Η φέτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα τυριά τόσο των Ελλήνων, όσο και πολλών άλλων λαών. Ωστόσο, η διατήρησή της είναι μια υπόθεση που δυσκολεύει πολλούς από μας. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο τυρί χαλάει εύκολα και πρέπει να καταναλωθεί όσο πιο άμεσα γίνεται. Πόσοι από εμάς δεν την έχουμε δει να γλιτσιάζει, να κιτρινίζει ή να μυρίζει άσχημα;
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά μυστικά για τη σωστή διατήρηση της φέτας. Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας το παλιό μυστικό της γιαγιάς για να τη διατηρεί πάντα φρέσκια.
Αυτό είναι το παλιό μυστικό της γιαγιάς για να διατηρείς τη φέτα πάντα φρέσκια
Διατηρούμε τη φέτα στο ψυγείο, σε δοχείο κατά προτίμηση γυάλινο, που να κλείνει καλά. Έτσι προστατεύεται και από οσμές του ψυγείου τις οποίες απορροφά εύκολα. Σε ανοιχτό δοχείο (που της επιτρέπει να «αναπνέει» και να μη μουχλιάζει) διατηρείται 3 – 4 ημέρες. Ελέγχουμε τακτικά τη θερμοκρασία του ψυγείου με ένα θερμόμετρο, προσέχοντας να μην ανέβει πάνω από τους 5° C.
Αν η φέτα που αγοράσαμε είναι πιο αλμυρή από όσο θέλουμε, τη διατηρούμε σε ένα δοχείο με γάλα που ανανεώνουμε όταν λήγει.
Το καλύτερο είναι να συντηρήσουμε τη φέτα μέσα σε άλμη. Ζητάμε λίγη άλμη από το σούπερ μάρκετ ή το μπακάλικο από όπου αγοράσαμε τη φέτα και την καλύπτουμε εντελώς, μέσα σε ένα ευρύχωρο δοχείο, που βάζουμε στο ψυγείο. Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα δική μας άλμη, διαλύοντας 70 – 80 γρ. χοντρό θαλασσινό αλάτι σε 1 κιλό νερό.
Το πιο σημαντικό όμως στην αγορά φέτας, είναι να παίρνετε μικρή ποσότητα, που καταναλώνεται σε 2-3 μέρες, όπως συμβουλεύει και ο έμπειρος μάγειρας Ηλίας Μαμαλάκης.
Ωστόσο, αυτοί που την αγαπούν πολύ, αγοράζουν μεγάλες ποσότητες για να μην λείπει από το ψυγείο τους.
Πώς συντηρείται όμως;
Το μυστικό της γιαγιάς για τη διατήρηση της φέτας
Το μυστικό της γιαγιάς λοιπόν, για να της συντηρήσετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο καλυμμένη με ελαιόλαδο!
Και μην νομίζεις ότι πρόκειται για καμία σύγχρονη ανακάλυψη, μιας και στην αρχαιότητα το λάδι χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση τροφίμων.
Το συγκεκριμένο tip προτείνεται ιδανικά για σκληρή φέτα, την οποία όμως πρέπει να σουρώσεις καλά για να μην έχει υγρά.
Επίσης, αν θέλεις να δώσεις ξεχωριστή γεύση στη φέτα σου, μπορείς μέσα στο βάζο με το ελαιόλαδο που θα την βάλεις, να προσθέσεις και μπαχαρικά ή μυρωδικά της επιλογής σου.
Επειδή δεν είναι καιρός για σπατάλες, δοκίμασέ το και θα εκπλαγείς!