Τελικά το να βάλεις τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από την βρύση και να τα ξεπλύνεις με λίγο σαπούνι δεν είναι ότι καλύτερο. Το σωστό πλύσιμο τους πρέπει να γίνεται με διαφορετικό τρόπο.
Οι αποτοξινωτικές ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών είναι καλά εδραιωμένες στην επιφάνεια τους, ωστόσο ο σωστός τρόπος πλυσίματός τους μπορεί να αποφέρει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για τον οργανισμό.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο των προϊόντων κάτω από νερό βρύσης δεν αρκεί για να τα καθαρίσει από τα φυτοφάρμακα και άλλες πιθανώς επικίνδυνες χημικές ουσίες, στις οποίες εκτίθενται κατά την καλλιέργεια και τη συγκομιδή. «Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα σε φρούτα και λαχανικά είναι τα ζιζανιοκτόνα, τα μυκητοκτόνα, τα εντομοκτόνος Jessica Shand.
Μια πρόσφατη ανάλυση της Environmental Working Group, ενός οργανισμού που υποστηρίζει μια καθαρότερη προμήθεια τροφίμων, διαπίστωσε ότι ένα εκπληκτικό 75% των συμβατικών φρέσκων φρούτων και λαχανικών περιείχε κατάλοιπα πιθανώς επιβλαβών χημικών ουσιών.
Το σωστό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών
Η Shand αναφέρει ότι ενώ η αφαίρεση της φλούδας από τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών, αφαιρεί επίσης τις φυτικές ίνες και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Για να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι, η Shand έχει ενσωματώσει μια «αποτοξίνωση» προϊόντων στην καθημερινή της ρουτίνα ευεξίας.
Εξηγεί ότι το σωστό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να ελαχιστοποιήσει την έκθεση σε μολυσματικές ουσίες, ειδικά στις χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα. Η Shand αναφέρει ότι αυτές οι χημικές ουσίες είναι «μιμητές ορμονών», που σημαίνει ότι έχουν παρόμοια δομή με τις ορμόνες του σώματος, ειδικά τα οιστρογόνα. «Έχουν τη δύναμη να μιμούνται, να μπλοκάρουν ή να παρεμβαίνουν στις κύριες σεξουαλικές ορμόνες σας», είπε. «Πλένοντας σωστά τα λαχανικά σας, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση και να υποστηρίξετε τις ορμόνες σας».
Και προσοχή, τα ακριβά βιολογικά τρόφιμα δεν είναι απαλλαγμένα από χημική μόλυνση. «Η έκθεση στις τοξίνες αποτελεί λιγότερο πρόβλημα στα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, αλλά τα προϊόντα εξακολουθούν να χειρίζονται και να εκτίθενται σε άλλους πιθανούς μολυσματικούς παράγοντες, οπότε είναι καλύτερο να πλένετε τα πάντα πριν τα φάτε», εξηγεί η Shand. Η Shand προτρέπει επίσης να πλένονται οι σαλάτες σε σακούλα και τα προϊόντα που πωλούνται ως «πλυμένα και έτοιμα για κατανάλωση».
Αποτοξίνωση φρούτων και λαχανικών στο σπίτι: Η μέθοδος της Jessica Shand σε 4 βήματα
Υπάρχουν πολλές εμπορικές καθαριστικές ουσίες για φρούτα και λαχανικά στην αγορά, αλλά η Shand επιμένει ότι μπορείτε να καθαρίσετε τα προϊόντα σας στο σπίτι με κοινά είδη κουζίνας και τη δική της μέθοδο 4 βημάτων.
Η μέθοδος αποτοξίνωσης φρούτων και λαχανικών της Jessica Shand
Τοποθετήστε τα προϊόντα σε έναν καθαρό νεροχύτη γεμάτο με φρέσκο νερό. Το φιλτραρισμένο νερό είναι προτιμότερο. Ρίξτε ένα μέρος μηλόξυδο ή απλώς μια μεγάλη γουλιά σε τρία μέρη νερό. Το μηλόξυδο είναι πλούσιο σε αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, καθιστώντας το μια ιδανική φυσική πηγή τροφής για την αποτοξίνωση των προϊόντων σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού σε δύο φλιτζάνια νερού.
Χρησιμοποιώντας μια βούρτσα λαχανικών, βουρτσίστε απαλά κάθε κομμάτι λαχανικού και στη συνέχεια αφήστε το να μουλιάσει για 15 λεπτά. Τέλος, ξεπλύνετε. Αν πλένετε μούρα, προσθέστε τα σε ένα σουρωτήρι και βυθίστε τα στο νερό το πολύ για 5 λεπτά – αν μείνουν για περισσότερο χρόνο θα γίνουν πουρές».
Αφαιρέστε τα φρούτα και τα λαχανικά σας από τον νεροχύτη και στεγνώστε τα με μια πετσέτα κουζίνας. Αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα σε μια πετσέτα για μία ώρα.
Μεταφέρετε τα προϊόντα σε γυάλινα και όχι σε πλαστικά, δοχεία για να παραμείνουν φρέσκα περισσότερο.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
«Μην τα αγγίζετε»: 6 φρούτα που δεν ωφελούν στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με διατροφολόγο
Μαρία Πρωτόπαππα: Τέλος τα μακριά μαλλιά – Τα έκοψε κοντά, τα έβαψε και είναι πραγματικά μια άλλη