Η τραγική ιστορία της Ελένης και των 4 κοριτσιών που εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο και κηδεύτηκαν 41 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο

η-τραγική-ιστορία-της-ελένης-και-των-4-κ-82070

Στις 10 Οκτώβρη του 2015, 41 χρόνια μετά την εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο, τελέστηκε η κηδεία των θυμάτων ενός αποτρόπαιου εγκλήματος. Έξι μέλη της ίδια οικογένειας. Ένα βρέφος 6 μηνών και πέντε γυναίκες εκ των οποίων η μία έγκυος. Όλοι μέλη μιας οικογένειας που δυστυχώς δεν μπόρεσε να γλιτώσει από τη δολοφονική μανία των Τούρκων.

Εισβολή στην Κύπρο: Το χρονικό μιας τραγικής ιστορίας

Εισβολή στην Κύπρο: Ήταν 14 Αυγούστου 1974, όταν μια ενωμένη κυπριακή οικογένεια που ζούσε ήρεμα και ειρηνικά, στο Τραχώνι Κυθρέας, δέχτηκε βομβαρδισμούς από την τουρκική πολεμική αεροπορία. Αυτά συνέβησαν, όταν άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής. Η Ελένη Κυριακού – Θεμιστοκλέους 46 χρόνων, οι κόρες της Σούλλα 11 ετών, Μάρω 19 ετών, Θεμιστούλα 21 ετών και η Αγγελική 25 χρόνων, μαζί με το εξάμηνο βρέφος της Ανδρέα, έχασαν τη ζωή τους.

Λίγο πριν από το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, τα τουρκικά στρατεύματα διέσπασαν τις αμυντικές γραμμές της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Μιας Μηλιάς. Κινήθηκαν προς την περιοχή Τραχωνίου Κυθρέας. Οι κάτοικοι του Τραχωνίου, όταν πληροφορήθηκαν ότι τα τουρκικά στρατεύματα κινούνταν προς το χωριό τους άρχισαν αμέσως να το εγκαταλείπουν. Κατευθύνθηκαν προς το Παλαίκυθρο και τη Λευκωσία.

Η Ελένη μαζί με τις κόρες της και τον εγγονό της, τους υπόλοιπους συγγενείς και άλλους κατοίκους τους Τραχωνίου, με απόγνωση και αγωνία έτρεχαν μέσα από τους αγρούς. Προσπαθούσαν να αποφύγουν τη σύλληψη από τους πάνοπλους Τούρκους που τους καταδίωκαν. Πεζοπόρα τμήματα του τουρκικού στρατού υποστηριζόμενα από τεθωρακισμένα, είχαν πλησιάσει το χωριό. Άρχισαν να βάλλουν κατά των κατοίκων, οι οποίοι το εγκατέλειπαν.

Από τα πυρά των τουρκικών στρατευμάτων τραυματίστηκε ένας από την ομάδα και έπεσε στο έδαφος. Αμέσως, η σύζυγος και ο γιος του, αλλά και η Ελένη με τις τέσσερις κόρες της έτρεξαν προς βοήθεια του.

Εισβολή στην Κύπρο: Ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA 41 χρόνια μετά

Η Αγγελική κρατούσε στην αγκαλιά της το βρέφος της, Ανδρέα. Τότε ακούστηκαν πυροβολισμοί. Έκτοτε η Ελένη, η Μάρω, η Θεμιστούλα, η Σούλλα, η Αγγελική και ο Ανδρέας, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι Τραχωνίου, δεν έδωσαν σημεία ζωής. Ήταν εκείνοι, οι οποίοι παρέμειναν στο σημείο τραυματισμού του συγγενή τους. Τελικά μετά από 41 χρόνια τα οστά των αγνοουμένων βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Τραχώνι Κυθρέας. Ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Το τέλος αυτής της τραγωδίας γράφτηκε στην Κύπρο το 2015. Τα πέντε παιδιά και η ηρωική μάνα κηδεύτηκαν από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη που να μπορεί να παρηγορήσει τα θύματα τέτοιων εγκλημάτων, από τα οποία είναι γεμάτη η ιστορία της ανθρωπότητας και του τόπου μας που επιτρέπουν να σκοτώνεται ένα βρέφος έξι μηνών», δήλωσε τότε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ