ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Το γλυκό των παιδικών μας χρόνων: Η μαμαδίστικη συνταγή για έναν λαχταριστό χαλβά φούρνου με σιρόπι

Γεωργία Κεφάλα
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 3λ. 37δ.

Ένα από τα γλυκά που σπάνια θα αγοράσεις από ζαχαροπλαστείο και είναι κατ’ εξοχήν σπιτικό γλυκάκι είναι ο χαλβάς φούρνου. Δοκιμάστε αυτή την εύκολη συνταγή για έναν πεντανόστιμο σιμιγδαλένιο χαλβά φούρνου που θα κάνει το σπίτι να μοσχομυρίζει όπως όταν το έφτιαχνε η μητέρα μας.

Σπιτικό γλυκό: Τα υλικά για τον χαλβά φούρνου

1 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα χωρίς φλούδα
4 κ.σ. κοφτές αλεύρι
2 κ.γ. κοφτά μπέϊκιν πάουντερ
1 φλ. τσαγιού φρέσκο βούτυρο λιωμένο
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά
1 λεμονιού το ξύσμα
2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό
1 φλ. τσαγιού γάλα
Για το σιρόπι:

2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
4 φλ. τσαγιού νερό

Για γαρνίρισμα:
αμύγδαλα χωρίς φλούδα ή κανέλα για πασπάλισμα

Σπιτικό γλυκό: Βήμα – βήμα η συνταγή για τον χαλβά φούρνου

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείφετε με βούτυρο ένα ταψί Νο. 28. Θρυμματίζετε την αμυγδαλόψιχα στο multi. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι.

Σε άλλο, μεγάλο μπολ, βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάτε με το μίξερ, στη μεγάλη ταχύτητα για 4-5 λ μέχρι να απρίσει και αφρατέψει καλά το μείγμα.
Αφήνετε το μίξερ και προσθέτετε στο μείγμα εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το γάλα και και ανακατεύετε διαρκώς με μια σπάτουλα να ενσωματωθούν. Προσθέτετε και τη θρυμματισμένη αμυγδαλόψιχα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί, ισιώνετε καλά με μια μαρίζ την επιφάνεια και χαράζετε με ένα κοφτερό μαχαιράκι, σε κομμάτια μεγέθους και σχήματος επιλογής σας. Αν για γαρνίρισμα προτιμήσετε τα ασπρισμένα αμύγδαλα, τοποθετείστε στο κέντρο κάθε κομματιού που χαράξατε και πιέστε τα ελαφρώς στο μείγμα. Διαφορετικά ψήνετε το χαλβά σας ως έχει στο προθερμασμένο φούρνο για 45 λ. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.
Για το σιρόπι: Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία για 3 λ από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Ρίχνετε καυτό το σιρόπι στο χαλβά, όταν είναι ακόμα χλιαρός, πριν κρυώσει τελείως. Βάζετε το ταψί πάλι στο φούρνο και το αφήνετε να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Για το γαρνίρισμα: Αν δεν προτιμήσατε τα ολόκληρα αμύγδαλα, όταν κρυώσει καλά ο χαλβάς και απορροφήσει το σιρόπι του πασπαλίστε με σκόνη κανέλας και προαιρετικά και με λίγη ζάχαρη άχνη.

Δείτε περισσότερα για την Κουζίνα εδώ:

Σιροπιαστά τσουρεκάκια: Αφράτα, μοσχομυριστά και λαχταριστά σαν λουκούμι

Δεν θα ξαναπάρετε έτοιμα: Εύκολα σοκολατένια cookies, αφράτα και λαχταριστά για τον καφέ και το γάλα

Στο πι και φι: Μοσχομυριστή πορτοκαλόπιτα με ολόκληρα πορτοκάλια και σοκολάτα για το οικογενειακό τραπέζι

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ