Η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου είναι μία από τις σημαντικότερες που έχει θεσπίσει η Ορθόδοξη Εκκλησία αφού είναι η μόνη που αφορά το πρόσωπο της Παναγίας.
Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
Η Νηστεία του Δεκαπενταυγούστου. Από πότε νηστεύουμε και τι τρώμε; Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το «Πάσχα του καλοκαιριού».
Ο Δεκαπενταύγουστος είναι γιορτή! Διότι σε κάθε σημείο της Ελλάδας υπάρχει και μια ξεχωριστή Παναγιά.
Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το «Πάσχα του καλοκαιριού».
Μακριά από τα αστικά κέντρα, στις παραλίες, στα δεκάδες προσκυνήματα της Παναγίας ανά τη χώρα, στην Ελλάδα γιορτάζεται το «Πάσχα του καλοκαιριού».
Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστοί με κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα της Παναγίας.
Θέλουν έτσι να μαρτυρήσουν την πίστη τους στο πρόσωπο της μητέρας του Θεανθρώπου και να την ικετέψουν να μεσολαβήσει στον Υιό της για τη σωτηρία της ψυχής τους.
Η Παναγία φροντίζει για όλο τον κόσμο και είναι η μεσίτρια στον Υιό της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.
Παναγία Σουμελά στη Βέροια, στην Μεγαλόχαρη της Τήνου και η Παναγία της Κεφαλλονιάς, όπου κάθε χρόνο εμφανίζονται κοντά στην εικόνα της τα λεγόμενα «φίδια της Παναγίας» είναι μερικά μόνο από τα εκατοντάδες προσκυνήματα της Θεοτόκου.
Η Παναγία δεν έχει μόνο θρησκευτική σημασία για τους Έλληνες αλλά και εθνική. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει σώσει το έθνος και έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά και τη σέβεται πολύ.
Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Έτσι και φέτος με ευλάβεια και κατάνυξη ας εορτάσουμε την Εορτή της Παναγιάς μας.
Η Νηστεία του Δεκαπενταύγουστου: Από πότε νηστεύουμε και τι τρώμε;
Από την 1η Αυγούστου μέχρι και την 14η Αυγούστου νηστεύουμε προς τιμήν της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της μεγαλύτερης Θεομητορικής εορτής του ορθοδόξου εορτολογίου.
Η νηστεία αυτή είναι αυστηρή.
Νηστεύουμε από λάδι όλες τις ημέρες. Κατάλυση οίνου και ελαίου έχουμε μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές που παρεμβάλλονται.
Ψάρι καταλύουμε μόνο στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας (6 Αυγούστου).
Εάν η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) συμπέσει ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, τρώμε μόνο ψάρι και όχι κρέας.
Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’.
Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
«Κόκκινος συναγερμός» από Αρναούτογλου: Έρχεται «καυτό» τετραήμερο – Πότε και που θα «χτυπήσει»
Ξανθιά με μακριά μαλλιά: Η μεγάλη αλλαγή της Κάτιας Ταραμπάνκο 5 χρόνια μετά το GNTM
«Ντου» της εφορίας σε συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού: Το πρόστιμο και οι ποινές