Στις 8 Νοεμβρίου εκάστου έτους η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία γιορτάζει την «Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουρανίων Αγγελικών Ταγμάτων», ενώ η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει κατ’ εξοχήν τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, που είναι ο θεόσταλτος προστάτης της.
Κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική Διδασκαλία, «Άγιος Ταξιάρχης» είναι ο Αρχάγγελος που έχει τεθεί επικεφαλής μίας «τάξεως αγγέλων», δηλαδή ενός συντεταγμένου σώματος αγγέλων. Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, λοιπόν, είναι άγιοι Ταξιάρχες επειδή είναι επικεφαλής «τάξεως αγγέλων».
Φέρουν και την επωνυμία «Παμμέγιστοι», επειδή είναι οι πλέον γνωστοί και επιφανείς των Αρχαγγέλων. Τα ονόματά τους, τα οποία σώζονται στην εβραϊκή γλώσσα, σημαίνουν αντίστοιχα «ποιος σαν τον Θεό;» και «δύναμή μου ο Θεός». Οι Αρχάγγελοι εικονίζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό χέρι κρατούν πολλές φορές μια σφαίρα που συμβολίζει τον κόσμο.
Ο Ταξιάρχης Μιχαήλ είναι ο μόνος που ονομάζεται Αρχάγγελος στην Αγία Γραφή. Το όνομά του σημαίνει «Ποιος Είναι Όμοιος του Θεού;».
Ο Ταξιάρχης Μιχαήλ υπήρξε ο επικεφαλής των Αγγελικών Ταγμάτων του Θεού. Στην Παλαιά Διαθήκη εμφανίζεται από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του κόσμου. Ήταν εκείνος που ανήγγειλε στον Αβραάμ, ότι πρέπει να θυσιάσει το γιο του, Ισαάκ και εκείνος που οδήγησε το λαό του Ισραήλ, στη φυγή από την Αίγυπτο. Πιστεύεται ότι με εντολή του Θεού, οι Πρωτόπλαστοι εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Η παράδοση λέει ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίστηκε στον Μανταμάδο της Λέσβου, στην προσπάθειά του να διαφυλάξει την Μονή της περιοχής.
Το όνομά Του σημαίνει «ο Θεός είναι η δύναμή μου» και είναι ένας από τους λίγους Αγγέλους που αναφέρονται στην Αγία Γραφή.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο Άγγελος που εμφανίστηκε στον προφήτη Δανιήλ και στην γυναίκα του, και της ανήγγειλε πως θα γεννήσει τον Σαμψών. Εμφανίστηκε στον ιερέα Ζαχαρία, αναγγέλοντάς του πως θα αποκτήσει γιο, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.
Επίσης, έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα στην Παναγία, της γέννησης του Ιησού. Ό ίδιος παρουσιάστηκε στους βοσκούς και αργότερα, ανήγγειλε στον Ιωσήφ να πάρει την Μαρία και το βρέφος και να φύγει στην Αίγυπτο.
Κοντά στο χωριό Μανταμάδο, βορειοανατολικά της Λέσβου, βρίσκεται ένα από τα δημοφιλέστερα και θαυμαστά προσκυνήματα. Το παλαιό μοναστήρι του πολιούχου του νησιού, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, με τη θρυλική, ανάγλυφη εικόνα.
Γύρω στον 11ο αιώνα, Σαρακηνοί πειρατές, με αρχηγό τον Σιρχάν εισέβαλαν στο παλιό μοναστήρι των Ταξιαρχών και έσφαξαν όλους τους μοναχούς πλην ενός. Ο δόκιμος Γαβριήλ, τα λείψανα του οποίου σώζονται στη Μονή, βρισκόταν στο ιερό και σκαρφάλωσε στη στέγη του ναού. Οι πειρατές τον ακολούθησαν.
Τότε όμως ακούστηκε μια δυνατή βουή και η σκεπή μετατράπηκε θαυματουργικά σε φουρτουνιασμένο πέλαγος. Πάνω στ’ αφρισμένα κύματα, ένας πελώριος Στρατιώτης, με σπάθα που έβγαζε φωτιές, όρμησε εναντίον τους. Εκείνοι έφυγαν πανικόβλητοι κι αργότερα βρέθηκαν νεκροί, πληγμένοι από τον Αρχάγγελο.
Ο μοναχός, συγκλονισμένος από το θαύμα και την όψη του Αρχαγγέλου, όταν συνήλθε, επιθύμησε να τη ζωγραφίσει. Αμέσως, σαν να φωτίστηκε από τον Ταξιάρχη, πήρε ένα σφουγγάρι, μάζεψε μ’ αυτό ευλαβικά το αίμα των μοναχών σε μια λεκάνη, το ανακάτεψε με ασπρόχωμα και άρχισε να πλάθει το πρόσωπό του, όπως το είχε δει στη σκεπή του ναού.
Μάλιστα, αφού ολοκλήρωσε το πρόσωπό του, επειδή ο πηλός τελείωνε, έφτιαξε το υπόλοιπο σώμα του παιδικά, πολύ μικρό, κάτι που φαίνεται μόνο, αν ανοιχτεί το κουβούκλιο.
Τα θαύματα που επιτελεί η χάρη Tου είναι συγκλονιστικά. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ειδοποίησε και προστάτεψε την περιοχή από επόμενη επιδρομή Σαρακηνών, ενώ το χτίσιμο του σημερινού ναού, το 1879, άρχισε και τελείωσε με θαύμα. Αρχικά, σκέπαζε τα θεμέλια με χώμα και μετέφερε τα εργαλεία των χτιστών εκεί όπου βρισκόταν ο παλιός ναός, δείχνοντας έτσι τη θέση όπου ήθελε να ανοικοδομηθεί ο νέος ναός Του, ενώ στο τέλος χορήγησε τα χρήματα που απαιτούνταν για την ολοκλήρωσή του.
Κάθε τόσο τα μάτια του Αρχαγγέλου βουρκώνουν και το πρόσωπό Του ιδρώνει και οι χριστιανοί τα σκουπίζουν με βαμβάκι. Εμφανιζόταν τακτικά επί Τουρκοκρατίας και τον σέβονταν ιδιαίτερα οι Τούρκοι για τα πολλαπλά του θαύματα. Φορούσε σιδερένια παπούτσια και έτρεχε παντού για να προστατεύσει τους χριστιανούς.
Δεν είναι σύμπτωση ότι η Μυτιλήνη απελευθερώθηκε από τους Τούρκους, την 8η Νοεμβρίου 1912, ανήμερα της γιορτής Του. Στην εκκλησία φυλάγεται και ο αρχιερατικός σάκος του εθνομάρτυρα Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’. Το λαμπρό πανηγύρι του Ταξιάρχη γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Να βάλει η Παναγία το χέρι της: Νέος σεισμός τώρα στη χώρα μας
«Χρυσό» τριήμερο μπροστά τους: 4 ζώδια θα έχουν επιτέλους μια ευκαιρία για ξαφνικό χρήμα
«Ο Κυριακού διώχνει τον Λιάγκα»: Διαζύγιο-βόμβα για τον ΑΝΤ1