Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μία από τις χώρες που επιλέγουν πολλοί Έλληνες για μόνιμη εγκατάσταση τα τελευταία χρόνια.
Αν σου έλεγαν να ζήσεις σε μια χώρα που 8 μήνες το χρόνο έχει 25-35 βαθμούς Κελσίου και υψηλή υγρασία και ένα τετράμηνο 45άρια, πιθανότατα θα την απαρνιόσουν. Όσο κι αν έχεις μάθει στις θερμοκρασίες της Ελλάδας, δεν θα άντεχες.
Όμως σε όλα υπάρχει ο νόμος της αναπλήρωσης. Όλα λειτουργούν με αυτή τη λογική. Όπου σου παίρνει, αλλού σου δίνει.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 7 τον αριθμό, είναι μια από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ασίας, βρίσκεται διαρκώς μέσα στη δεκάδα τα τελευταία χρόνια στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της και έχει να προσφέρει πλήθος προνομίων σε όσους ζουν εκεί, αλλά και σε όσους επιλέγουν να μετοικήσουν για να ζήσουν εκεί.
Η χώρα βέβαια έχει πληγεί αρκετά από μετανάστες που πάνε εκεί για 3-4 χρόνια και δεν την αντιμετωπίζουν ως μια πιθανή δεύτερη πατρίδα. Γι’ αυτό έχουν το πρόγραμμα με τη Golden Visa, με το οποίο παρακινούν τον κόσμο να επενδύσει στην καθημερινότητα του στην πόλη που μένει και θα λάβει πίσω με άλλο τρόπο όσα θα δώσει.
Παράλληλα, πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει την υπηκοότητα σε όποιον μη Εμιράτο κάνει αίτηση, η οποία θα πρέπει βέβαια να εγκριθεί από την κυβέρνηση, που στην προκειμένη είναι η βασιλική οικογένεια, ενώ θα πρέπει να πληροί και κάποια οικονομικά κριτήρια ώστε να γίνει δεκτός από το υπουργικό συμβούλιο. Η απόφαση αυτή είναι ρηξικέλευθη γιατί ακριβώς δεν υποχρεώνει κάποιον να μείνει για χρόνια ώστε να πάρει την υπηκοότητα.
Το φορολογικό σύστημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Το φορολογικό σύστημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι γνωστό για τα χαμηλά επίπεδα φορολόγησης, καθιστώντας τη χώρα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα βασικά χαρακτηριστικά του φορολογικού συστήματος περιλαμβάνουν:
1. Φόρος Εισοδήματος:
Δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα στα ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπάι. Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος.
2. Φόρος Εταιρειών:
Οι περισσότερες επιχειρήσεις στο Ντουμπάι και τα ΗΑΕ δεν υπόκεινται σε φόρο εταιρειών. Ωστόσο, εξαιρούνται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των υδρογονανθράκων και των τραπεζών, οι οποίες υπόκεινται σε ειδικούς φόρους που μπορεί να φτάνουν το 55% και το 20% αντίστοιχα.
3. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ):
Ο ΦΠΑ εισήχθη στα ΗΑΕ την 1η Ιανουαρίου 2018 με συντελεστή 5%. Ο ΦΠΑ εφαρμόζεται στα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις και απαλλαγές κυρίως στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.
4. Φόροι Ακινήτων:
Δεν υπάρχει φόρος ακινήτων, αλλά υπάρχουν διάφορα τέλη που σχετίζονται με την κατοχή και τη μεταβίβαση ακινήτων. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα τέλος μεταβίβασης ακινήτων 4% στο Ντουμπάι.
5. Φόροι Εκτελωνισμού:
Οι εισαγωγές στα ΗΑΕ υπόκεινται σε δασμούς εκτελωνισμού. Οι δασμοί ποικίλλουν ανάλογα με το είδος των αγαθών, αλλά συνήθως κυμαίνονται γύρω στο 5%.
6. Κοινωνικές Εισφορές:
Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι δεν υπόκεινται σε κοινωνικές εισφορές. Οι Εμιρατιανοί εργαζόμενοι και εργοδότες τους υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το φορολογικό σύστημα στα ΗΑΕ είναι σχεδιασμένο για να προσελκύει ξένες επενδύσεις και να ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη, καθιστώντας το ένα από τα πιο φιλικά φορολογικά περιβάλλοντα στον κόσμο.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο εργαζόμενος είναι να αποδίδει κάθε μήνα το 5% του μισθού του σε ταμείο που είναι για τη σύνταξη του, την οποία λαμβάνει ένα μήνα αφού κάνει την αίτηση συνταξιοδότησης. Στο διάστημα της εργασίας του, αν είναι δημόσιος υπάλληλος το κράτος καταβάλλει το 15% του μισθού, ενώ αν είναι ιδιώτης, η εταιρεία καταβάλλει το 12.5% και το κράτος το 2.5%
Και ξέρετε πότε έρχεται η σύνταξη; Η τυπική ηλικία συνταξιοδότησης για τους πολίτες είναι τα 60 έτη. Μπορούν βέβαια να συνταξιοδοτηθούν και νωρίτερα υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως σε περιπτώσεις αναπηρίας ή μακροχρόνιας υπηρεσίας. Για να δικαιούνται πλήρη σύνταξη, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια υπηρεσίας. Ο μέσος μισθός στα ΗΑΕ είναι 12-15 χιλιάδες Ντίρχαμ το μήνα (περίπου 3.500-4.000 ευρώ).
Γι’ αυτό παρά το γεγονός ότι δεν είναι πολύ εύκολο να ζεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύσκολα λες όχι σε μια επαγγελματική προοπτική, καθώς το επαγγελματικό και φορολογικό περιβάλλον που θα συναντήσεις απέχουν έτη φωτός από τα δικά μας.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες ψάχνουν μια επαγγελματική ευκαιρία στα ΗΑΕ. Εκτιμάται ότι οι Έλληνες είναι περίπου 6000 και εργάζονται σε διάφορους τομείς, όπως οι κατασκευές, η εκπαίδευση, η υγεία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ο τουρισμός.
Υπάρχουν ελληνικές κοινότητες και σύλλογοι που προσφέρουν υποστήριξη και ευκαιρίες δικτύωσης για τους Έλληνες στα ΗΑΕ, όπως η Ελληνική Κοινότητα Ντουμπάι και Βόρειων Εμιράτων. Παρά το υψηλό κόστος ζωής (ειδικά για την στέγαση και την εκπαίδευση), πολλοί Έλληνες επιλέγουν τα ΗΑΕ λόγω της υψηλής ποιότητας ζωής, των σύγχρονων υποδομών και των υπηρεσιών που παρέχονται. Ό,τι δεν βρίσκουν στην Ελλάδα δηλαδή…
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Ζέτα Μακρυπούλια: Το πάρτι για τα γενέθλιά της, η ηλικία, η απίθανη τούρτα και οι ευχές
Καλύτερα να μην τα ξαναφάτε: Ποιος είναι ο χειρότερος ξηρός καρπός για την υγεία σας
Απόστολος Χρήστου: Έκλαψε από χαρά στην απονομή του μεταλλίου – «Είναι μία λύτρωση για μένα»