Σίγουρα όλοι κάτι θα έχουν να διηγηθούν με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ του Πανορμίτη. Η ονομασία του έχει αρχαία προέλευση. Βάσει ετυμολογίας υπάρχουν δυο εκδοχές: Επειδή είναι πάνω σε όρμο [παν + ορμίζομαι (με ασφάλεια)] ή έχει σχέση με την ερημική τοποθεσία «απόμερο» (απο- + μέρος + -ος) που βρίσκεται νοτιοδυτικά του όμορφου νησιού της Σύμης. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου και έχει πανελλήνια πανορθόδοξη φήμη.
Γράφει ο Λάζος Μαντικός στο debater.gr
Θα ξεκινήσω με τη δική μου ιστορία… Όταν έφερα τη νεογέννητη κόρη μου στη Ρόδο, η αδερφή μου μου έφερε, ως δώρο, διαβασμένα κομποσκοίνια από την Ιερά Μονή του ταξιάρχου Μιχαήλ στον Πανορμίτη της Σύμης. Ένα από αυτά ήταν για να μπει στο ποδαράκι της. Εγώ δεν θέλησα να έχει τίποτα το νεογέννητο μωρό πάνω του. Το είπα γενικά, για να νιώθει άνετα. Δεν φανταζόμουν, όμως, ότι στον ύπνο μου θα έβλεπα τον Αρχάγγελο Μιχαήλ του Πανορμίτη να με κοιτάει αγριεμένος με το μακρύ γκρίζο μαλλί του και ντυμένος με την ασημένια πανοπλία του. Τρομαγμένος ξύπνησα χωρίς να ξέρω ποιος είναι. Τότε είδα την εικονίτσα που είχαν αφήσει στο κρεβάτι της κόρης μου. Ήταν ακριβώς όπως τον είδα στο όνειρο μου.
Η αναζήτηση της εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη, όπως τον είδα στο όνειρό μου, μας οδήγησε στο «κρυφό κρησφύγετό» του στη Ρόδο. Στις κάτω πέτρες της Ρόδου, ακριβώς κάτω από τη σαγηνευτική θέα του Μόντε Σμιθ, μέσα στους βράχους, θα βρείτε μια φυσική σπηλιά. Καθώς είστε πάνω στον δρόμο, με ρεύμα από την πόλη προς τα νότια της Ρόδου, στο δεξί σας χέρι, θα δείτε μια μαρμάρινη επιγραφή να αναγράφει «Σπήλαιο ταξιάρχη Μιχαήλ Πανορμίτη».
Βλέποντας τη σαγηνευτική θέα, που ο ουρανός ενώνεται με το γαλάζιο της Θάλασσας και στη μέση η σπηλιά, που είναι γεμάτη με εικόνες και τάματα ανθρώπων που έρχονται στο σημείο, η εικόνα αυτή προκαλεί δέος. Μάλιστα, στο σημείο υπάρχει και η εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη, αντίγραφο, με την ασημένια πανοπλία του. Όπως ακριβώς τον είδαμε στο όνειρο μας, τον βρήκαμε στο «κρησφύγετό» του στη Ρόδο!
Ένας περίπατος ήταν η αφορμή να γίνει αυτό το ωραίο φυσικό μέρος και σημείο θρησκευτικής λατρείας. Σύμφωνα με μαρτυρία ενός άντρα, ανήμερα της εορτής των Ταξιαρχών, την ώρα που περπατούσε, είδε στη θάλασσα κάτι να επιπλέει. Μέσα σε ένα δοχείο ήταν η εικόνα του ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη με μικρά λαδάκια… Ένιωσε ότι αυτό δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός κι έπρεπε να κάνει κάτι. Έφτιαξε, λοιπόν, πάνω στον κεντρικό δρόμο, στις κάτω πέτρες, ένα μικρό πρόχειρο καντηλάκι κι έβαλε την εικόνα.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κου Στέργου, όταν πήγε να ανάψει το καντηλάκι, είδε ότι έλειπε η εικόνα. Του έπεσε κάτω εκείνη τη στιγμή κάποιο αντικείμενο του και κατρακύλησε μέσα στους βράχους. Στην προσπάθειά του να το βρει, το ανακάλυψε μέσα στη φυσική σπηλιά που βρήκε και την πανομοιότυπη εικόνα του ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη. Η σπηλιά ήταν καλυμμένη με βλάστηση και πέτρες.
Από το περιστατικό αυτό και μετά, περιποιήθηκε πολύ τη σπηλιά. Έβαλε εικόνες και καντηλάκια και το μέρος απέκτησε και θρησκευτική γαλήνη. Μάλιστα, αρκετός κόσμος αφήνει τάματα στο σημείο, ενώ μια γυναίκα έφτιαξε και τις σκάλες κάνοντας τον χώρο πιο άνετα προσβάσιμο. Να σημειωθεί ότι ο χώρος δεν έχει αναγνωριστεί από την εκκλησία, αλλά αποτελεί τάμα ενός πολίτη που βρήκε την εικόνα εκεί και έτσι και άλλοι πολίτες άφησαν τα δικά τους τάματα για τον θαυματουργό Αρχάγγελο Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Σύμη. Λέγεται, λοιπόν, ότι εκεί μοιάζει αυτή η σπηλιά ως το «καταφύγιο του Αρχαγγέλου». Αξίζει να επισκεφθείτε το σημείο και να το εξερευνήσετε. Ο επίσημος τόπος, όμως, του Αρχαγγέλου είναι η Σύμη. Εκεί είναι και η κανονική θαυματουργή εικόνα του ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη.
«Πριν από μερικά χρόνια, όταν ήμουν νέος στο επάγγελμα, εκτελούσα πτήση Αθήνα-Αμερική. Πάνω από τον Ατλαντικό συνέβη μια μηχανική βλάβη που δεν μπορούσα να τη διορθώσω. Τρομαγμένος ζήτησα από τους επιβάτες να προσευχηθούν ο καθένας στον αγαπημένο του άγιο, γιατί βρισκόμασταν σε μεγάλο κίνδυνο και δεν υπήρχε εκεί κοντά στεριά για αναγκαστική προσγείωση. Μετά από λίγο βλέπω κάποιον νέο να επιδιορθώνει τη βλάβη με δεξιοτεχνία και γρήγορες κινήσεις. Κοιτάζω καλύτερα και μένω εμβρόντητος: ο νέος είχε φτερούγες! Σκέφτηκα πως ήταν ο φύλακας άγγελός μου. Μια ανεξήγητη δύναμη με κράτησε και δεν λιποθύμησα. Έπειτα από λίγο εξαφανίστηκε και διαπίστωσα με ανομολόγητη χαρά ότι το αεροπλάνο δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα!
Έσπευσα και το ανακοίνωσα στους επιβάτες… Τότε, με πλησίασε κάποια κυρία, που είπε με σεμνότητα και ενώπιον όλων:
– Αυτός που είδες, παλικάρι μου, δεν ήταν ο φύλακας άγγελός σου, αλλά ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Πανορμίτης. Εγώ κατάγομαι από τη Σύμη κι αυτόν παρακάλεσα.
Έτσι, λοιπόν, συνεχίζει ο πιλότος, φτάνοντας τώρα εδώ και βλέποντας την εικόνα του Αρχαγγέλου, πέρασαν αστραπιαία στο μυαλό μου όλες εκείνες οι δραματικές στιγμές και από την χαρά μου λιποθύμησα…» (Βιβλίο «Από τα θαύματα του Πανορμίτη» Ι.Μ. Χατζηφώτη)