Αυτή είναι η πρώτη φορά όπου ένας στόλος από 3D printers σε αυτόνομα drones θα μπορεί πλέον να χτίζει και να επισκευάζει κτίρια σύμφωνα με δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό Nature. Τα αυτόνομα drones αναπτύχθηκαν από ερευνητές και μηχανικούς στο Πανεπιστήμιο του Bath και όπως οι ίδιοι δήλωσαν εμπνεύστηκαν από τις μέλισσες και τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται ομαδικά και αποτελεσματικά για να φτιάξουν τη σμκυψέλες και το μελίσσι τους.
Ο στόλος από 3D printers σε drones θα μπορεί πλέον να κατασκευάζει κτίρια σε δύσκολες περιοχές ή ακόμα και επικίνδυνες, βοηθώντας στην αποκατάσταση των υποδομών σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί από κάποια φυσική καταστροφή.
Τα τελευαία χρόνια, ο 3D printing έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στον τομέα των κατασκευών. Τα drones του στόλου ονομάζονται Aerial Additive Manufacturing (Aerial-AM) και εργάζονται από κοινού βασισμένα σε ένα και μόνο προσχέδιο, προσαρμόζοντας τις τεχνικές τους καθώς προχωράει η κατασκευή.
Παρόλο που η πτήση είναι πλήρως αυτόνομη, υπάρχει και ένας άνθρωπος που ελέγχει την πρόοδο και μπορεί να επέμβει αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Οι δοκιμές στο εργαστήριο έχουν αποδείξει πως τα drones εργάζονται ανεξάρτητα και μαζί μπορούν να κατασκευάσουν και να επισκευάσουν κτίρια, ενώ δοκιμάστηκαν τέσσερα διαφορετικά μίγματα τσιμέντου.
Τα drones «διάβασαν» την εκτυπωμένη γεωμετρία καθόλη τη διάρκεια της κατασκευής σε πραγματικό χρόνο και προσάρμοσαν τη συμπεριφορά τους για να πετύχουν τις προδιαγραφές του κτιρίου. Η ακρίβειά τους έφτανε τα 5 χιλιοστά, αποδεκτό επίπεδο για να διασφαλιστεί η μηχανική αντοχή του κτιρίου κατά το χτίσιμο.
Το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία με κατασκευαστικές εταιρίες προκειμένου τα drones να αποδείξουν την αξία τους. Οι επιστήμονες θεωρούν πως το σμήνος των drones θα μειώσει σημαντικά το κόστος και το ρίσκο της κατασκευής στο μέλλον, σε σχέση με τις παραδοσιακές χειροκίνητες μεθόδους.
Τέλος, οι ειδικοί σημειώνουν ότι στόχος είναι η κατασκευή και η επιδιόρθωση κτιρίων με αυτόνομα drones να είναι φιλική προς το περιβάλλον μιας και ολόκληρη η ιδέα της τεχνολογίας αυτής είναι βασισμένη από τη φύση και τις μεθόδους της.