STORIES ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

«Τα πεθερικά μου με θεωρούν ‘κακή’ μητέρα επειδή επέστρεψα στη δουλειά μετά τη γέννα»

Έλενα Θάνου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 6λ. 27δ.

Η επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννα είναι μια δύσκολη απόφαση για κάθε γονέα. Ξοδεύετε ουσιαστικά ένα χρόνο κολλημένοι σε αυτό το μικροσκοπικό ανθρωπάκι και μετά ξαφνικά – είστε στο γραφείο και δεν μπορείτε να το ελέγχετε κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας. Για κάποιους γονείς, η επιστροφή στη δουλειά είναι μια απόφαση που λαμβάνεται όχι μόνο για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, αλλά και για την ψυχική τους υγεία και την αίσθηση της ύπαρξής τους. Είναι μια απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται από τον ατομικό γονέα ή με έναν σύντροφο για να διασφαλιστεί τι είναι καλύτερο για τη μικρή τους οικογένεια. Ωστόσο, μια μητέρα ένιωσε θυμωμένη όταν τα πεθερικά της της τόνισαν ότι ήθελαν να είναι μια μητέρα που μένει στο σπίτι και χαρακτήρισαν τη δουλειά της γελοία.

Επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννα: Μια δύσκολη απόφαση και η παρέμβαση των πεθερικών

Σε μια ανάρτηση στο Reddit, η μητέρα εξήγησε ότι είχε παραιτηθεί από τη δουλειά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόσφατα όμως εντάχθηκε σε μια πλήρους απασχόλησης και έχει επίσης μια εκπληκτική πρόταση εργασίας για να λάβει υπόψη. Λόγω της επιστροφής της στη δουλειά, με έναν σύζυγο που επίσης εργάζεται, τα πεθερικά της υπονοούν ότι ο τρίχρονος γιος τους δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή.

Διαφωνίες στην ανατροφή του παιδιού: Η κριτική των πεθερικών

Έγραψε:

«Τα πεθερικά μου φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι πολύ πίσω από τα ορόσημά του. Ο λόγος; Η πεθερά μου προσπάθησε να του μάθει να προσθέτει, αλλά αποσπάστηκε η προσοχή του και ήθελε να ζωγραφίσει. Της είπα ότι μπορεί να μετρήσει μέχρι περίπου το 15 και ίσως να βάλει 2 ή 3 μαζί (όπως “πάρε 2 καραμέλες”) και αυτό είναι φυσιολογικό για ένα νήπιο που μόλις έκλεισε τα 3. Αλλά είναι πεπεισμένη ότι ο γιος της μπορούσε να προσθέσει χωρίς οπτικά βοηθήματα σε αυτή την ηλικία. Και ίσως μπορούσε, ο άντρας μου είναι ένας πολύ έξυπνος άντρας, αλλά ο γιος μου είναι ο εαυτός του».

«Πώς η επιστροφή στη δουλειά μιας μητέρας δημιούργησε ρήξη με τα πεθερικά της»

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι τα πεθερικά της άρχισαν να υπονοούν ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί από τη δουλειά της για να φροντίσει τον γιο της, ώστε να «μπορεί να συμβαδίσει» με τα άλλα παιδιά.

«Όταν τους μίλησα για την νέα μου πρόταση εργασίας, με συνεχάρησαν στην αρχή. Μετά όμως είπαν ευγενικά ότι θα τη χρειαστούμε για τα έξοδα της παιδικής φροντίδας όταν η μητέρα μου δεν θα μπορεί πλέον να το κάνει και πόσο πιο οικονομικό θα ήταν να έχουμε έναν γονέα που μένει στο σπίτι.

Ο άντρας μου και εγώ το αγνοήσαμε. Γίνεται όλο και χειρότερο, γι’ αυτό ο άντρας μου τους κάλεσε να μιλήσουν ιδιαιτέρως. Βασικά του είπαν ότι είμαι μια κακή μητέρα επειδή δεν θυσιάζω την ‘γελοία καριέρα μου στο σχεδιασμό για το μέλλον του γιου μου και ότι άρχισαν να αμφισβητούν πόσο θα μπορούσα να συνεισφέρω στην εκπαίδευση του γιου μου, αφού ‘το ένα πτυχίο της είναι ουσιαστικά άχρηστο’. Ο άντρας μου τους ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αφήσω τη δουλειά μου στην οποία έχω προσφέρει τόσα πολλά. Τους προειδοποίησε, τέλος, να μην ξαναμιλήσουν έτσι για εμένα. Το αποτέλεσμα είναι τώρα να μην μιλιόμαστε. Επήλθε μεγάλη ρήξη και νιώθω χάλια».

Σύγκρουση με τα πεθερικά: Καριέρα vs. μητρότητα

Άλλοι χρήστες του Reddit εξέφρασαν την υποστήριξή τους. Κάποιος είπε ότι η μητέρα θέτει ένα πολύ καλό παράδειγμα για τον γιο της. Πρόσθεσε ότι δείχνει στο γιο της ότι οι γυναίκες μπορούν να έχουν καριέρα και να φροντίζουν την οικογένειά τους.

Ένας άλλος είπε:

«Δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς σας ούτε μεγαλώνουν το παιδί σας. Επομένως δεν έχουν λόγο να μιλήσουν για το πώς λειτουργούν τα πράγματα στην οικογένειά σας».

Πώς να αντιμετωπίσετε την παρέμβαση των πεθερικών

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο σύμβουλο γάμου και οικογένειας Dr Stephen J. Betchen, μερικές φορές τα πεθερικά νιώθουν δικαιούχοι και δυσκολεύονται να αφήσουν τον έλεγχο, επομένως δεν μπορούν παρά να παρεμβαίνουν.

Κριτική και υποτίμηση από τα πεθερικά: Πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση

Ο καθορισμός ορίων είναι πολύ σημαντικός. Το να έχετε τους δικούς σας κανόνες και παραδόσεις ως ζευγάρι είναι απαραίτητο εάν έχετε πεθερικά που παρεμβαίνουν.

Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να αποκρούσετε οποιαδήποτε συζήτηση, λέγοντας «Θα το σκεφτώ» ή «Αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα σκέψη», παρά να μπείτε σε διαφωνία για το θέμα.

Τελικά, να παίρνετε πάντα την απόφαση που είναι καλύτερη για εσάς και την οικογένειά σας!

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Η δύναμη ενός πατέρα: «Έμεινα μόνος μου με 4 παιδιά και τα μεγαλώνω μαζί μου στο φορτηγό»

«Είμαι χήρα με ανήλικα παιδιά. Έκανα σχέση με τον πεθερό μου γιατί δεν είχαμε να φάμε, από ανάγκη. Τι να έκανα;»

Εξομολόγηση 36χρονης: «Έμεινα χήρα με δύο παιδιά στα 36 μoυ, 5 χρόνια μετά ετοιμάζoμαι να ξαναπαντρευτώ και πάω κόντρα σε όλoυς»

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ