Στις 25 Νοεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη της Αικατερίνης Μεγαλομάρτυρος.
Η Αγία Αικατερίνη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στα τέλη του 3ου αιώνος μ.Χ. Ο πατέρας της Κώνστας, καταγόταν από τη βασιλική γενεά των Πτολεμαίων και χρημάτισε διοικητής της Αλεξάνδρειας. Στα 18 της χρόνια είχε σπουδάσει σε εθνικές σχολές φιλοσοφία, ρητορική, μουσική, μαθηματικά, αστρονομία και ιατρική. Η Αικατερίνη, νέα, αριστοκράτισσα, πάμπλουτη, πανέμορφη, πάνσοφη, ήταν περιζήτητη νύφη. Κανένας νέος της εποχής της δεν ήταν ισάξιός της κι έτσι αρνιόταν πεισματικά τον γάμο.
Το ανήσυχο πνεύμα της αναζητούσε κάτι άλλο, αλλά ζώντας στο σκοτάδι της ειδωλολατρίας δεν μπορούσε να προσδιορίσει. Ο Κύριος μας, «ὁ ἐτάζων νεφροὺς καὶ καρδίας» με αλιευτικό τρόπο τη σαγηνεύει. Ένας άγιος γέροντας της μιλά και της γνωρίζει τον Νυμφίο των ψυχών, τον Κύριον ημών Ιησού Χριστό.
Το ασύγκριτο κάλλος της, η εκπληκτική μόρφωσή της, η αριστοκρατική καταγωγή της κι ο πλούτος της δεν την εμποδίζουν να βαπτιστεί χριστιανή και να αφιερωθεί «ψυχή τε και σώματι» στο Νυμφίο Χριστό. Αξιώθηκε να λάβει από την ίδια την Παναγία δακτυλίδι, σύμβολο της αφιερώσεώς της και να ονομαστεί Νύμφη Χριστού.
Στις αρχές του 4ου αιώνος ο αυτοκράτορας Μαξιμίνος, εγκαινίασε νέους διωγμούς κατά των Χριστιανών. Κατά τη διάρκεια επισκέψεώς του στην Αλεξάνδρεια, η Αικατερίνη με παρρησία τον ήλεγξε, τον κατηγόρησε δημόσια για τις αιματηρές θυσίες στα είδωλα, για τα μαρτύρια των Χριστιανών και με ανδρεία ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό. Αμήχανος ο αυτοκράτορας μπροστά στο απαράμιλλο κάλλος και τη σοφία της κόρης, δίνει εντολή σε 150 σοφούς να διαλεκτούν μαζί της και να την αποσπάσουν από τον Χριστιανισμό.
Η δυνατή πίστη της και τα ατράνταχτα επιχειρήματά της αποστόμωσαν, συγκλόνισαν και οδήγησαν στην πίστη του Χριστού καθώς και στο διά πυρός μαρτύριο τους 150 σοφούς.
Ο Μαξιμίνος με φοβερά μαρτύρια και κολακίες προσπάθησε να κάμψει το φρόνημα της Αικατερίνης. Τη ρίχνει καταπληγωμένη στη φυλακή. Ο ίδιος ο Χριστός και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ την επισκέπτονται και την ενισχύουν. Μέσα στη φυλακή κερδίζει τη συμπάθεια και οδηγεί στην πίστη του Χριστού τη βασίλισσα Φαυστίνα, τον στρατηγό Πορφυρίωνα και 200 στρατιώτες. Η βασίλισσα, ο στρατηγός και η συνοδεία του ομολογούν με παρρησία τον Χριστό ως Θεό αληθινό και αποκεφαλίζονται.
Η επιμονή της να μην απαρνηθεί τον Χριστιανισμό, προκάλεσε τη δήμευση της περιουσίας της και την καταδίκη της σε αργό θάνατο στον οδοντωτό τροχό. Ο τροχός έσπασε μόλις άγγιξε το σώμα της κι έτσι ο Μαξιμιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Τότε, από την ασώματο κεφαλή της, αντί για αίμα έτρεξε γάλα, σύμφωνα πάντα με την εκκλησιαστική παράδοση.
Τον έκτο αιώνα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός μετέφερε το λείψανο της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, όπου ιδρύθηκε η ομώνυμη περίβλεπτος μονή.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Πίστη: Γιατί ο Θεός της αγάπης επιτρέπει ο άνθρωπος να υποφέρει και να πονάει
Νίκος Αλιάγας: Χορεύει τσάμικο μπροστά στον Πύργο του Άιφελ και έγινε viral
Θρήνος στο Αγρίνιο: Πέθανε η 18χρονη Χαριτίνη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο