ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Τηγανιτές πατάτες: Το μυστικό «της γιαγιάς» που τις κάνει τραγανές και απολαυστικές

Christos Chatzis
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 7λ. 3δ.

Αν και οι τηγανιτές πατάτες είναι ένα από τα λατρεμένα φαγητά μικρών και μεγάλων, είναι σημαντικό να τηγανίζονται με τον σωστό τρόπο και με την κατάλληλη συνταγή. Έτσι θα είναι τόσο απολαυστικές και τραγανές, όσο εκείνες που έφτιαχνε η γιαγιά μας.

Η μοναδική γεύση της τραγανής εξωτερικής υφής σε συνδυασμό με το ζουμερό εσωτερικό είναι ακαταμάχητη. Ακόμη και αν δεν το παραδεχόμαστε εύκολα, οι τηγανητές πατάτες έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Με την ευκαιρία, δείτε ένα χρήσιμο μυστικό για το πώς το ελαιόλαδο μπορεί να κάνει τις πατάτες σας πιο υγιεινές, αποφεύγοντας τους καρκινογόνους κινδύνους.

Ένα Πιάτο που Στέκεται Μόνο του

Οι τηγανητές πατάτες μπορούν να συνοδεύσουν άψογα οποιοδήποτε κύριο πιάτο, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικές και ως το κύριο γεύμα. Λίγο τυρί ή κέτσαπ αρκούν για να απογειώσουν τη γεύση τους, προσφέροντας μια απόλαυση που ποτέ δεν απογοητεύει.

Το Μυστικό για Τέλειες Τηγανιτές Πατάτες

Το να καθαρίσεις και να τηγανίσεις πατάτες είναι από τις πιο απλές και ικανοποιητικές διαδικασίες στην κουζίνα. Είναι η γρήγορη λύση όταν η πείνα σε χτυπάει απροσδόκητα. Ωστόσο, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο YouTube αποκαλύπτει ένα κόλπο για να πετύχεις τις πιο τραγανές πατάτες. Επιπλέον, προσφέρει και μια συνταγή για μια νόστιμη σάλτσα τυριού, ιδανική είτε για βούτηγμα είτε για να περιχύσεις τις πατάτες σου, κάνοντάς τις τηγανητές πατάτες ακόμη πιο απολαυστικές.

Έτσι θα κάνουν “κρατς” – Τα μυστικά για να βγαίνουν οι τηγανιτές πατάτες τραγανές

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως οι τηγανιτές πατάτες είναι ίσως και ο μεγαλύτερος έρωτας μικρών και μεγάλων και παρά τις θερμίδες τους (δείτε εδώ για παράδειγμα πόσες θερμίδες έχουν 10 πατάτες), δεν μπορούμε να τις απαρνηθούμε.

Ωστόσο, πολλές φορές δεν βγαίνουν ούτε καλοτηγανισμένες αλλά ούτε και τραγανές, για αυτό και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας όλα τα μυστικά για να κάνουν αυτό το “κρατς”.

Έτσι θα βγουν οι τηγανιτές πατάτες τραγανές

Κόψτε τις πατάτες στο ίδιο μέγεθος! Όλες οι πατάτες πρέπει να είναι κομμένες στο ίδιο μέγεθος, για να τηγανιστούν ομοιόμορφα και να γίνουν όλες ταυτόχρονα στον ίδιο χρόνο. Αν οι μισές είναι κομμένες μικρές και λεπτές και οι άλλες μισές χοντρές, οι μικρές θα καούν μέχρι να γίνουν οι μεγάλες ή οι μεγάλες θα είναι ακόμα ωμές όταν οι λεπτοκομμένες θα είναι ήδη έτοιμες.

Αφαιρέστε το άμυλό τους πριν το τηγάνισμα! Το άμυλο στις πατάτες, είναι αυτό που δεν τους επιτρέπει να γίνουν όσο τραγανές τους αξίζει. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, να αποβάλουν το άμυλό τους μέσα στο νερό, πριν το τηγάνισμα.

Στεγνώστε τες πριν το τηγάνισμα! Πρέπει να γίνει πολύ καλό στράγγισμα και στέγνωμα στις πατάτες προτού μπουν στο τηγάνι, για αποφυγή εγκαύματος. Έστω και μια δυο σταγόνες νερού μέσα στο καυτό λάδι είναι ικανές να κάνουν το λάδι να πετάγεται ολόγυρα σε καυτές επικίνδυνες σταγόνες.

Αφήστε τες ήσυχες όσο τηγανίζονται! Όσο τηγανίζουμε τις πατάτες δεν τις ανακατεύουμε συνεχώς. Μία φορά, ίσα να μην κολλήσουν μεταξύ τους, είναι αρκετή.

Χρησιμοποιήστε το σωστό σκεύος για το τηγάνισμα! Σίγουρα για το τηγάνισμα της πατάτας, το σωστό σκεύος, δεν είναι το τηγάνι, αλλά μια βαθιά κατσαρόλα που θα θερμάνει σωστά το λάδι και θα έχουν χώρο οι πατάτες να τηγανιστούν με όλη τους την άνεση.

Τηγανίστε τες στο σωστό λάδι! Τηγανίζουμε πάντα σε αγνό ελαιόλαδο γιατί είναι το μόνο λάδι που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και καίγεται αργότερα από τα υπόλοιπα. Επίσης δίνει μοναδική γεύση στις πατάτες και γίνονται πιο νόστιμες από οποιαδήποτε άλλο λάδι και αν χρησιμοποιήσετε.

Διπλό τηγάνισμα για διπλή απόλαυση! Αφού τηγανίσουμε για 5-7 λεπτά τις πατάτες σε μέτρια φωτιά τις βγάζουμε από την κατσαρόλα σε ένα σουρωτήρι. Σε αυτή την πρώτη φάση τηγανίσματος, το λάδι δεν πρέπει να καίει πολύ για να ψηθούν σωστά και στο εσωτερικό τους χωρίς να πάρουν σκούρο χρώμα εξωτερικά.

Αν είστε τελειομανείς, μπορείτε να χρησιμοποιήστε θερμόμετρο.

Στο πρώτο τηγάνισμα το ελαιόλαδο πρέπει να είναι γύρω στους 150 βαθμούς C.

Αν δεν έχετε θερμόμετρο αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι πατάτες που πέφτουν στο ελαιόλαδο για το πρώτο τηγάνισμα, πρέπει να υποστούν ήπιο τηγάνισμα όχι πολύ δυνατό, και να μην κοχλάζει πολύ το λάδι. Να υπάρχει δηλαδή ήπιος κοχλασμός. Δοκιμάστε αν είναι η θερμοκρασία σωστή, αφήνοντας το λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά και δοκιμάστε να ρίξετε λίγες πατάτες αν το κάνετε για πρώτη φορά.

Ανάμεσα στα δυο τηγανίσματα οι πατάτες μπορούν να μείνουν από λίγα λεπτά έως και μερικές ώρες χωρίς να επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα.

Στο δεύτερο τηγάνισμα, το ελαιόλαδο πρέπει να έχει θερμοκρασία γύρω στους 180 βαθμούς C. Εμπειρικά δηλαδή, να δημιουργείται έντονος κοχλασμός όταν τηγανίζονται οι πατάτες. Τηγανίστε στο καυτό λάδι τις πατάτες περίπου για 3 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρυσορόδινο χρώμα.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το καυτό λάδι πρέπει να καλύπτει καλά τις πατάτες, τουλάχιστον 2 εκατοστά πάνω από την επιφάνειά τους.

Αν δοκιμάσετε αυτές τις τέλειες τραγανές τηγανητές πατάτες να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα στoν τρόπο που τις φτιάχνατε παλιά.

 

 

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

«Λύγισε» ο Εμμανουήλ Καραλής μετά τον θρίαμβο: Τα δάκρυα χαράς με την ελληνική σημαία στους ώμους

Τομ Χανκς – Ρίτα Γουίλσον: Έπεσαν θύματα διάρρηξης

Δίπλωμα οδήγησης: Αλλαγές για τους 70άρηδες οδηγούς

 

 

 

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ