Όταν δεν πάει καλά η σχέση μας κάτι φταίει. Ο Δρ. Θάνος Ασκητής μας εξηγεί τους λόγους που σκοτώνουν μία σχέση
Έχετε σκεφτεί γιατί δεν πάει καλά η σχέση σας; Ο Δρ. Θάνος Ασκητής παραθέτει τα 12 πράγματα που σκοτώνουν μία σχέση. Ο γάμος και οι μακροχρόνιες σχέσεις δεν τελειώνουν έτσι ξαφνικά, αλλά μετά από αμέλεια και αδιαφορία.
Είναι γεγονός ότι αν το ζευγάρι δεν βάλει προτεραιότητα τη σχέση του, αργά ή γρήγορα, θα καταλήξει στο γραφείο του ειδικού θεραπευτή. Στην καλύτερη περίπτωση, αν είναι ευαισθητοποιημένο και δεν θέλει να χωρίσει. Διότι η άλλη λύση είναι το γραφείο του δικηγόρου.
Οι 12 καταστάσεις που σκοτώνουν μια σχέση
1. Υπάρχει πολλή οικειότητα, εξαιτίας της οποίας απομυθοποιούνται οι δύο σύντροφοι. Η σχέση χρειάζεται το μυστήριό της. Όταν τα έχουμε όλα τόσο πολύ στο φως και δεν έχουμε τις δικές μας προσωπικές στιγμές, η μαγεία αρχίζει και χάνεται. Όπως για παράδειγμα στο μπάνιο αν είναι και ο σύντροφός μας μέσα.
2. Πολλές ώρες μαζί, όπου δεν έχουμε τίποτε άλλο να πούμε πια. Ξοδεύουμε όλο τον χρόνο μας μαζί φτάνοντας στην πλήξη και στην ανία. Πόσο μάλλον όταν δουλεύουμε και μαζί!
3. Θεωρούμε τα πάντα δεδομένα, από τη σχέση μας μέχρι ότι ο άλλος δεν έχει τίποτα για να μας εκπλήξει. Κι όμως, πόσο έξω πέφτουμε, όταν μαθαίνουμε ότι έχει άλλα ενδιαφέροντα από εμάς. Ή όταν ένα τρίτο πρόσωπο μπαίνει ανάμεσά μας! Αλήθεια, τι βρίσκει σε αυτό το άλλο πρόσωπο που εμείς δεν μπορούσαμε να βρούμε;
Επικοινωνούμε με λάθος τρόπο
4. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον έναν προς τον άλλον, καθώς θεωρούμε ότι ξέρουμε τα πάντα για τον σύντροφό μας. Έχετε σκεφτεί όμως πόσο θα μπορούσε να σας εκπλήξει αυτός ο ίδιος άνθρωπος που κάθεται χρόνια απέναντί σας; Πολλές φορές χρειάζεται ένα μικρό γαργάλημα από τον έναν προς τον άλλον για να ανακαλύψουμε νέα πράγματα ή ενδιαφέροντα.
5. Δεν υπάρχει επικοινωνία, που σημαίνει ότι επικοινωνούμε με λάθος τρόπο, καταλήγοντας πολλές φορές στην ασυνεννοησία. Ο καθένας μένει σε αυτό που έχει εκείνος στο μυαλό του, χωρίς να θέλει να δει ή και να ακούσει την άποψη του άλλου.
6. Υπάρχει πολλή επικοινωνία, ναι, καλά διαβάσατε! Δεν είναι μόνο η κακή μορφή επικοινωνίας, είναι και η υπερβολικά μεγάλη ποσότητα όπου μιλάμε για τα πάντα. Από το ποιος μου έκανε like στο F/B μέχρι ποια ώρα θα βάλω αύριο πλυντήριο. Πόσο ακριβώς κιμά πήρα και τι ακριβώς είπε στον σύντροφό μου ο συνάδελφός του στη δουλειά, πόσους καφέδες ήπιε…
Δεκάδες τα τηλέφωνα και τα μηνύματα, λες και είναι η τελευταία μας μέρα! Και αυτή λοιπόν είναι μια κακή μορφή επικοινωνίας, όπου χάνεται εντελώς το μυστήριο. Δεν προλαβαίνει να λείψει ο ένας στον άλλον, να τον επιθυμήσει, να θέλει να τον δει όταν γυρίσει στο σπίτι.
Πως θα σώσετε τη σχέση σας
7. Πίεση που καταλήγει σε καταπίεση στο πέρασμα του χρόνου. Η παραπάνω μορφή επικοινωνίας, όπου θέλουμε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή και ώρα πού είναι ο σύντροφός μας και τι κάνει.
Ποιοι είναι γύρω του, τι σκέφτεται, πώς αισθάνεται με εμάς και τη σχέση μας, είναι θέμα χρόνου πότε θα γυρίσει μπούμερανγκ. Ακόμη και το ενδιαφέρον και η επιθυμία να ακούσει ο ένας τον άλλον θα καταλήξουν σε τεράστια/αφόρητη πίεση.
8. Ο ένας σύντροφος αρχίζει να αισθάνεται ασφυξία. Το βλέπουμε αρκετά συχνά στα ζευγάρια, όπου ο ένας θέλει να βρίσκεται διαρκώς με τον άλλον, να ξοδεύουν όλο τον χρόνο τους μαζί.
Το αποτέλεσμα στην πορεία του χρόνου είναι να αναπτύσσεται εξάρτηση από τον έναν, που δυστυχώς αρχίζει -ή, μάλλον πιο σωστά, έχει αρχίσει εδώ και καιρό- να κρέμεται από τον άλλον. Που έχει κουραστεί να… κουβαλάει το βάρος στους ώμους του και θέλει να το ξεφορτωθεί.
Ασφυκτιά, πνίγεται και θέλει να φύγει, να αναπνεύσει φρέσκο αέρα. Είναι απαραίτητο λοιπόν ο καθένας να έχει τον προσωπικό του χρόνο και χώρο.
9. Η ζηλοτυπία είναι ένα από τα προβλήματα στα ζευγάρια, όπου οι συνεχόμενες σκηνές και η έλλειψη προσωπικού χώρου και χρόνου αρχίζουν και δυσκολεύουν τη συμβίωση.
Και όταν λέμε ζηλοτυπία, δεν εννοούμε τη ζήλια, αλλά μια πολύ διαφορετική παθολογική κατάσταση όπου πλάθονται παρανοϊκά σενάρια απιστίας. Το ζηλότυπο άτομο φτιάχνει σενάρια στο μυαλό του που πιστεύει πως είναι αληθινά ή θα βγουν αληθινά.
Θάνος Ασκητής : Πηγή άγχους η επαφή
10. Η ερωτική επαφή γίνεται πηγή άγχους. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ψυχολογικό ή οργανικό, και μπαίνουμε στη διαδικασία να το κουκουλώνουμε για να μην εμφανιστεί ξανά και ρεζιλευτούμε.
Ξεκινούν παρανοήσεις σε σχέση με αυτή την αποφυγή, προσπαθούμε να δικαιολογηθούμε για να απαλύνουμε το άγχος και τον φόβο της αποτυχίας. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Και γίνονται δύσκολα για κάτι που θα μπορούσε τόσο εύκολα να λυθεί. Αν το ζευγάρι αντί να αποσιωπήσει ή να θυμώσει με το πρόβλημα και να αποφύγει τις συνευρέσεις, απευθυνόταν στον ειδικό. Στον θεραπευτή που μπορεί να ακούσει το πρόβλημα και να κατευθύνει στη λύση του.
11. Τα χρήματα
Μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που διαφωνούσαν σχετικά με τα χρήματα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να χωρίσουν απ’ ό,τι τα άλλα.
Μια διαφορά στη φιλοσοφία σχετικά με τις δαπάνες και τα έξοδα μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια, δυσφορία και απομάκρυνση στο ζευγάρι. Ακόμα και από μελέτη του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας βλέπουμε κάτι ανάλογο στη χώρα μας. Καθώς η κρίση προχωρά, η σχέση και η ερωτική ζωή πάσχουν.
12. Ο γάμος δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα
Οταν η σχέση μένει πίσω και μπροστά έρχεται οτιδήποτε άλλο, τότε είναι θέμα χρόνου πότε θα ξεχαστούμε μεταξύ μας.
Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι η σχέση χρειάζεται φροντίδα, δουλειά, ενσυναίσθηση και αγάπη.