ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Πάτρα: «Πονηρή» αλεπού πίνει φρέντο καπουτσίνο και γίνεται viral

Christos Chatzis
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 3λ. 52δ.

Βίντεο που δείχνει αλεπού «να απολαμβάνει» τον καφέ της έγινε viral.

Σε κεντρικό σημείο της Πάτρας εντοπίστηκε μια αλεπού προκαλώντας εντύπωση στους κατοίκους της περιοχής. Συγκεκριμένη εθεάθη κοντά σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Ρίο.

Το ζώο φάνηκε να εξερευνά τους δρόμους, αναζητώντας τροφή, κάτι που γίνεται όλο και πιο σύνηθες το τελευταίο διάστημα.

Αυτό που τράβηξε την προσοχή των περιοίκων ήταν η στιγμή που η αλεπού βρήκε δύο ποτήρια που περιείχαν υπολείμματα φρέντο καπουτσίνο.

Με φυσική περιέργεια, η αλεπού άρχισε να γλείφει τα καπάκια και να πίνει ότι είχε απομείνει από τον καφέ.



Πώς εξημερώνονται οι αλεπούδες

Πολλοί προσπάθησαν να κρατήσουν αλεπούδες ως κατοικίδια, όλοι όμως κατέληξαν με κατεστραμμένα σπίτια. Κι όμως, ένα πείραμα που ξεκίνησε στη Σοβιετική Ένωση και συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια στη Σιβηρία αποδεικνύει ότι οι επιλεκτικές διασταυρώσεις μπορούν να κάνουν αυτό το επιθετικό ζώο ήρεμο σαν σκυλάκι.

Η αλεπού που έγινε… σκυλάκι

Το μεγάλο πείραμα για την εξημέρωση της κόκκινης αλεπούς ξεκίνησε το 1959 από τον γενετιστή Νμίτρι Μπελιάεφ, ο οποίος ουσιαστικά ήθελε να επαναλάβει τη διαδικασία εξημέρωσης του λύκου και της μεταμόρφωσής του στον εξημερωμένο σκύλο.

Σε ένα υπαίθριο εκτροφείο κοντά στο Εργαστήριο Κυτταρολογίας και Γενετικής του Νοβοσιμπίρσκ, ο Μπελιάεφ διάλεγε συστηματικά τις πιο ήμερες αλεπούδες, αυτές που αντιδρούσαν λιγότερο επιθετικά στην ανθρώπινη παρουσία, και τις διασταύρωνε μεταξύ τους για να δημιουργήσει ολοένα και πιο ήμερα ζώα -ουσιαστικά μια διαδικασία τεχνητής αντί φυσικής επιλογής.

Γενιά με γενιά, οι αλεπούδες συμπεριφέρονταν όλο και περισσότερο σαν κατοικίδια σκυλιά. Πενήντα χρόνια μετά την έναρξη του πειράματος, τα εξημερωμένα πειραματόζωα κουνούν την ουρά και κλαψουρίζουν με ανυπομονησία όταν δουν άνθρωπο να πλησιάζει για να τις χαϊδέψει.

Η συμπεριφορά τους δείχνει να μην έχει πια καμία σχέση με τις άγριες αλεπούδες, οι οποίες ακόμα κι αν μεγαλώσουν με ανθρώπους παραμένουν απείθαρχες, γίνονται τελικά επιθετικές και έχουν την τάση να καταστρέφουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους.

Το πείραμα επιβεβαίωσε έτσι την υπόθεση των εξελικτικών βιολόγων ότι οι άνθρωποι εξημέρωσαν τον λύκο με επιλεκτικές διασταυρώσεις ανάμεσα στα πιο ήρεμα ζώα.

Στα 50 χρόνια που συνεχίζεται, το πείραμα του Μπελιάεφ συνάντησε σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, σήμερα όμως εξασφαλίζει χρήματα πουλώντας εξημερωμένες αλεπούδες ως κατοικίδια.

Κάτι που σημαίνει ότι ο ρώσος γενετιστής πέτυχε το στόχο του.

Ο Μπελιάεφ πέθανε το 1985, όμως το ερευνητικό πρόγραμμα συνεχίζεται υπό την επίβλεψη της μαθήτριάς του Λουντμίλα Τρουτ, με την οποία συνεργαζόταν από την αρχή της προσπάθειας.

Οι εξημερωμένες αλεπούδες εξακολουθούν έτσι να διαφοροποιούνται και να απομακρύνονται από τους συγγενείς τους στη φύση.

Ποιος ξέρει; Μια μέρα ίσως γίνουν ο νέος καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Μερομήνια 2024-2025: Πότε θα πέσουν τα πρώτα χιόνια του χειμώνα – Ποιους μήνες θα βρέχει συνεχώς

ΗΠΑ: Ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του από σπάνια ασθένεια που μεταφέρουν τα κουνούπια

Το «μαγικό» ρόφημα που βοηθά πολύ στο αδυνάτισμα, κάνει καλό στην καρδιά και προλαμβάνει τον καρκίνο

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ