Ήδη στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε «Dubai chocolate» μελομακάρονα, τσουρέκια και άλλα γλυκίσματα. Όμως πως ξεκίνησε αυτή η φρενίτιδα;
Η φήμη της «Dubai chocolate», αραβικής επινόησης εξαπλώθηκε με αστραπιαίους ρυθμούς χάρη στο Tik Tok.
Αν και αρχικά ήταν διαθέσιμη αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, σταδιακά η ευρωπαϊκή αγορά, ιδιαίτερα της Γερμανίας, ξεκίνησε να την εντάσσει ως φυσικό προϊόν στα ράφια. Μάλιστα βρέθηκε και στους πάγκους των χριστουγεννιάτικων αγορών να πωλείται προς 7,50 € για 100 γραμμάρια.
Μόνο στη Γερμανία, υπάρχουν 19 ενεργές αιτήσεις εμπορικών σημάτων για γλυκά με το Ντουμπάι στο όνομά τους, σύμφωνα με το γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Σε όλη την Ευρώπη, υπήρχαν περισσότερες από 30 τέτοιες αιτήσεις έως τις 4 Δεκεμβρίου 2024.
Η αρχική ιδέα ανήκει στη σοκολατοποιό Σάρα Χαμουντά, η οποία επινόησε τη συνταγή στη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης της για να αντιμετωπίσει τις λιγούρες.
Σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα από φυστίκι Αιγίνης (το οποίο επίσης ευδοκιμεί στο Ιράν και άλλες χώρες της κεντρικής Ασίας) και τραγανό φύλλο κανταΐφι είναι τα κύρια συστατικά της διάσημης πλέον «σοκολάτας Ντουμπάι».
Σχεδόν όλοι μπορούν να αναδημιουργήσουν αυτή τη μοντέρνα σοκολάτα, αλλά μπορούν να την ονομάσουν σοκολάτα του Ντουμπάι;
Οι ονομασίες προϊόντων με βάση την προέλευση μπορούν να προστατεύονται παγκοσμίως ως εμπορικό σήμα. Για παράδειγμα, ο όρος σαμπάνια προορίζεται για αφρώδη οίνο από την περιοχή Champagne της Γαλλίας.
«Πράξη της Γενεύης της Συμφωνίας της Λισαβόνας είναι μια διεθνής συνθήκη στην οποία συμμετέχουν 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της ΕΕ, η οποία βασικά προστατεύει τα προϊόντα με βάση τη γεωγραφική ονομασία μιας χώρας, περιοχής ή τοποθεσίας όπου παράγεται ένα προϊόν.
Αλλά όπως εξήγησε ο δικηγόρος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας Rüdiger Bals, αυτή η προστασία ισχύει μόνο για χώρες που αποτελούν μέρος της συνθήκης – και τα ΗΑΕ δεν είναι μέλος. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να προστατεύσουν τον όρο σοκολάτα του Ντουμπάι βάσει αυτής της συμφωνίας, δήλωσε στην DW.
Ωστόσο, οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν προστασία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν «θεωρητικά να καταχωρήσουν τη σοκολάτα του Ντουμπάι ως γεωγραφική ένδειξη εντός της δικαιοδοσίας τους», δήλωσε το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων της Γερμανίας στην DW και στη συνέχεια να υποβάλει αίτηση για προστασία στην ΕΕ.
Η σοκολάτα του Ντουμπάι έχει γίνει ένας γενικός όρος για τη σοκολάτα γεμάτη κρέμα φιστικιού με κανταίφι, παρόμοιο με τον όρο σοκολάτα Άγιος Βασίλης, ο οποίος επίσης δεν μπορεί να είναι εμπορικό σήμα επειδή είναι ευρέως κατανοητός ως γενικός όρος για μια φιγούρα σοκολάτας σε σχήμα Άγιου Βασίλη.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Κλιματιστικό: Οι κίνδυνοι που «κρύβει» για όσους το έχουν στη θέρμανση
Ποιοι και πότε θα μείνουν χωρίς TAXISnet
Σάλος με τα λόγια που είχε πει για του Έλληνες η νέα πρέσβης των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκιλφόιλ