Το Kakeibo, μια τεχνική προϋπολογισμού από την Ιαπωνία που χρονολογείται εδώ και έναν αιώνα, σας βοηθά να ξοδεύετε με γνώμονα το μυαλό σας και να αποταμιεύετε περισσότερα – χωρίς να απαιτείται τεχνολογία.
Το Kakeibo είναι κάτι περισσότερο από μια μέθοδος κατάρτισης προϋπολογισμού – είναι μια οικονομική φιλοσοφία που επικεντρώνεται στις προσεκτικές, σκόπιμες δαπάνες και αποταμιεύσεις. Αυτό ακούγεται μεγαλεπήβολο, αλλά το kakeibo είναι εξαιρετικά απλό στην πρακτική και προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής σας.
Οι θιασώτες και οι υποστηρικτές υπόσχονται ότι οι χρήστες του kakeibo μπορούν να εξοικονομήσουν 35% στα μηνιαία έξοδα, και ενώ δεν πέτυχα αυτό ακριβώς το ποσοστό, εξεπλάγην από το πόσα μετρητά με βοήθησε να εξοικονομήσω. Σίγουρα απέκτησα καλύτερη αίσθηση των οικονομικών μου προτεραιοτήτων.
Και εκτός από το κόστος του στυλό και του χαρτιού, το kakeibo είναι απολύτως δωρεάν.
Τι είναι το kakeibo;
Το Kakeibo πήρε το όνομά του από έναν ιαπωνικό όρο που σημαίνει “οικιακό οικονομικό βιβλίο”. Ουσιαστικά το kakeibo είναι ένα φυσικό ημερολόγιο προϋπολογισμού. Οι χρήστες απαντούν σε ορισμένες οικονομικές ερωτήσεις και θέτουν στόχους αποταμίευσης. Στη συνέχεια παρακολουθούν τα έξοδά τους, τοποθετούν τις αγορές τους σε κατηγορίες και επανεξετάζουν τα έξοδα στο τέλος κάθε μήνα.
Η διαδικασία μοιάζει πολύ με τις εφαρμογές προϋπολογισμού όπως το PocketSmithκαι το YNAB. Αλλά δεν υπάρχουν λήψεις, συνδέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή τακτικές ειδοποιήσεις με το kakeibo – μόνο η παλιά καλή τήρηση αρχείων.
Το πιο σημαντικό είναι ότι το kakeibo έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να σκεφτείτε τη σχέση σας με τα χρήματα και να καταλάβετε γιατί κάνετε κάθε αγορά. Όταν μπορώ να ξοδέψω εκατοντάδες δολάρια κάνοντας κλικ σε μερικά κουμπιά στο Amazon, εκτιμώ αυτή την υπενθύμιση να επιβραδύνω.
Από πού προήλθε το kakeibo;
Ενώ το kakeibo είναι ακόμα καινούργιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μια παράδοση στην Ιαπωνία. Η γιαπωνέζα δημοσιογράφος Hani Motoko έγραψε για τη μέθοδο σε ένα γυναικείο περιοδικό του 1904. Το λογιστικό σύστημα kakeibo απευθυνόταν στις αναγνώστριές της, τις Γιαπωνέζες νοικοκυρές που ήταν υπεύθυνες για τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού τους.
Όταν η συγγραφέας Fumiko Chiba δημοσίευσε τον οδηγό “Kakeibo: The Japanese Art of Saving Money” το 2018, η τάση απογειώθηκε στη Δύση.
Σύμφωνα με την Chiba και άλλους ειδικούς, το kakeibo αντικατοπτρίζει τις ιαπωνικές πολιτιστικές πεποιθήσεις σχετικά με τη σημασία της εξοικονόμησης χρημάτων. Τα μετρητά παίζουν τελετουργικό ρόλο. Τα παιδιά λαμβάνουν χρήματα ως δώρο διακοπών και ενθαρρύνονται να κρατήσουν τα μετρητά για αγορές που αξίζουν.
Ούτε οι ενήλικες παίρνουν τα χρήματα ελαφρά τη καρδία. Σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Ιαπωνία έχει μια οικονομία που βασίζεται σε μετρητά- οι πιστωτικές κάρτες, οι οποίες επιτρέπουν συχνές, μεγάλες δαπάνες, δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά όσο αλλού.
Πώς λειτουργεί το kakeibo;
Αποκτήστε ένα λογιστικό βιβλίο
Θυμάστε ένα στυλό και ένα χαρτί; Το kakeibo παραμένει πιστό στις ρίζες του στην Ιαπωνία των αρχών του 20ού αιώνα – απαιτεί φυσικό χειρόγραφο. Τα bullet journals λειτουργούν καλά, αλλά οποιοδήποτε σημειωματάριο (ή χειρόγραφο σύστημα που μπορείτε να παρακολουθείτε) θα κάνει μια χαρά.
Υπολογίστε το μηνιαίο εισόδημά σας και αφαιρέστε τα πάγια έξοδα
Έκλεψα και χρησιμοποίησα μια διαδικτυακή αριθμομηχανή για αυτό το βήμα.
Ορίστε ένα στόχο αποταμίευσης για το μήνα
Ιδανικά, αυτό το ποσό του στόχου θα προέρχεται από το εισόδημα που σας περισσεύει μετά τα πάγια έξοδα, όπως το ενοίκιο ή το στεγαστικό σας δάνειο και τα κοινόχρηστα.
Καταγράψτε τις κατηγορίες δαπανών σας
Το Kakeibo καθορίζει τέσσερις “πυλώνες” ή κατηγορίες δαπανών:
Ανάγκες: τα απαραίτητα, όπως η στέγαση, τα ψώνια, οι πληρωμές του αυτοκινήτου ή τα φοιτητικά δάνεια.
Επιθυμίες: ευχάριστες αλλά όχι εντελώς απαραίτητες αγορές (φαγητό σε πακέτο, χόμπι, διασκέδαση).
Πολιτισμός: κάθε δαπάνη για πολιτιστικές δραστηριότητες – βιβλία, δίδακτρα μουσείων, εισιτήρια συναυλιών, υπηρεσίες τηλεοπτικής ροής κ.λπ.
Απροσδόκητα: άλλα έξοδα που προκύπτουν, όπως ιατρικοί λογαριασμοί ή επισκευές σπιτιού.
Κατηγοριοποιήστε όλα όσα αγοράζετε
Καταγράψτε όλες τις αγορές σας στον κατάλληλο “πυλώνα” τους και συμπεριλάβετε το ποσό της αγοράς.
Για μένα, η διαδικασία ταξινόμησης ήταν το πιο χρήσιμο μέρος του kakeibo. Όταν πρέπει να ταξινομήσετε κάτι σε μια κατηγορία, το σκέφτεστε περισσότερο απ’ ό,τι θα κάνατε διαφορετικά. Ο διαχωρισμός των αναγκών από τα θέλω αποδείχθηκε πιο δύσκολος από ό,τι περίμενα!
Ξοδεύω πολύ στην κατηγορία “πολιτισμός” (μου αρέσει να υποστηρίζω τις τέχνες) και ήταν ενδιαφέρον να δω και αυτά τα αποτελέσματα στο χαρτί – όχι μόνο πόσα ξόδεψα, αλλά και ποιους δημιουργούς και οργανισμούς επέλεξα να υποστηρίξω.
Απαντήστε σε τέσσερις ερωτήσεις προβληματισμού στο τέλος του μήνα (ή της εβδομάδας)
Κάθε τόσο συχνά – μηνιαίως ή εβδομαδιαίως – γράψτε τις απαντήσεις σας σε αυτές τις ερωτήσεις:
Πόσα χρήματα έχετε;
Πόσα χρήματα θα θέλατε να εξοικονομήσετε;
Πόσα χρήματα ξοδεύετε;
Πώς μπορείτε να βελτιωθείτε;
Η τελευταία ερώτηση “Πώς μπορείτε να βελτιωθείτε;” είναι επίτηδες ανοιχτή. Σας ενθαρρύνει να προβληματιστείτε και να εξατομικεύσετε την απάντηση. Βελτίωση δεν σημαίνει μόνο να βρείτε τρόπους να μειώσετε τα έξοδα – μπορεί να σημαίνει να αποφασίσετε να ξοδεύετε περισσότερα σε αυτά που πραγματικά σας ευχαριστούν (ή να αποταμιεύετε περισσότερα για κάτι που περιμένετε με ανυπομονησία) και να ξοδεύετε λιγότερα σε αγορές που δεν εκτιμάτε τόσο πολύ. Ή μπορεί να βρείτε τρόπο να αποτρέψετε μια δαπανηρή απροσδόκητη κατάσταση από το να συμβεί στο μέλλον.
Ο απώτερος στόχος είναι να αυξήσετε τις αποταμιεύσεις σας. Τα αυθεντικά ιαπωνικά βιβλία kakeibo είχαν απεικονίσεις ενός “γουρουνιού της αποταμίευσης” που πολεμούσε έναν επικίνδυνο “λύκο των εξόδων” όλο το μήνα. Θα μπορούσατε να αντιγράψετε αυτά τα σχέδια στο δικό σας βιβλίο kakeibo – ή να γίνετε δημιουργικοί και να σκεφτείτε τη δική σας μεταφορά.
Επαναλάβετε ανάλογα με τις ανάγκες
Οι κατηγορίες και οι ερωτήσεις είναι οι ίδιες κάθε φορά. Εκτιμώ αυτή τη συνέπεια. Ακόμη και αν οι συνθήκες και οι στόχοι μου αλλάζουν, ο σχεδιασμός του προϋπολογισμού μου δεν χρειάζεται να αλλάξει.
Περίληψη
Πολλοί χρήστες του kakeibo αναφέρουν ότι άρχισαν πραγματικά να απολαμβάνουν την εξοικονόμηση χρημάτων. Αν αυτή η μέθοδος ακούγεται ενδιαφέρουσα, είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρετε ένα σημειωματάριο και ένα στυλό (και ίσως το αγαπημένο σας ποτό για τον προϋπολογισμό) και να ξεκινήσετε!