Αν ψάχνεις ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό για το σημερινό-αυριανό τραπέζι ή το Πρωτοχρονιάτικο, σου έχουμε τη λύση. Ένα θεϊκό χριστουγεννιάτικο γλυκό ψυγείου από τον Άκη Πετρετζίκη που θα κάνει τους πάντες να σου ζητάνε τη συνταγή.
Είναι εύκολο, νόστιμο και κυρίως ελαφρύ – γιατί έπεται ενός γεύματος που όσο να πεις δεν είναι και το πιο εύπεπτο…
Ο Άκης Πετρετζίκης μάς προτείνει μία συνταγή για πανεύκολο κα τέλειο χριστουγεννιάτικο γλυκό ψυγείου με λευκή κρέμα κι εμείς τη μοιραζόμαστε μαζί σας.
Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψυγείου από τον Άκη Πετρετζίκη
Υλικά για το χριστουγεννιάτικο γλυκό ψυγείου
Για το crumble
- 250 γρ. ψωμί για τοστ, τριμμένο
- 125 γρ. ζάχαρη καστανή
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1 πρέζα γαρίφαλο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
Για τη γέμιση
- 320 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 250 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 125 γρ. τυρί κρέμα
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1/2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
- 1 πρέζα γαρίφαλο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 20 γρ. βρώσιμα κονφετί
Για τη σύνθεση
- 80 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. μέλι
- 20 γρ. βρώσιμα κονφετί
Άκης Πετρετζίκης: Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψυγείου, έτοιμο σε 30 λεπτά
Εκτέλεση για το χριστουγεννιάτικο γλυκό ψυγείου
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το ψωμί του τοστ, την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, την κανέλα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15 λεπτά.
- Ανακατεύουμε το crumble και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη γέμιση
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πήξει. Η κρέμα θα αρχίζει να πήζει σιγά-σιγά και στην αρχή θα πάρει την υφή ενός αραιού γιαουρτιού. Προσοχή! Δεν την ανακατεύουμε παραπάνω γιατί θα κόψει.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και μεταφέρουμε τη σαντιγί σε ένα μπολ.
- Βάζουμε μέσα στον κάδο του μίξερ το ζαχαρούχο γάλα, το τυρί κρέμα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τη σαντιγί, τα βρώσιμα κονφετί, και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα προσέχοντας να μη χάσουμε όγκο από τη σαντιγί. Εάν το μείγμα δεν έχει αφρατέψει, βάζουμε τον κάδο ξανά στο μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει.
Για τη σύνθεση
- Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το μέλι, και αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το crumble και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Στρώνουμε σε ένα τετράγωνο ταψάκι 20×20 εκ. μια διαφανή μεμβράνη και βάζουμε το μισό crumble.
- Προσθέτουμε όλη τη γέμιση, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο crumble, και βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη για 2-3 ώρες μέχρι να σφίξει το μείγμα.
- Πασπαλίζουμε με τα βρώσιμα κονφετί, κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε.