Ευχάριστη έκπληξη και θαυμασμό προκαλεί ένας σκύλος που ξέρεις πως…να συμπεριφερθεί. Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική και αν ακόμη το σκέφτεστε, πάρτε το απόφαση και δώστε του την κατάλληλη εκπαίδευση.
Αρκεί, να γνωρίζουμε τον τρόπο. Γιατί, εν αγνοία μας, μπορεί να τον διδάσκουμε μη επιθυμητές συμπεριφορές.
«Τα πρώτα μαθήματα καλής διαγωγής, του τα διδάσκει η μαμά του κατά το χρονικό διάστημα των 60 ημερών, που πρέπει να μείνει μαζί της.
Το πρώτο -και σημαντικότερο– μάθημα είναι τα όρια που πρέπει να βάλει, ώστε τα κουτάβια να αποκτήσουν καλή κοινωνική συμπεριφορά, αρχικά με τα αδερφάκια τους, και έπειτα με τους υπόλοιπους σκύλους που θα συναναστραφούν.
1) Αρμονική συμβίωση: Ο πρώτος λόγος, λοιπόν, που πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας, είναι η αρμονική συμβίωση. Όπως σε όλες, σχεδόν, τις περιπτώσεις, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Στην περίπτωση ειδικά που μιλάμε για κουτάβι, πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της μαμάς του και να θέσουμε από την αρχή τα όρια. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τα σκυλάκια που υιοθετούμε σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα σκυλάκια που έρχονται σπίτι μας, δεν γνωρίζουν τους ανθρώπινους κανόνες. Εμείς, είμαστε υποχρεωμένοι να τους διδάξουμε. Το τι θεωρούμε εμείς φυσιολογικό, διαφέρει από το τι ισχύει για τα σκυλάκια μας.
2) Κοινωνικοποίηση: Στην ερώτηση «πώς σκέφτεστε τον τέλειο σκύλο;», στους περισσότερους θα ερχόταν η εικόνα ενός σκύλου που πηγαίνει βόλτα με χαλαρό λουρί, χωρίς να τραβάει τον κηδεμόνα του και χωρίς να αντιδρά σε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του (σκύλους, γάτες, μηχανάκια κ.ά).
Μια επιτυχημένη και ευχάριστη βόλτα αποτελείται από ένα συνονθύλευμα πραγμάτων που πρέπει να απευαισθητοποιήσουμε, ώστε να είμαστε το πιο σημαντικό ερέθισμα για τον σκύλο μας σε ένα συνεχώς εναλλασσόμενο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον όταν έχουμε κοινωνικοποιήσει σωστά τον σκύλο μας, μέσω της εκπαίδευσης με θετική ενίσχυση. Η βόλτα για τον σκύλο μας είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι το σημαντικότερο μέσο εκτόνωσης του.
3) Έκτακτες περιπτώσεις: Ένα από τα πράγματα που μαθαίνουμε κατά τη διαδικασία της εκπαίδευσης, είναι τα παραγγέλματα – εντολές. Ο κυριότερος λόγος που τα διδάσκουμε, είναι για τις έκτακτες περιστάσεις που θα μας χρειαστούν, ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του σκύλου μας. Για παράδειγμα, όταν στη βόλτα μας κοπεί ο οδηγός, ένα σκυλάκι που γνωρίζει τέλεια την εντολή «Έλα», ή «Stop», ή «Μείνε», θα παραμείνει κοντά μας, ή θα σταματήσει στο σημείο που βρίσκεται.
Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε την πρόκληση ατυχήματος, που θα μπορούσε να συμβεί, αν το σκυλάκι μας είχε πεταχτεί στον δρόμο. Ένα άλλο παράδειγμα, που δείχνει ότι είναι απαραίτητη η εκπαίδευση, είναι στην περίπτωση που πάει να φάει, ή έχει αρπάξει, ήδη, κάτι από το έδαφος. Με το παράγγελμα «Άστο», ή «Φτύστο», προστατεύουμε τον σκύλο μας από το να φάει κάτι που θα μπορούσε να τον βλάψει.
4) Πνευματική εκτόνωση: Με την εκπαίδευση, μέσω θετικής ενίσχυσης, εκπαιδεύουμε σκύλους οι οποίοι σκέφτονται και επιλέγουν τι συμπεριφορά θα επιτελέσουν. Τους βοηθάμε να καταλάβουν τι θέλουμε, και τους δίνουμε κίνητρο να κάνουν αυτό που επιθυμούν με σωστό τρόπο. Αυτό βοηθά στην πνευματική τους εκτόνωση, γεγονός που συντελεί σε έναν ευτυχισμένο και ήρεμο σκύλο.
5) Επικοινωνία – δέσιμο: Ο τελευταίος, και σημαντικότερος λόγος είναι το ότι η εκπαίδευση οδηγεί στην τέλεια επικοινωνία με τον σκύλο μας, και στο ακόμη μεγαλύτερο δέσιμο μεταξύ μας.
Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας υπεύθυνα και σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτή και θα δείτε πόσο θα βελτιωθεί η επικοινωνία του τόσο με εσάς όσο και με τα πάντα γύρω του.