Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, ενός από τους πιο αγαπημένους Αγίους στην Ελλάδα, φέτος λαμβάνει χώρα στις 6 Μαΐου 2024. Σε αντίθεση με τα περισσότερα θρησκευτικά εορτάσματα, η ημερομηνία της συγκεκριμένης γιορτής δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται κάθε χρόνο.
Αυτό συμβαίνει επειδή η εν λόγω γιορτή συνδέεται με το κινητό Πάσχα. Συγκεκριμένα, εορτάζεται την Δευτέρα της Διακαινησίμου, δηλαδή την δεύτερη μέρα μετά το Πάσχα.
Η κινητή φύση της γιορτής αυτής οφείλεται στις ρίζες της στο Βυζαντινό ημερολόγιο, το οποίο βασιζόταν στον σεληνιακό κύκλο. Έτσι, η ημερομηνία του Πάσχα, και κατ’ επέκταση και η γιορτή του Άη Γιώργη, μεταβάλλονταν κάθε χρόνο.
Παρ’ ό,τι η ημερομηνία μεταβάλλεται, η σημασία της γιορτής παραμένει διαχρονική. Ο Άγιος Γεώργιος, μαρτυρικός στρατιώτης του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού, θεωρείται προστάτης των αδυνάτων, των πολεμιστών και των αγροτών. Η μορφή του έχει ταυτιστεί με την ανδρεία, την πίστη και την αφοσίωση.
Στην Ελλάδα, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου τιμάται με λαμπρότητα. Εκκλησίες τελούν πανηγυρικές λειτουργίες, ενώ σε πολλά μέρη της χώρας λαμβάνουν χώρα πανηγύρια με παραδοσιακή μουσική, χορούς και φαγητό.
Επίσης, η γιορτή του Άη Γιώργη αποτελεί σημαντική ονομαστική εορτή για χιλιάδες Έλληνες που φέρουν το όνομα του Αγίου.
Συνοψίζοντας, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, αν και κινητή, διατηρεί ζωντανή την ιστορική και θρησκευτική της κληρονομιά, υπενθυμίζοντας αξίες όπως η ανδρεία, η πίστη και η αφοσίωση, ενώ παράλληλα αποτελεί μια ευκαιρία για χαρά, γλέντι και κοινωνικοποίηση.
Οι καβαλάρηδες του Μεσολογγίου, οι Αναρριχητές με τις μαντήλες στην Καλαμπάκα και άλλα έθιμα του Άη Γιώργη αναβίωσαν σε πολλά μέρη της χώρας.
Το έθιμο του Αϊ-Γιώργη τελείται ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου στη Νεστάνη Αρκαδίας. Στη Βρίσα της Λέσβου τιμούν τον Άγιο στο Ξωκλήσι του χωριού, όπου μετά τη Θεία λειτουργία προσφέρεται το παραδοσιακό φαγητό.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Δακρύζει κάθε πιστός: Έτσι είναι η Μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα στο Άγιο Όρος