Όλοι πρέπει να τη γνωρίζουμε: Η λαβή Heimlich και πώς μπορείτε να σώσετε κάποιον που πνίγεται από τροφή

όλοι-πρέπει-να-τη-γνωρίζουμε-η-λαβή-heimlich-κ-104575

Με αφορμή το περιστατικό στη Ζάκυνθο και την σωτήρια επέμβαση ενός σερβιτόρου που κατάφερε με τη λαβή να επαναφέρει τη γυναίκα αξίζει να θυμηθούμε ότι όταν κάποιος πνίγεται κατά την διάρκεια του φαγητού, ούτε του δίνουμε να πιει ένα ποτήρι νερό, ούτε τηλεφωνούμε στο ΕΚΑΒ, ούτε βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα του.

Προσοχή, δεν έχουμε χρόνο και το άτομο αυτό κινδυνεύει να πεθάνει από στιγμή σε στιγμή, από απόφραξη αεραγωγού.

Πρέπει να ξέρουμε όλοι μας τη λαβή Heimlich

Πρόκειται για τον χειρισμό που σκέφτηκε ο Henry Heimlich, ένας Αμερικανός θωρακοχειρουργός που, αφού έμαθε πως εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό από ξένο σώμα, σκέφτηκε έναν τρόπο για να χρησιμοποιήσει τον αέρα που είναι παγιδευμένος στους πνεύμονες και να απομακρύνει το αντικείμενο που φράζει τον αεραγωγό του θύματος.

Λαβή Heimlich: Πώς μπορείτε να σώσετε κάποιον που πνίγεται από τροφή

1. Σιγουρέψου πως το θύμα πραγματικά πνίγεται. Ένα θύμα πνιγμού από ξένο σώμα θα φέρει πιθανότατα τα χέρια στο λαιμό του και θα έχει ένα βλέμμα πανικού. Δε θα μπορεί να ανασάνει ή να μιλήσει, ή μπορεί να ακούγεται ηχηρά η προσπάθειά του να πάρει ανάσα. Δε θα μπορεί να βήξει αποτελεσματικά και μπορεί το χρώμα του να γίνει μπλε ή γκρι, ή ακόμα και να χάσει τις αισθήσεις του.

2. Αν πνίγεται όντως, καθησύχασέ τον και ζήτησε από κάποιον να καλέσει το 166. Αρκούν μόλις 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο για να υπάρξει εγκεφαλική βλάβη, οπότε κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό.

3. Σήκωσέ τον όρθιο και έλα πίσω του, με τα πόδια σου καλά ανοιγμένα για να είσαι σταθερή. Αυτό θα σου επιτρέψει να τον πιάσεις και να τον ακουμπήσεις μαλακά κάτω αν χάσει τις αισθήσεις του.

4. Κύκλωσε τα χέρια σου γύρω από το στομάχι του. Σφίξε σε γροθιά το «καλό» σου χέρι, με τον αντίχειρά σου να δείχνει προς τα μέσα, προς το στομάχι του, και τοποθέτησε τη γροθιά σου ακριβώς πάνω από τον αφαλό και κάτω από το θώρακα. Τύλιξε το άλλο σου χέρι σφιχτά γύρω από τη γροθιά σου.

5. Σφίξε με τα χέρια σου προς τα μέσα και προς τα επάνω γρήγορα και χρησιμοποιώντας φόρα – σχεδόν σαν να προσπαθούσες να τον σηκώσεις στον αέρα. Επανάλαβε αρκετές φορές γρήγορα αυτή την πίεση στο στομάχι μέχρι το ξένο σώμα να ξεκολλήσει και να αποβληθεί. Χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική αλλά με ελαφρώς λιγότερη δύναμη στα παιδιά.

6. Μπορείς να εκτελέσεις το χειρισμό αυτό στον εαυτό σου, είτε με την παραπάνω τεχνική είτε τοποθετώντας τα χέρια σου στο σωστό σημείο και πιέζοντας το σώμα σου σε ένα σταθερό αντικείμενο, όπως μια πολυθρόνα ή ένα έπιπλο.

7.  Βεβαιώσου πως αναπνέει κανονικά.

Τέλος, να σημειώσουμε εδώ πως η λαβή απαγορεύεται σε βρέφη και παιδιά κάτω του ενός έτους αλλά και σε γυναίκες προχωρημένης εγκυμοσύνης.

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ