαση της φον ντερ Λάιεν μεταφέρθηκε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ditte Juul-Jørgensen την Τετάρτη. Η Κομισιόν, ανέφερε, θα παρουσίαζε εναλλακτικά ένα non-paper με προτάσεις για κοινές αγορές.
Διπλωμάτες σχολίαζαν στο Politico ότι το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει την πρόεδρο της Κομισιόν να μην προτείνει πλαφόν. Η Γερμανία υποστηρίζει ότι τυχόν επιβολή ανώτατου ορίου, θα οδηγήσει σε πολιτική αναδιανομή μεταξύ των χωρών της ΕΕ αντί για κατανομή από τις δυνάμεις της αγοράς. Σε περίπτωση που η φον ντερ Λάιεν προτείνει το πλαφόν, το Βερολίνο εκτιμά ότι θα είναι πιο δύσκολο να το αποτρέψει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη και θα ανέβαζαν τις τιμές.
Γερμανία και η Ολλανδία δεν συμφωνούν με το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Μία μόλις μέρα πριν το Συμβούλιο της ΕΕ των υπουργών Ενέργειας, η αρμόδια Επίτροπος Κάντρι Σίμσον, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι στο αυριανό συμβούλιο θα τεθεί και το ζήτημα για το ανώτατο όριο τιμών για τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου. «Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, η μία από αυτές είναι η τιμή και η άλλη η παροχή ασφάλειας. Επομένως, ό,τι και να προτείνουμε πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην παγκόσμια αγορά και την αγορά LNG, ανταγωνιζόμαστε άλλες χώρες».
Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί «αγκάθι» στην ΕΕ καθώς παρόλο που 15 κράτη – μέλη ζητούν πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αρκεί για να περάσει η πρόταση με το καθεστώς της ειδικής πλειοψηφίας, καθώς κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν φαίνεται προς το παρόν να συναινούν με την επιβολή πλαφόν.