Το νέο τεχνολογικό «θαύμα» για την κουζίνα ακούει στο όνομα Air Fryer ή αλλιώς φριτέζες αέρος και έχουν αλλάξει εντελώς το τοπίο της οικιακής μαγειρικής. Όχι μόνο γιατί υπόσχονται ταχύτερους χρόνους μαγειρέματος αλλά και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.
Από τις κορυφαίες μέχρι τα οικονομικά μοντέλα, οι συσκευές αυτές έχουν γίνει βασικό στοιχείο στα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, εν μέσω της ευκολίας και της αποτελεσματικότητας που προσφέρουν, υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα ασφάλειας που πρέπει να προσέξει κάθε ιδιοκτήτης φριτέζας αέρος.
Αυτές οι συσκευές έχουν γνωρίσει αύξηση της δημοτικότητας τα τελευταία χρόνια. Μικρότερες και πιο ενεργειακά αποδοτικές από τους συμβατικούς φούρνους, οι φριτέζες αέρος υπόσχονται ταχύτερους χρόνους μαγειρέματος και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, ένα σενάριο που κερδίζουν τόσο οι λάτρεις της γαστρονομίας όσο και οι καταναλωτές με χαμηλό προϋπολογισμό. Είτε πρόκειται για τέλεια τραγανά τσιπς είτε για άλλα απολαυστικά πιάτα, η φριτέζα αέρος έχει γίνει συνώνυμο του μαγειρέματος χωρίς προβλήματα.
Ωστόσο, παρά την ευελιξία τους, οι ειδικοί προειδοποιούν κατά της χρήσης φριτέζας αέρα για ορισμένα τρόφιμα. Ενώ υπερέχουν σε πολλές μαγειρικές εργασίες, υπάρχει ένα συγκεκριμένο αγαπημένο φαγητό που δημιουργεί προβλήματα όταν υποβάλλεται στη θερμότητα της φριτέζας αέρα. Πιο συγκεκριμένα, οι συνταγές που έχουν να κάνουν με πατάτες δημιουργούν προβλήματα.
Επιπλέον, υπάρχει μια άλλη σημαντική συμβουλή που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι λάτρεις του Air Fryer, ο σωστός χειρισμός αυτών των συσκευών όταν δεν χρησιμοποιούνται.
Το ζήτημα περιστρέφεται γύρω από το αν πρέπει να διατηρείτε τη φριτέζα αέρος στην πρίζα ανά πάσα στιγμή. Ορισμένοι χρήστες επιλέγουν να καταχωνιάζουν τις συσκευές τους όταν δεν τις χρησιμοποιούν λόγω έλλειψης χώρου, ενώ άλλοι τις αφήνουν στον πάγκο της κουζίνας για εύκολη πρόσβαση, μια πρακτική που μοιάζει με τη διατήρηση ενός βραστήρα άμεσα διαθέσιμου.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή συνδέεται τόσο με την ασφάλεια όσο και με το κόστος.
Ο James Longley, διευθύνων σύμβουλος της Utility Bidder, θίγει ένα σχετικό σημείο: «Οι φριτέζες αέρος, όπως και πολλές άλλες συσκευές κουζίνας, συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούνται ενεργά, εάν παραμένουν στην πρίζα». Παρόλο που η κατανάλωση ρεύματος σε κατάσταση αναμονής είναι σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με το ενεργό μαγείρεμα, εξακολουθεί να συμβάλλει στη σπατάλη ενέργειας και ενέχει πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια, εάν αφεθεί χωρίς επίβλεψη για παρατεταμένες περιόδους.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ – Προειδοποίηση για έξι περιοχές
Τα νεότερα για τον Δημήτρη Κόκοτα: Προβληματισμός στους γιατρούς για την υγεία του τραγουδιστή