Μαθεύτηκε 53 χρόνια μετά: Tο ιδιόχειρο «ευχαριστώ» και το τάμα της Αλίκης Βουγιουκλάκη στη Μεγαλόχαρη της Τήνου

μαθεύτηκε-53-χρόνια-μετά-tο-ιδιόχειρο-ε-115108

Ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος μιλώντας σχετικά με τα τάματα που έχουν κάνει διάσημοι Έλληνες, θυμάται δεκάδες περιπτώσεις προσωπικοτήτων από την ελληνική πολιτική και καλλιτεχνική σκηνή. Στην συντριπτική τους πλειονότητα τα αφιερώματα έχουν τοποθετηθεί πριν από χρόνια, καθώς, όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης : «…οι σύγχρονοι επιφανείς Ελληνες δεν αφιερώνουν συνήθως πολύτιμα αντικείμενα.Οι περισσότεροι, έρχονται για προσκύνημα ανωνύμως και διακριτικά για να προσευχηθούν και φεύγουν. Τάματα με τη μορφή των παλιών δεν έχουμε..».

Ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος βάζει τη μνήμη του να ανατρέξει και στο πιο μακρινό παρελθόν και μας πληροφορεί πως ιστορικά κειμήλια υπάρχουν στη Μεγαλόχαρη της Τήνου.

Η αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε τάξει τάμα το γιο της Γιάννη, τον οποίο και βάπτισε στη Μονή. Στο ευχαριστήριο γραπτό μήνυμα της ιδίας και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ στο βιβλίο της Μονής, με ημερομηνία 4 Ιουνίου 1970,η Αλίκη αναφέρει «Θεέ μου σε ευχαριστώ! Το παιδί μου, μού το χάρισε η Μεγαλόχαρη..» και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ συμπληρώνει: « ..Είναι η πιο ωραία μέρα της ζωής μου. Ευχαριστώ την Παναγία..».

Τα ιδιόχειρα ευχαριστήρια σημειώματα της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, με ημερομηνία 4 Ιουνίου 1970, στο βιβλίο της μονής έχουν αφήσει εποχή. «Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ! Το παιδί μου, μου το χάρισε η Μεγαλόχαρη», γράφει η αείμνηστη Αλίκη και ακριβώς από κάτω ο σύζυγός της, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, συμπληρώνει: «Είναι η πιο ωραία μέρα της ζωής μου. Ευχαριστώ την Παναγία».

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ