Την έχει κάνει η μισή Ελλάδα: Η πιο δημοφιλής συνταγή του Ακη Πετρετζίκη για τα πιο μελωμένα μελομακάρονα

την-έχει-κάνει-η-μισή-ελλάδα-η-πιο-δημο-99027

Αν θέλουμε να φτιάξουμε τα πιο αφράτα και ζουμερά μελομακάρονα φέτος δεν έχουμε παρά να απευθυνθούμε στον ειδικό… Άκη Πετρετζίκη που μας έδωσε την καλύτερη συνταγή.

Φτιάξτε τα και μην ξεχνάτε κάτι σημαντικό. Να φροντίζετε, να αγαπάτε τους γύρω σας, να τους δείχνετε κάθε φορά πόσο μοναδικοί είναι όχι μόνο τώρα την περίοδο των Χριστουγένων αλλά όλο τον χρόνο και για όλη σας της ζωή!

Τα συστατικά για τα αφράτα και ζουμερά μελομακάρονα του Άκη Πετρετζίκη

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό

 

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

150 γρ. μέλι

3 στικ κανέλα

3 γαρίφαλα

 

1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

 

Μείγμα 1

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού

400 γρ. σπορέλαιο

Advertisements

180 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. ζάχαρη άχνη

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

2-3 κ.γ. κανέλα

 

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

 

 

Μείγμα 2

 

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα

μέλι

καρύδια

 

Η εκτέλεση της συνταγής για τα αφράτα και ζουμερά μελομακάρονα του Άκη Πετρετζίκη

Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Για το σιρόπι

 

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν.

Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.

Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

 

Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.

Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.

Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.

 

Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ